Kirjoittaja: Lauri A. Hakala
LEKA Volley
Suomen miesten lentopallomaajoukkue | 

 

Erilaisia urheilijapersoonia

Mainitsin keväällä eräässä urheilua ja tunteita käsittelevässä blogi-kirjoituksessa, kuinka huippu-urheilussa on vähitellen alettu paremmin ymmärtää yksilöllisyyttä. Parhaat joukkueet eivät modernin näkemyksen mukaan enää olekaan niitä, jotka toimivat tiukkojen sääntöjen mukaan, ja jossa kaikkien odotetaan olevan samanlaisia. Edelleen joukkueella on tietty arvomaailma, käytösodotukset ja pelitapa, joihin jokaisen tulee poikkeuksetta sitoutua. Vapautta olla oma itsensä on kuitenkin alettu sekä arvostaa, että ymmärtää yhä enemmän.

Esimerkkejä tuntuu olevan paljon. Jääkiekkomaajoukkue ja mm. Patrik Laine ovat olleet otsikoissa näiltä tiimoilta. Hiljattain lukemani, pitkään F1-lääkärinä toimineesta Aki Hintsasta kertova kirja Voittamisen Anatomia tuo esille samankaltaisia teemoja. Kirjan mukaan Introvertti Kimi Räikkönen tarvitsi parhaaseen suoritukseensa hyvin erilaisen ympäristön kuin esimerkiksi mediasirkuksessa viihtynyt David Coulthard. Molemmat olivat luonnollisesti alansa ehdottomia huippuja, mutta eivät silloin, kun he joutuivat liian kauaksi omalta luontaiselta toiminta-alueeltaan.

 

Yksilöiden parempi ymmärtäminen

Joukkuelajeissa tilanne on vielä monimutkaisempi kuin yksilölajeissa. Yhdelle urheilijalle valmentaja voi suoda erivapauksia, mutta joukkuelajeissa kaikki pitäisi kumminkin saada sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Liian pitkälle mennessään erivapaudet syövät pohjan yhteiseltä toiminnalta. Vanha valmentajani tapasikin sanoa:

”Coaching may be rocket science after all.”
”Coaching may be rocket science after all.”

Tietääkseni kaikki Suomen palloilumaajoukkueet jo hyödyntävät persoonaa jäsentäviä analyysejä, ja näin on reilun vuoden ajan Kuopiossa tehnyt myös seurajoukkueeni LEKA Volley. Parhaat joukkueet eivät aina koostu parhaista yksilöistä, joten tarvitsimme työkalun, joka auttaisi meitä ymmärtämään toinen toistamme paremmin. LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi ja yhteistyökumppanimme Feelback Group oli meidän ratkaisumme. Meitä kiinnosti joukkuedynamiikka vähintään yhtä paljon kuin taktiset tai tekniset asiat, sillä koimme sen vaikutuksen pelien lopputulokseen olevan valtava.

 

Erilaisista persoonista yksi yhtenäinen joukkue

Ammattilaisjoukkueissa on pelaajia tyypillisesti useasta eri maasta, eikä yhteinen aaltopituus ole mikään itsestäänselvyys. Usein yksin kulttuurierot ovat haasteellista, ihmisten erilaisuudesta puhumattakaan. Koen, että joukkue otti LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin vastaan hyvin. Olimme kyselyitä avaavissa valmennuksissa muutamalla eri kokoonpanolla, ja ilmapiiri oli kaiken kaikkiaan hyvä. Eniten näistä valmennuksista hyötyi kenties ”staffi”, sillä samalla kun pelaajat pelaavat, on kentän laidalla enemmän mahdollisuuksia nähdä vuorovaikutusta.

Pelaajien kesken LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin paras anti oli ymmärrys erilaisuudesta ja myötätunnon lisääntyminen. On tavallista, että jokainen meistä tulkitsee ympäröivää maailmaa ensisijaisesti sen kautta, kuinka itse kussakin tilanteessa toimisi. Ekstrovertti saattaa purkaa peliä edeltäviä tai sen jälkeisiä tunteita vaikkapa juttelemalla yleisön kanssa. Introvertti taas keskittyy mielellään yksin. Oli puhdistavaa käydä näitä tilanteita läpi joukkueen kanssa: se, että jollakin juttu kulkee, ei tarkoita, etteikö hän keskittyisi suoritukseen. Hän vain keskittyy eri tavalla. Esimerkkejä vastaavista muistuu mieleen menneeltä kaudelta, että omaltakin peliuralta useita. Toivon vain, että erilaisuutta olisi aikanaan osannut ymmärtää paremmin!

Pelaajien ja valmentajan parempi vuorovaikutus

 

Pelaajien ja valmentajan parempi vuorovaikutus

Itse koen hyötyneeni LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysista erityisesti kahdesta syystä.

Ensimmäisenä se on tuonut ymmärrystä siitä, minkälainen itse olen. Vaikka analyysit ovat vain suuntaa antavia, eivätkä kerro kaikesta kaikkea, löydän itsestäni hyvin siinä kuvatut piirteet. Valmentaja peilaa todellisuutta joka päivä monen muun ihmisen kautta, ja siksi on tärkeää ymmärtää kuinka omat piirteet ja käytösmallit vaikuttavat muihin.

Toinen iso hyöty on ollut oppia, kuinka erilaiset pelaajat reagoivat erilaiseen viestintään. Osa haluaa ja tarvitsee yksityiskohtaisia ohjeita. Osa tulee toimeen vähemmällä opastuksella, osa haluaa paljon enemmän itsenäisyyttä, ja osalle pitää olla kovempi  – tai pehmeämpi.

Parhaat johtajat osaavat aistia tiimistään kulloinkin vallitsevan hengen. Osalle heistä tämä tulee luonnostaan, mutta osalle toisten ihmisten tunteminen ja tunnistaminen on kovalla työllä – ja usein kantapään kautta – hankittu. On tärkeää ymmärtää, että johtaminen ei ole tarkkaa tiedettä, eikä ihmisiltä saa vastauksia kuin roboteilta. Niin ikään, uskon myös periaatteiden voimaan. Se, joka ymmärtää periaatteet, on aina vahvoilla. Voin suositella LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysia kenelle tahansa johtamisesta kiinnostuneelle ja heille, jotka haluavat paremmin oppia ymmärtämään erilaisuutta. 

 (juttu on julkaistu myös täällä)

|kuvat Shutterstock ja LEKA Volleyn kotisivut|
Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *