Jari Saarenpää
Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Moni meistä kamppailee tässä joulun lähestyessä valtavan työkuorman alla. Sen lisäksi, että työtehtävät on jotenkin yllättäen kasaantuneet viimeisille parille viikolle ennen joululomaa – vaikka sama toistuu joka vuosi – monella odottaa joululomalle parkkeerattuna monenlaisia pienempiä ja isompia juttuja, joita on tullut kiireessä sinne siirrettyä. ”Paneudun tähän sitten joululomalla, kun siinä on joulunpyhien ja uudenvuoden välissä muutama ylimääräinen vapaapäiväkin.” Tällä toimintamallilla varmistat itsellesi kiireen tunteen myös joululomallasi ja pahoin pelkään, että akkusi ei lataudu täyteen. Mitä sitten pitäisi tehdä, että saisi varmistettua hyvän latauksen?

Lainasin juuri 18 vuotta täyttäneelle pojalleni auton akkulaturia. Oli päässyt auton akku tyhjenemään.

Tässä modernissa akkulaturissa on hieno ominaisuus – RECOND eli elvytystoiminto. Käyttöoppaassa sanotaan tässä kohtaa”Elvytysoptio soveltuu virran palauttamiseen tyhjiin akkuihin. Maksimoi akun käyttöikä ja kapasiteetti elvyttämällä se kerran vuodessa ja aina syväpurkauksen jälkeen.”  Miltä kuulostaa, olisiko sinulla elvytystoiminnon paikka? Ainakin minulla on ja aion sen tehdä!

 

Akkua elvyttämään!

Recond-elvytystoiminto

Mikä olisi paras elvytystoiminto, joka ”maksimoisi akun käyttöikää ja kapasiteettia?” Että ainakin talven yli pärjäisi ja oma moottori käynnistyisi joka aamu hyvin? Omalla kohdalla vastaus on selvä – kiireen tuntu on katkaistava ja on saatava enemmän aikaa kiireettömyyden tunnulle. Mitä enemmän partaani tulee harmaita sävyjä, sitä enemmän alan myöntämään ikiaikaista totuutta, että kiire on illuusio. Samoin kiireettömyys.

Tästä jälkimmäisestä olen oppinut jotakin omakohtaista kuluneen syksyn aikana – pyrimme luomaan puolisoni kanssa arkisesta aamupalan nauttimisesta kiireettömän hetken, joka rauhoittaa kellotaajuutta ja luo mielikuvan siitä, että aikaa on rajattomasti. Olemme muuttaneet muutamia aamurutiineja, osin näennäisesti sattumalta, osin harkiten.

Siinä missä aikaisemmat aamurutiinit sisälsivät aamuteeveen passiivista toljottamista aamupalaa kiireessä syödessä, olemme päätyneet ratkaisuun, jossa valmistelemme aamusuihkun (suunnilleen joka toinen aamu lämmitämme aamusaunan!) jälkeen aamupalan kaikessa rauhassa ja nautimme sen kiireettömästi kynttilän valossa. Ilman aamuteeveen pauhaamista taustalla tai minkään muunkaan sähköisen aparaatin häiritsemistä. Vaikka päivälle olisikin paljon ohjelmaa tiedossa, luomme tässä aamun varhaisessa hetkessä kiireettömyyden illuusion, joka parhaimmillaan jää ”moodiksi” koko päivälle!

Palataanpa tuohon elvytystoimintoon.

Aion omalla kohdalla tehdä yksinkertaisen elvytystoiminnon nyt saman tien, vaikka työkiire vielä jatkuu muutaman päivän. Aloitan tämän siis nyt heti, itse asiassa tämän postauksen kirjoittaminen on jo osa sitä.

 

Miksi akku ei ota latausta vastaan?

Insinöörin aivoilla perehdyin ennen tuon modernin akkulaturin hankintaa Tekniikan Maailman testiin. Siinä kerrottiin, että mikäli auton akusta ei pidetä huolta, akku ei enää kykene ottamaan varausta kunnolla vastaan ja sen toimintakyky heikkenee olennaisesti. Teknisiä syitä on kolme

  1. Sulfaatin kertyminen – aiheutuu akun riittämättömästä latauksesta
  2. Hapon kerrostuminen – johtuu akun syväpurkautumisesta
  3. Kuivuminen – liiallinen ylilataaminen ”kiehuttaa” akkunesteen

Löytyykö mitään yhteistä sinun akkusi lataamiseen? Ainakin omalla kohdalla löydän pelottavan suoran yhteyden kaikkien kolmen auton akun heikon kunnon ja henkilökohtaisen virtani vähyyden välillä!

 

Paina Resettiä!

paina-resettiä

Mikä olisi nyt omalla kohdalla sopiva elvytystoiminto, jolla varmistaisin virran palautumisen ja kapasiteetin keston pitkälle ensi kevääseen? Pysähdyin miettimään tätä eilen illalla nukkumaan mennessä ja nyt varhain aamulla päädyin seuraavaan johtopäätökseen – ajan joululoman alkaessa henkilökohtaisen ”elvytystoiminnon”, jossa on kolme vaihetta. Itse asiassa ne ovat kolme kysymystä, joihin haen vastauksen:

  1. Mitä asioita minun tulee jatkaa, jotta kaksi vuotta sitten laatimani ”menestyksen ja onnellisen elämän resepti” voi toteutua?

  2. Mitä sellaisia asioita minun pitää vielä aloittaa, joita en ole lainkaan aloittanut?

  3. Mitä asioita pitää lakata tekemästä, koska ne eivät vie kohti tavoitettani?

 

Suoritan siis yksinkertaisen järjestelmäresetoinnin tekemällä ”continue – start – stop”-proseduurin, joka pakottaa miettimään ajankäyttöäni suhteessa tavoitteisiini. Uskon vilpittömästi, että muutaman päivän intensiivinen pohdinta tuottaa hyvän lopputuloksen ja pystyn saamaan akkuuni tehot takaisin!

Mitkä ovat sinun elvytystoimintosi joululomalle?

 

Kirjoitus on julkaistu LinkedIn’ssä >>>

|kuvat Shutterstock|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *