Työssä viihtyminen on yksi tärkeistä asioista elämässä. Vietämmehän ajastamme keskimäärin noin kolmanneksen työtä tehden. Jokaisella meillä on yksilöllinen mieltymys siihen, mitä oman näköinen työ pitää sisällään ja mikä on tapa, millä työtä teemme. Mistä koostuvat sinulle tärkeät seikat työssä viihtymiseen?

Seuraava artikkeli koskettaa aitoudellaan – sillä, että tunnistaa itselleen tärkeimmät arvot ja motivaatiotekijät, ja toteuttaa niitä asioita myös työssään. Kyseessä ovat tällöin omat luontaiset taipumukset. Kun teemme työtä, joka on sisällöltään ja esimerkiksi työaikojen suhteen luontaisten taipumustemme mukaista, päivät tuntuvat kevyemmiltä eikä stressitekijöitä ilmene kovin taajaan. Työ tuntuu innostavalta, merkitykselliseltä ja palkitsevalta.

Lähdetään Elli Vellingin matkaan tutustumaan siivousalaan kutsumuksena. On selvää, että voimme tunnistaa yleisellä tasolla siivousalan ammattilaisessa joitain tiettyjä ajattelutyylin funktioita LUONTAISET TAIPUMUKSET™ LTA:n jungilaiseen teoriaan pohjautuen – mitähän ne voisivat olla? Muistutuksena vielä lukijoille, että tämän teorian mukaan kaikki funktiot ja ominaisuudet ovat yhtä hyviä, mutta erilaisia. Niistä muodostuu yksilöllinen tapamme ajatella ja tehdä päätöksiä elämässämme.

 

ISS_Palvelut_-logo.svg  29 Kes 2015

Elli Velling  Elli-1-e1435308247382|   Kirjoittaja on ISS Palveluiden koulutuspäällikkö, joka vastaa muun muassa työntekijöiden oppisopimuskoulutuksesta ISS Palveluissa.

Kun siivoojan työ on kutsumus

 Carlos-Camacho-Helsinki-Vantaa-2015-e1435308139550

Mistä siivooja nauttii työssään? Mitkä asiat hän kokee työssään merkityksellisiksi? Voiko puhtausala olla kutsumus ja jos voi, niin mitä se edellyttää?

Opiskellessani siivousteknikoksi Pohjanmaalla 1990-luvulla, mielessäni kyti ajatus siitä, miten siivousalan ja siellä tehtävän merkityksellisen työn arvostusta voitaisiin nostaa.

Samoja kysymyksiä pohdittiin viime syksynä Suomen merkittävimmän siivousalan ammattitapahtuman, Finnclean-messujen, avajaistilaisuudessa. Siellä Filosofian Akatemian toimitusjohtaja Karoliina Jarenko piti valovoimaisen puheenvuoron. Hän haastoi kuulijansa pohtimaan, miten saamme puhtausalalle nostetta ja mitä onnistumisen esteitä alalla on. Esitys kohtasi suosiollisen maaperän minussa.

Siivoustyö on onnistunut kenties parhaiten silloin, kun siihen ei kiinnitetä mitään huomiota: kun asiat ovat niin kuin olla pitää. Kaikki on puhdasta ja järjestyksessä. Siivoojalla, kuten varmasti kaikilla muillakin työelämässä, on kuitenkin halu tehdä työnsä näkyväksi ja saada työlleen arvostusta. Se on yksi keskeinen työn mielekkyyteen vaikuttava asia. Lue lisää>>>

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset