JariSaarenpää_150
Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Tiedätkö sinä suurimmassa osassa tilanteita, mikä siinä tilanteessa olisi sinulle oikea tai paras tapa toimia? Tarkoitan siis tilanteita, joissa olet pienen valinnan edessä, joissa hetkisen verran pohdit, miten toimia ja tuon hetkisen mentyä toimit jollakin sellaisella tavalla, jonka tiedät olevan sinulle väärä tai huono tapa. Esimerkki – olet päättänyt vakaasti, että kuntoilet kolme kertaa viikossa. Tulet töistä kotiin ja tiedät, että tällä viikolla on vasta yksi kuntoilukerta takana ja viikko alkaa käymään vähiin. Tuskailet lenkille lähtemisen kanssa ja hetken tuskailtuasi annat periksi – teen sitten ensi viikolla hieman ylimääräistä! Ja sitten mielesi kirkastuu ja lösähdät sohvalle. Otat älykännykän ja alat selailla somea. Hetken päästä huomaat, että huh, mihinkä tunti hävisi?

Esimerkin tapaus toistuu meidän ihmisten elämässä usein. Valitettava tilanne on myös se, että sitä seuraavaa viikkoa ei yleensä tule, jolloin otat kiinni edellisellä viikolla itsellesi antamat katteettomat lupaukset. Kiinnostaisiko sinua tietää, mikä helppo, mutta erittäin toimiva konsti auttaa, ettei sinun tarvitse tuskailla katteettomien lupaustesi kanssa ja toimit suurimmassa osassa pieniä valintatilanteita sinulle oikealla tavalla?

” Tahdonvoimaa! (Hei!)

Tahdon voittaa!

pistän kaiken peliin, kaiken mitä se vaatii,

oon matkal finaaliin, haluun sen pokaalin.

Tahdonvoimaa! (Hei!)

Tahdon voittaa!

Laitan kaiken peliin, kävi miten kävi,

nyt on pakko tsemaa, en aio hävii.”

 

Kaikki Peliin by Fintelligens

Elastinen laulaa biisissään mainiosti tahdonvoimasta. Positiivisuusprofessori Martin Seligman kollegoineen tutki Pennsylvanian yliopiston tutkimuksessa kaksi miljoonaa ihmistä ja pyysi tutkimukseen osallistuneita ihmisiä laittamaan vahvuutensa tärkeysjärjestykseen. Tutkimuksessa pyydettiin laittamaan 24 erilaista taitoa tai kyvykkyyttä tärkeysjärjestykseen – tahdonvoima jäi aivan hännille! Miksi niin harva ihminen laulaa Elastisen laulua omassa elämässään? Elastinen muuten tyyppinä heijastelee omaa biisiään todella hyvin – energinen ja elämänmyönteinen kaveri, joka on monessa mukana. Mitenkähän hän olisi vastannut professori Seligmanin kysymyksiin?

Floridan yliopistossa on tutkittu tahdonvoiman kehittämistä pitkään. Aihe on itselleni läheinen, koska olen oppinut kantapään kautta ymmärtämään, että elämä on joka hetki täynnä pienen pieniä valintoja (lue juttu ”Valitseko sinä oikein vai väärin?”, siitä on sinulle varmasti hyötyä!). Toiset meistä tuppaavat valitsemaan valtaosin itselleen pitkällä juoksulla huonosti siinä missä pieni osa ihmisistä on oivaltanut, että se pienen pieni valinta, jonka teet hetkessä ja se tuntuu sillä hetkellä hieman hankalammalta tai työläämmältä – valitset siis työläämmän vaihtoehdon – muuttuu ajan saatossa itsellesi todella hyväksi. Jälkeenpäin vasta ymmärrät valintojesi positiivisen vaikutuksen. Mieti tuota alun esimerkkiä – jos tekisit suurimman osan valinnoistasi  siten, että lähtisit kuntoilemaan, tulisit todennäköisesti kuntoilleeksi tuon kolme kertaa viikossa ja voisit paljon paremmin pitkällä juoksulla!

jos tekisit suurimman osan valinnoistasi siten, että lähtisit kuntoilemaan, tulisit todennäköisesti kuntoilleeksi tuon kolme kertaa viikossa ja voisit paljon paremmin pitkällä juoksulla!

 

Oletko koskaan ajatellut, mitä tahdonvoima on?

Mikä on tuo merkillinen taito, joka toisilla ihmisillä tuntuu olevan parempi kuin toisilla? Olen itse yksinkertaistanut tahdonvoiman käsitteenä ihmisen fyysiseen kehoon – tahdonvoima on yksi lihaksistani siinä missä reisilihas tai hauis. Tahdonvoiman lihas myös käyttäytyy samalla tavoin kuin fyysisen kehoni lihakset – jos olen väsynyt tai alakuloinen, tahdonvoiman lihas on heikossa hapessa ja vastaavasti energisenä ja pirteänä, tahdonvoiman lihas voi hyvin ja teen itselleni kauaskantoisesti hyviä pieniä päätöksiä. Pienet valinnat saattavat olla hetkellisesti hieman työläämpiä toteuttaa, mutta tietoisuus hyvästä päätöksestä auttaa sen toteuttamisessa.

Nostan tässä postauksessa esille mielestäni kaikista yksinkertaisimman keinon pitää tahdonvoiman lihaksesta hyvää huolta. Kuten niin moni asia meidän ihmisten elämässä, tämäkin on arkinen, pieni juttu, joka vain tuppaa niin kovin helposti unohtumaan. Huomaan tätä nykyä eron tässä kyseisessä asiassa selvästi, kun voin valmentajayrittäjänä rytmittää päiväni valtaosin oman tahtoni mukaisesti. Kontrasti aikaisempaan oravanpyörärumbaan on suuri – tosin jos olisin tiennyt tämän jo silloin, olisin varmasti voinut vaikuttaa itse asiaan. Mutta kun en tiennyt niin en asialle myöskään mitään tajunnut tehdä. Jaan tämän kantapään kautta saamani opin sinulle ja kehotan pysähtymään miettimään tätä. Ajatuksella ”kokeile edes”, en usko että tästä on sinulle ainakaan mitään haittaa!

 

Diagnoosi

Ennen kuin kerron oman kokemukseni, jonka myös Floridan yliopiston tutkimukset ovat esille nostaneet, kysyn sinulta pari tarkentavaa kysymystä. Tehdään siis diagnoosi sinun tilanteesta. Pysähdy nyt hetkeksi seuraavien kysymysten äärelle:

  1. Kuvaile lyhyesti tilanne, jossa sinulta useimmiten loppuu tahdonvoima (tähän pitäisi olla helppo vastata!)

  2. Mikä on johtanut tähän tilanteeseen (tähän voi olla jo hieman vaikeampi vastata, mutta anna ajatuksillesi aikaa kertyä kokoon)?

  3. Minkälainen ympäristö näihin tahdonvoiman menetyksiin useimmiten liittyy (koti, työpaikka, mikä muu?)

Oletko nyt saanut kuvan hahmolleen? Ehkä jokin konkreettinen yksittäinen asia, joka vaivaa mieltäsi alituiseen, on noussut mielikuvittelusi keskiöön. Pidä nyt siitä kiinni, kun jatkat tätä harjoitusta.

Ehkä jokin konkreettinen yksittäinen asia, joka vaivaa mieltäsi alituiseen

Kuvittele nyt olevasi tuossa edellä kuvaamasi kaltaisessa tilanteessa. Entäpä jos olisit pitänyt tuon päivän aikana hyvää huolta omasta syömisestäsi siten, että verensokerisi olisi ollut tasainen tunnista toiseen. Syönyt terveellisesti siten, että elimistöllä on kaiken aikaa käytössä hitaasti palavia hiilareita, proteiinia olisi riittävästi ja terveellistä rasvaa sopivassa suhteessa? Mikä olisi tilanne, kun joudut tuohon tahdonvoimaa koettelevaan tilanteeseen?

 

Sokeritasapaino!

Tasainen verensokeri on itselläni kaikista tärkein yksittäinen tahdonvoiman lihaksen raaka-aine. Lääketieteellisin termein puhutaan tasaisesta insuliinitasosta verenkierrossa – tämän enempää ei sinun eikä minun tarvitse lääketieteestä ymmärtää! Kuuntelin parisen vuotta sitten ensimmäisen kerran äänikirjana Tom Rathin ”Eat, Move, Sleep-kirjaa, joka loksautti omassa elämässä palikat paikalleen. Tahdonvoiman yksi keskeisiä palasia on todellakin verensokerin hyvä tasapaino, mikä pitää huolen siitä, että en ole missään vaiheessa päivää niin heikossa hapessa energiataloudellisesti, että en jaksaisi tehdä oman hyvinvointini kannalta oikeita ja hyviä päätöksiä! Nämä oikeat ja hyvät päätökset saattavat olla siinä hetkessä hieman työläämpiä, mutta tietoisuus siitä, että ne ovat pitkällä juoksulla hyvinvointini kannalta paras päätös, auttavat päättämään oikein.Unen merkityksestä kirjoitin jo aiemmin ja se on ehdottoman tärkeä palikka tahdonvoiman lihaskunnon ylläpitämisessä! Liikunta on itsellänikin vielä se kolmas – keskeneräinen – juttu, mutta tiedän että senkin aika tulee vielä.

tasaisesta insuliinitasosta verenkierrossa

Uusi treeniohjelma

Nyt kysyn sinulta – oletko valmis kokeilemaan tahdonvoiman lihaksen treeniohjelmaa, jossa terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ja säännölliset ruoka-ajat ovat keskiössä? Muistathan, että lyhyet hiilarit (valkoinen sokeri, valkoiset jauhot, peruna jne.) ei silloin kuulu ruokavaliosi pääkomponentteihin… niitäkin saa syödä, mutta pääpaino pitää olla tasapainoisessa ruokavaliossa ja erityishuomio siinä, että ruokailujen väli on riittävän lyhyt. Itselläni se on kolmisen tuntia siten, että nostan jollakin tavalla verensokeria kolmen tunnin välein. Päivän pääruokani on yleensä lounas, aamupalan ja klo 17-18 aikaan nautitun päivän viimeisen ruokailun ollessa selvästi kevyempiä. Olen huomannut yöuneni olevan merkittävästi sikeämmän, kun syön alkuillasta kevyemmin ja enkä enää ennen nukkumaanmenoa, noin yhdeksän aikoihin illalla, laita mitään suuhuni. Kokeile, mikä toimii sinulla parhaiten!

 :: Elastinen ::

”Rähinä-rägediääs-huippu-urheiluu,

minuutti aikaa ja vikan kerran viel verkko heiluu.

Peli päättyy, meille mitalit kaulaan,

biisi pauhaa ja koko halli laulaa.”

Fintelligens – Kaikki Peliin

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *