Kirjoittaja: valmentaja Niko Helin |

 

Aito oma itse

Meillä on vahvana uskomus, että ihmisen tulee olla aina ”aito” oma itsensä. Tästä voi olla montaa mieltä.

Itse koen, että meidän kannattaa toimia tilanteen edellyttämällä tavalla, riippumatta mikä on meidän luontainen tyylimme. Omana itsenään toimimisella on myös selkeä hyödyt.

Olosuhteiden pakosta

Meillä jokaisella on omat luontaiset ajattelutaipumukset: ne sopivat hyvin joihinkin tilanteisiin ja toisiin tilanteisiin ne sopivat huonosti tai niistä on jopa selkeää haittaa. Itselläni esimerkiksi yksi luontaisista taipumuksistani on ns. P-taipumus, joka sopi erittäin hyvin joustavaan ja spontaaniin työhön. Itse koen sen suureksi hyödyksi valmentajan työssäni, jossa pitää pystyä reagoimaan nopeasti vaihtuviin tilanteisiin ja oivaltamaan spontaanisti eteen tulevat vaihtoehdot. Koska luontaisesti toimin niin ja kiinnitän siihen myös huomiota, olen kehittynyt siinä tyylissä aika taitavaksi. Toisaalta järjestelmällistä ja suunnitelmallista tyyliä (J) suosivissa työtehtävissä en koe olevani parhaimmillani. Olen kuitenkin olosuhteiden pakosta (tilanne vaatinut) joutunut kehittämään omia J-taitojani ja hallitsen (halutessani) ne kohtalaisesti, mutta en koe olevan siinä omimmillani.

Mieluummin hyvä epäaito kuin huono aito

Ajattelutyylistä riippumatta suurin viisaus on reagoida tilanteen edellyttämällä tavalla, luontaisista ajattelutaipumuksista riippumatta. Jos emme ole tietoisia omista luontaisista ajattelutaipumuksista, olemme helposti oman kaventuneen ajattelutapamme vankeja ja emme pysty näkemään muita, myös ”normaaleja” vaihtoehtoja ja reagointitapoja eri tilanteissa. Tähän tilannesidonnaisuuteen ja omana itsenään olemiseen sopii hyvin toteamus: ”mielummin hyvä epäaito kuin huono aito”. 🙂

Miksi sitten kannattaa pyrkiä olemaan oma itsensä?

jatkuva kuormitus luontaisten taipumusten vastaisessa työssä uuvuttaa meidät aika tehokkaasti

Pidemmällä tähtäimellä kannattaa hakeutua omaa luontaista ajattelutyyliä suosiviin työtehtäviin ja haasteisiin, koska ihminen energisoituu ja jaksaa paremmin olemalla oma itsensä. Vastaavasti jatkuva kuormitus luontaisten taipumusten vastaisessa työssä uuvuttaa meidät aika tehokkaasti. Vuodesta toiseen useat valmennuksissani olleet ihmiset ovat tulleet kertomaan spontaanisti: ”nyt ymmärrän miksi paloin loppuun siinä työtehtävässä”. Onneksi suurin osa heistä on löytänyt uuden suunnan, jossa he ovat saaneet paremmin toteuttaa omia luontaisia vahvuuksiaan.

Saatko Sinä olla oma itsesi?

|kuvat Shutterstock|
Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *