Jari Saarenpää

Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Ai mitä, nytkö on muka lupa arvostella pomoa? No kyllä vain, anna mennä korkealta ja kovaa ja anna kaiken tulla kerralla ulos! Anna tulla kunnolla, jotta saat kakaistua ulos pitkään mieltäsi painaneet asiat. Sitten on hyvä olla, lupaan sen. Muista kuitenkin noudattaa tässä jutussa kuvaamaani prosessia, niin on mukavampi taas palata työmaalle lomien jälkeen.

Meillä ihmisillä tuppaa olla tapana jumittua omiin ajatuksiimme. Jotta ymmärrät, miksi sinulle ja minulle näin käy, selitän asian lyhyesti, ennen kuin alamme arvostelemaan pomoasi. Tunnet varmasti käsitteet tietoinen mieli ja alitajunta? Edellä mainittujen kahden arkikielessä tutuksi tulleen mielen osan lisäksi meillä on myös kolmas mielen osa – yliminä, ylitietoinen mieli tai superego – tällä on monta eri nimeä riippuen psykologisesta koulukunnasta. Tämän kirjoituksen kannalta – jotta voit levollisin mielin palata lomilta takaisin töihin – keskitymme tarkastelemaan tietoisen mielen ja alitajunnan mielenkiintoista rajapintaa.

 

Mielen rakenteesta

Tietoinen mieli ei sisällä lainkaan muistoja eikä se itsessään tiedä mitään. Tietoinen mieli hankkii kaiken tiedon viidellä aistilla (näkö, haju, maku, kuulo ja tunto) sekä intuitiolla, jota usein sanotaan kuudenneksi aistiksi. Tietoista mieltä on nimitetty kirjallisuudessa ”olemassaolomme arkkitehdiksi” – tietoinen mieli on vapaan tahtosi toimeenpanoväline, jota kautta saat kokemuksen yksilöllisestä olemassaolostasi. Se on ”minä olen” tunteesi. Tietoinen mieli luo jatkuvasti suhteita itsensä ulkopuolelle – heti kun se havaitsee jotakin itsensä ulkopuolella, olipa kyseessä toinen ihminen, esine tai paikka, se luo siihen jonkinlaisen suhteen tai mielleyhtymän. Tietoinen mieli on kuin ikkuna maailmaan, joka meitä ympäröi.

Alitajunta, jonka kapasiteetti on 280 000 kertaa suurempi kuin tietoisen mielen kapasiteetti (Lähde: Lauri Järvilehto, Tee itsestäsi mestariajattelija, 2012), sisältää muistot kaikista niistä kokemuksista, joilla olet reagoinut johonkin tilanteeseen elämäsi aikana. Erityisesti varhaislapsuuden kokemukset taltioituvat usein sellaisiksi alitajunnan tukoksiksi, jotka aikuisuudessa nousevat häiritsemään omaa tulkintaasi itsestäsi. Länsimaissa näitä, usein negatiivisia varhaislapsuuden tunnekokemuksia nimitetään tunnelukoiksi siinä missä itämaisissa viisausperinteissä puhutaan karmasta.

 

Ajatteletko koskaan ajatteluasi?

Koska viimeksi pysähdyit ajattelemaan omia ajatuksiasi? Meillä ihmisillä tuppaa olemaan taipumus palautua helposti mukavuusalueelle. Niinpä ihminen usein lähtee vähimmän vastuksen polulle, missä ajatukset noudattavat valmiita kaavoja, tapoja, tottumuksia ja uskomuksia, jotka ovat sosiaalisessa ympäristössämme vallitsevia. Voit itse valita valppaan tietoisuuden, jossa ryhdyt ajattelemaan ajatteluasi, jolloin ajattelustasi tulee erottelukykyinen ja uutta luova. Kerron seuraavaksi todella tehokkaasta mielen prosessista, jolla voit tietoisesti kirkastaa omaa ajatteluasi. Tulet huomaamaan jonkin ajan kuluttua merkittäviä positiivisia muutoksia ajattelussasi. Tiedän tämän kokemuksesta.

Mieli toimii parhaiten ollessaan tyyni, avoin ja vastaanottavainen. Sanotaan, että mieli muistuttaa toiminnaltaan laskuvarjoa – se toimii parhaiten ollessaan auki! Päästäksesi irti vanhoista urautuneista ajattelurakenteistasi sinun on opeteltava uusi tapa ajatella. Suurin osa olemassa olevista ajattelurakenteistasi pohjautuu pelkoihin, rajoituksiin ja negatiivisiin uskomuksiin itsestäsi. Luomme omilla ajatuksilla todellisuutemme, joten on viisasta kyseenalaistaa erilaiset peloista johdetut ajattelumallit. On myös hyvä ymmärtää, että ajatukset luovat tunteemme, ei toisinpäin.

Ajatukset luovat tunteemme, ei toisinpäin Klikkaa ja Twiittaa

Sanotaan, että mieli muistuttaa toiminnaltaan laskuvarjoa – se toimii parhaiten ollessaan auki!

 

Kolmenlaista bisnestä

Kuinka monta kertaa olet miettinyt, että pomosi on kyllä ihan mäntti? Luin hiljakkoin tutkimuksesta, jossa todettiin, että selkeästi suurin syy työntekijän kokemaan työpahoinvointiin on oma esimies (en löydä nyt tuota tutkimusta, joten jos tiedät sen, laitatko linkin kommenttikenttään, kiitos!). Kyseessä on poikkeuksetta ongelmat kahden ihmisen välisessä vuorovaikutuksessa. Työyhteisövalmennusten pohjalta syntyneen kokemukseni pohjalta voin sanoa, että suurin ongelman juurisyy on siinä, että toinen ihminen pyrkii muuttamaan toista ihmistä oman mielensä mukaiseksi. Pidän erityisen paljon amerikkalaisesta sanonnasta ”There are three kind of business – mine, yours and Gods.” Tämän artikkelin kontekstiin sovitettuna sanonta tarkoittaa sitä, että on asioita, jotka ovat minun hallittavissa, asioita jotka ovat sinun hallittavissa ja asioita, jotka tapahtuu meistä ihmistä riippumatta. Hyvä esimerkki tästä viimeisestä on sadeilma – vaikka kuinka haluaisin, että ei sataisi, en sitä asiaa mihinkään pystyisi muuttamaan. Jostakin ihmeen syystä meillä ihmisillä kuitenkin tuntuu olevan vahva uskomus siitä, että voimme muuttaa toista ihmistä!

Omassa elämässäni ei tarvitse peruuttaa kuin kuusi seitsemän vuotta taaksepäin, jolloin yritin vielä tosissaan vaikuttaa kesäloman säähän. Näin varttuneempana nuo yritykset muuttaa säätä saavat suupieleni nousemaan hymyyn! Nyt ei enää lomani mene pilalle sadepäivän vuoksi vaan otan siitä ilon irti. Mitä tulee pyrkimyksiini muuttaa toista ihmistä, arvelen siinäkin tapahtuneen toivotun laista kehitystä aivan viimeaikoina. Jotta saat mahdollisimman hyvin lupaamastani tehokkaasta mielenprosessin työkalusta kiinni, lähdemme nyt yhteistuumin arvostelemaan pomoasi!

 

Arvostellaan yhdessä pomosi!

Mieti nyt jotakin sellaista hiljakkoin tapahtunutta tilannetta, mikä sai sinut raivostumaan pomosi käytöksestä. Et ehkä näyttänyt tunteitasi hänelle, mutta tiedät sen siitä, että loppupäivän työnteosta ei tullut mitään ja meni siinä iltakin kotona pilalle. Ja mielialasi levisi koko perheeseen ja piti siinä pilata vielä hyvän ystävänkin ilta kaatamalla oma pahaolo kaverin niskaan. Koit tuossa tilanteessa ehkä vihaa, surullisuutta, pettymystä tai jotakin muuta negatiivista tunnetta.

Vastatessasi kuhunkin alla olevista kysymyksistä, kuvittele itsesi takaisin tuohon hetkeen ja paikkaan ja anna itsesi kokea tuo ikävä tilanne uudestaan.

  1. Miksi olet vihainen pomollesi? esimerkki: Olen vihainen pomolle, koska hän ei taaskaan ota minua vakavasti, vaan vähättelee asiaani ja minua.
  2. Miten sinä haluat hänen muuttuvan tässä tilanteessa? Mitä haluat hänen tekevän? esimerkki: Haluan pomoni ymmärtävän, että asiani on tärkeä. Haluan hänen keskittyvän asiaani ja että hän ottaa minut vakavasti. Haluan kuulla hänen mielipiteensä asiastani.
  3. Millaisen neuvon haluaisit antaa hänelle tässä tilanteessa? esimerkki: Pomoni pitäisi rauhoittaa tahtia ja pysähtyä kuuntelemaan asiaani ja minua, eikä vain räplätä kännykästä sähköposteja. Hänen pitäisi ymmärtää, että hänen käyttäytymisensä saa minut tuntemaan itseni arvottomaksi. Hänen pitäisi ymmärtää, että hänen käytös heikentää työmotivaatiotani merkittävästi.
  4. Mitä hänen pitäisi ajatella, sanoa, tuntea tai tehdä, jotta sinä olisit onnellinen tässä tilanteessa? esimerkki: Minulla on tarve tulla kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi, kun puhun hänelle. Minulla on tarve kokea, että työlläni on merkitystä ja että pomoni arvostaa työtäni.
  5. Mitä sinä ajattelet hänestä tässä tilanteessa? esimerkki: Pomoni on epäkohtelias, itsekäs, ylimielinen, ei ymmärrä ihmisten johtamisesta mitään, on tiedostamaton ja typerä.
  6. Mitä sinä et halua enää koskaan kokea tässä tilanteessa? esimerkki: En halua enää koskaan pomoni kohtelevan minua alentavasti. En halua enää koskaan, että hän keskittyy johonkin muuhun asiaan sillä hetkellä, kun käymme läpi minun asiaani.

Millaisen neuvon haluaisit antaa hänelle tässä tilanteessa?

 

Neljä kysymystä

Tutki nyt vuorollaan kutakin yllä olevista kuudesta vastauksestasi neljän alla olevan kysymyksen avulla. Anna itsellesi aikaa, jotta syvemmät vastaukset voisivat kohdata kysymykset.

  1. Onko se totta?

  2. Voitko aivan varmasti tietää, että se on totta?

  3. Miten sinä reagoit, mitä tapahtuu, kun uskot tuohon ajatukseen?

  4. Kuka sinä olisit ilman tuota ajatusta?

Käännä sen jälkeen jokainen ajatus ympäri. Käy läpi jokainen kuusi arvostelua pomostasi, mutta vaihda suunta

  1. itseäsi kohti (En ota itseäni ja asiaani vakavasti, vaan vähättelen itseäni ja asiaani)
  2. toista ihmistä kohti (En ota pomoani ja asiaani vakavasti, vaan vähättelen häntä ja asiaani)
  3. päinvastaiseksi (Pomoni kuuntelee minua ja ottaa minut ja asiani vakavasti)

 

Päästyäsi  kuudenteen kysymykseen, korvaa lauseen alku ”minä en halua koskaan…”lauseella ”minä olen valmis siihen, että…”. Pyri löytämään jokaisen ajatuksen kohdalla vähintään kolme täsmällistä, aitoa esimerkkiä siitä, miten jokainen täyskäännös on sinulle totta tässä tilanteessa.

 

Harjoittelu tekee mestarin!

Törmäsin Katie Byronin The Work -prosessiin tammikuussa Passion for Success -seminaarissa Helsingissä. Löydät edellä tiivisti kuvatun prosessin seikkaperäisesti ohjeistettuna englanninkielisenä Katie Byronin sivustolta. Tammikuun omaa elämääni muuttaneen seminaarin jälkeen hankin maaliskuussa valmennustyökalupakkiini Passion Test® -valmentajalisenssin, jonka avulla olen jo päässyt oivalluttamaan useita kymmeniä asiakkaitani kevään aikana. Lisää on tulossa syksyllä ja seuraava etappi on lisätä The Work- valmennus osaksi tulevia valmennuksia.

Itselleni tämä omien ajatusten ja uskomusten kyseenalaistamisen prosessi on avannut aivan uudenlaisen ikkunan oman elämän hallintaan – voit todellakin muuttaa vain omaa itseäsi, et toista ihmistä. Tämä on ollut omalla kohdallani suurin jumi, jonka kanssa olen nyt ottanut isoja loikkia aivan viime aikoina! Palaan tuohon amerikkalaiseen sanontaan ja muokkaan sen nyt muotoon – ”Mind your own business!”

Uskallatko sinä arvioida pomosi tällä mielen prosessilla? Voit korvata sanan pomo myös jollakin toisella läheisellä ihmisellä. Tuleeko ketään mieleesi?

Tsemppiä oman ajattelun ajatteluun, kesäloma on siihen erinomaisen sopivaa aikaa!

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

3 kommenttia

  1. Tapio Lehtinen /

    Huh huh 🙂 Taas niin mahtavaa luettavaa, teksti vie kuin pässiä narussa. Onneksi ei tarvitse tuohon pomo ankariin vastata, kun ei ole sellaista. Tasapäisinä paiskimme omilla tahoillamme. Aivan mahtavaa Jari ja kiitos myös sinun mentoreillesikin. Laitan eteenpäin pojilleni….niillä on pomot. Ja voi tuon kysymysten asettelun tehdä myös isä- poika suhteessakin 🙂

    Vastaa
    • Jari /

      Kiitos Tapio, taitaa meillä kaikilla loppupeleissä aina joku pomo löytyä… Joka tapauksessa teksti kannattaa lukea huolella ja kokeilla käytännössä prosessin toimivuutta. Itselleni se on avannut aivan uuden maailman!

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *