Jari Saarenpää

Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Innostus – ja sen puuttuminen – näkyy johtamisessa. Tiedät varsin hyvin, mistä puhun. Kovin usein meillä ihmisillä on tapana arvioida itsemme ulkopuolisia asioita ja tekijöitä sen sijaan, että kääntäisimme peilin eteemme ja tutkisimme, miltä peilikuva näyttää. Tämän, niin kuin monen muunkin postaukseni tarkoitus on tarjota sinulle peili, jonka avulla sinulle syntyy oivalluksia itsestäsi. Koska vain itseään voi muuttaa. Toisten ihmisten muuttamista moni kokeilee siinä kuitenkaan onnistumatta. Vai oletko sinä löytänyt siihen toimivan tavan? Jos olet, suosittelen että tuotteistat ja tavaramerkkaat tuotteesi nopeasti, sillä sille varmasti on kysyntää paljon. Entäpä jos sittenkin lähtisit muuttamaan itseäsi kohti innostavaa (itsensä) johtajuutta?

Valmistelen parhaillaan kevättalven viimeistä webinaaria maksuttomassa LÖYDÄ SISÄINEN MOTIVAATIOSI™ -webinaarisarjassa. Kaksi ensimmäistä webinaaria on katseltavissa tallenteina. Ensimmäisessä webinaarissa kehitimme vuorovaikutustaitoja ja toisessa paneuduimme sisäisen motivaation salaisuuden oivaltamiseen. Kolmas ja viimeinen webinaari 14. huhtikuuta klo 19.00 on otsikoitu INNOSTAVA ITSENSÄ JOHTAMINEN! – miten innostava johtaminen lähtee itsestä ja nimenomaan sisältä käsin, ei ulkoisiin motivaatiotekijöihin rakentuen. Ulkoisista ja sisäisistä motivaatiotekijöistä tiedätkin jo melko paljon, mikäli tuo kakkoswebinaarin aihepiiri on sinulle tuttu. Kerron seuraavaksi erittäin tärkeästä itsensä johtamisen viitekehikosta, joka sinun on hyvä oivaltaa, että saat kaiken irti peilin tarjoamasta kuvasta.

 

Miten sinä määrittelet menestyksen?

Muistatko vielä sydämellisen tikku-ukon aikaisemmista postauksistani? Jokainen meistä osaa piirtää tikku-ukon paperille, mutta aika harva piirtää tikku-ukon, jossa keskivartalo on piirretty sydämen muotoon. Siitä huolimatta, että edustan peruskoulutukseltani insinöörikuntaa, piirrän tätä nykyä tikku-ukkooni aina sydämen. Alla piirustusnäyte eräästä viimesyksyisestä uravalmennuksestani.

Sydämellinen tikku-ukko

Mikä tässä on pointtina? Pointti on se, että kovin moni ihminen tavoittelee menestystä vain älyn kerroksen asiana ja harvoin siinä onnistuu. Menestys, mitä se sinulle ikinä tarkoittaakaan, edellyttää aina kolmea asiaa: Älyä, tunnetta ja tahtoa. Kaksi ensin mainittua pitää olla linjassa keskenään, että kolmannelle asialle – tahdolle – syntyy otollinen maaperä. Ja tahdon paras ilmenemismuoto on toiminta, ACTION. Käytän seuraavassa hieman aikaa avatakseni sinulle viitekehikon, joka ainakin minuun kolahti kertalukemalla ja antoi aivan uuden syvyyden tarkastella innostavaa itsensä johtamista.

 

Elämäsi kaksi suurta kysymystä!

Pidän monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta. Maailma on monimutkainen paikka, mutta moni asia on lopulta ytimeltään aika yksinkertainen. Tai ainakin kuvittelen niin omassa sisäisessä maailmassani, koska se antaa itselleni mielenrauhan. Monella suurella filosofilla kautta aikojen on ollut kyky yksinkertaistaa maailman monimutkaisuutta meille tavallisille tallaajille. Yksi nykysuomen nousevia filosofeja, joita seuraan, on Frank Martela, jolla on tällainen lahja olemassa. Hän on kirjoittanut useitakin kirjoja elämäntaitojen kehittämisestä ja suosittelen niitä lämpimästi. Esimerkiksi kirja Valonöörit (Gummerus Kirjapaino Oy, 2015) on loistava kirja sinulle, joka etsit sisältöä elämääsi. Kirjan alkupuheessaan Martela tiivistää elämän suuret kysymykset kahteen olennaiseen, hyvinkin arkiseen kysymykseen:

  1. Mitä haluan tehdä?

  2. Miten saan sen tehtyä?

Mietipä näitä yksinkertaisia kysymyksiä oman elämäsi valossa, juuri nyt tässä elämäntilanteessa ja hetkessä, jota elät. Mitä vastaisit näihin?

 

Elätkö sinä hyvää elämää?

Vaikka et olisi koskaan miettinyt näitä kahta kysymystä tietoisesti, vastaat niihin joka päivä valinnoillasi, joita teet. Kannattaisiko näitä siis pohtia hieman tarkemmin? Ensimmäisessä kysymyksessä – Mitä haluan tehdä? – ollaan perimmäisten elämäsi päämäärien äärellä. Toisin kysyttynä – mitkä asiat elämässäsi ovat tekemisen arvoisia? Toinen kysymys koskettaa menetelmiä – mitkä tekemisen tavat johtavat parhaiten päämäärääsi? Kuten Martela kirjansa alkupuheessa kertoo, molemmat asiat ovat elämäntaidon avainkysymyksiä, jotka yhdessä muodostavat hyvän elämän selkärangan. Ja molemmat ovat kysymyksiä, joiden vastauksena on oma elämäsi. Kannattaisiko siis näiden kysymysten äärelle pysähtyä hetkeksi aikaa?

elämäntaito

Kyky elää hyvää elämää – elämäntaito – muodostuu kahden eri osatekijän yhtälöstä, elämänarvostuksesta ja elämänhallinnasta. Elämänarvostus on kyky tavoitella oikeita asioita eli vastauksesi edellä mainittuun ykköskysymykseen. Pyrimme elämässämme moniin päämääriin, mutta läheskään kaikki niistä eivät tee meitä onnelliseksi. Liian usein käytämme kallista aikaamme tavoitellen asioita, joita emme edes ole aktiivisesti itse valinneet. Meistä vain tuntuu, että meidän kuuluu tehdä niin. Opiskelemme, valmistumme ammattiin, teemme työtämme, koska joku muu odottaa meidän tekevän niin. Olemme pahimmillamme oman elämämme ajopuita, joita virta vie minne huvittaa. Miten on laita sinun elämässäsi juuri nyt? Oletko ajopuu vai tiedätkö ja tunnetko (sydämellisen tikku-ukon ylin ja keskimmäinen osa), mitä haluat tehdä?

Elämänhallinta on kyky saada asioita aikaan. Piirustuksessani sydämellisen tikku-ukon jalat, jotka alkavat vipattamaan, kun äly ja tunne on linjassa keskenään. Moni meistä asettaa itselleen elämässään erilaisia päämääriä, mutta aika harva lopulta onnistuu tavoitteissaan. Kuinka monta kiloa itsekin laihdutin takavuosina saaden aina kilot takaisin, kunnes löysin avaimet tähän. Toisilla meistä tuntuu olevan paremmat elämänhallinnan kyvyt kuin toisilla. He eivät lipsu valitsemaltaan polulta vaan kykenevät saamaan asioita aikaiseksi. Mutta jokainen retkahtaa joskus. Kykymme elämänhallintaan kertoo siitä kuinka vahvasti oman elämämme langat ovat omissa käsissämme. Tämäkin on taito, joka on jokaisen oivallettavissa ja opittavissa!

 

Elämäntaidon nelikenttä

Elämäntaidon nelikenttä on elämänarvostuksen (Mitä haluan tehdä?) ja elämänhallinnan (Miten saan sen tehtyä?) yhtälö. Heikoimmillaan kummatkin osa-alueet ovat huonossa jamassa – olet elämänarvostukseltasi alistuja – virran mukana seilaava ajopuu – ja samanaikaisesti elämänhallintasi on huono – et saa asioita alkua pidemmälle etkä aina edes aloitettua, vaan asiat jää päiväunelmoinnin tasolle. Koet todennäköisesti itsesi onnettomaksi. Hyvää tässä on se, että elämäntaitoja voi oppia, mutta se vaatii kovaa työtä. Maailmasi ei siitä parane, jos pelkästään peukutat tätäkin juttua somessa, vaan sinun on ryhdyttävä toimeen. Päiväunelmointi jää unelmahötöksi, mikäli toimeenpano ontuu. Toisaalta jos olet toimeenpanevaa sorttia, mutta päämäärääsi ei ole sinun omasi tai siitä puuttuu joko järki tai tunne, lopputulos on yhtä huono, kuin jos toimeenpanosi ontuu. Pärjäät kyllä kilpailussa toisia vastaan, mutta tajuat jossakin vaiheessa itsekin, että kilpailet väärässä lajissa ja voittaminen ei tee sinua onnelliseksi.

Haluatko sinä oppia elämäntaitoja, joiden avulla et enää ole oman elämäsi ajopuu? Mikäli vastaat kyllä tai ehkäpä, suosittelen osallistumista 14. huhtikuuta klo 19.00 maksuttomaan INNOSTAVA ITSENSÄ JOHTAMINEN! -webinaariin, jossa kerron parhaita toimintamalleja, joiden avulla olen oivaltanut oman elämänhallintani rakennuspalikoita. Tiedän ja tunnen tätä nykyä, mitä haluan tehdä ja tiedän myös sen, miten saan sen tehtyä. Näitä työkaluja minulla ei ollut viitisen vuotta sitten, kun olin itsekin vielä virran vietävänä.

|kuvat Shutterstock, Jari S.|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *