Kirjoittaja:
Antti-Juhani Wihuri
mindfulness-ohjaaja ja
johdon ja työyhteisöjen valmentaja
Mind at Work Oy |

 

Artikkeli on julkaistu alkuperäisesti täällä.

 

Toivoisitko joskus, että elämäsi olisi yksinkertaisempaa? Voisiko yksinkertaisuus lisätä elämääsi selkeyttä, merkityksellisyyttä ja elinvoimaa?

Asetin itse jo vuosia sitten yhdeksi elämäni tavoitteeksi lisääntyvän yksinkertaisuuden. Eri vuosina ja eri elämäntilanteissa se on näyttäytynyt eri tavoin. Nyt hiljattain muuttaessani se nousi jälleen vahvasti elämän keskiöön. Tavaraa oli vain yksinkertaisesti liikaa. Kirjoja paljastui mittauksessa 38 hyllymetriä. Ja kovin paljon tavaraa, jonka olemassaolon olin jo ehtinyt unohtaa.

Tavaran paljouden tuskasta kertoo seuraava pieni leikittely numeroilla. On arvioitu, että länsimaisella ihmisellä on noin 300-400 vaatekappaletta. Oletetaan, että niistä sinulla on aktiivikäytössä 50 eri asustetta. Jos valitset aivan vapaasti näistä 50 vaatteesta päällesi enintään kymmenen yhdellä kertaa, valittavanasi on – usko tai älä – yli 13 miljardia kombinaatiota. Toki joukossa on epätodennäköisiäkin yhdistelmiä, kuten vain yhteen sukkaan pukeutuminen. Luku on joka tapauksessa suuri! Ei ihme, että Steve Jobs käytti paitoinaan vain mustia poolopaitoja. Hän kertoi Applella tekevänsä työpäivän aikana niin monia valintoja, että halusi muutoin vähentää tarpeettomia valintoja elämässään.

Entä sitten se yksinkertaistamisen voima? Jos valittavanamme olisikin vain 40 vaatetta, putoaa vastaavalla tavalla laskettujen asukokonaisuuksien määrä yli 90 %. 21 asusteen kohdalla se on enää alle promille 50 asusteen tarjoamien yhdistelmien määrästä. Tämä paljastaa yksinkertaistamisen valtavan voiman. Vastaavasti jo aika vähäinenkin määrän lisääntyminen voi räjähdysmäisesti kasvattaa monimutkaisuutta.

Ei auttanut kuin tarttua Marie Kondon kirjaan ”Konmari – Siivouksen elämänmullistava taika” (Bazar 2015). Tuo kirjastojen jonotetuin kirja oli virkistävä ja energisoiva lukukokemus. En tarjoa tässä juonipaljastuksia, koska suosittelen tutustumaan kirjaan tarkemmin. Kirjan inspiroimana tunsin kuitenkin tarvetta kiteyttää ajatukseni siitä, mitä olen yksinkertaisuudesta vuosien varrella oppinut ja ymmärtänyt.

 

Katso tarkasti

Kirjoitin joitakin vuosia sitten seinälleni muistilapun, jossa luki yksinkertaisesti ”Katso!”. Kun katson tarkkaavaisesti ja havainnoivasti elämääni, voin nähdä pintaa syvemmälle. Kun katson tarkasti, asia tai ilmiö voi paljastaa minulle luonteensa.

Esimerkiksi työtehtävä voi sitä tarkkaan havainnoidessani paljastaa minulle parhaan tavan sen tekemiseksi. Kun ymmärrän asiaa tai ilmiötä, avautuu minulle mahdollisuuksia yksinkertaistaa sitä. Kun vaikkapa katsot tarkasti, mistä sähköpostisi ruuhkautuva saapuneiden kansio muodostuu, voit löytää parhaat tavat kaaoksen yksinkertaistamiseen. Voit huomata, mikä juuri sinun kohdallasi saa kansiosi ruuhkautumaan.

Kun otat tottumukseksi katsoa asioita tarkasti, muistat myös kysyä itseltäsi, voisiko käsillä olevaa asiaa yksinkertaistaa.

 

Huomaa sidokset

Katsomalla tarkkaan voit huomata, kuinka monimutkaisuus usein syntyy kuvitelluista sidoksista. Huomaan itse usein ketjuttavani ja sitovani yhteen asioita tarpeettomasti, jolloin lopulta syntyy kuormittava vyyhti. Yksinkertaisuus on virtaavaa tekemistä, jossa voit keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

Yksinkertaisuus on virtaavaa tekemistä, jossa voit keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Klikkaa ja Twiittaa

Katsomalla voi huomata, kuinka mielen taipumuksena on toisaalta takertua ja toisaalta ajelehtia ajatuksesta toiseen. Saadessaan runsaasti tilaa kumpikin näistä luo elämään monimutkaisuutta.
Olen huomannut, kuinka mindfulness-taitojen harjoittaminen auttaa huomaamaan mielen luomat sidokset aiempaa nopeammin ja vapautumaan niistä silloin, kun se tuntuu tärkeältä. Tietoinen läsnäolo on uuden, havainnoivan suhteen muodostamista omaan kokemukseen. Se voi antaa meille tarvittavan etäisyyden, jota tarvitsemme päästääksemme irti tarpeettomasta.

 

Kokeile tapoja yksinkertaistaa

Tärkeää on, että siirrämme oivalluksemme pian myös käytäntöön ja kokeilemme tapoja yksinkertaistaa valitsemaamme elämänaluetta. Esimerkkinä oivalluksesta on Marie Kondon periaate, että aina ensin tulee karsia tavaraa ja vasta sitten pyrkiä järjestämään ne paikoilleen. Näin voimme keskittyä järjestämään vain jäljelle jääneen määrän.

Tai haluaisitko kokeilla vaikkapa italialaisen taloustieteilijän Vilfredo Pareton 80/20-sääntöä? Säännön mukaanhan 20 % vaikuttavista tekijöistä tuottaa 80 % vaikutuksista. Esimerkiksi 20 % asiakkaista tyypillisesti tuottaa 80 % yrityksen myynnistä, ja tunnistamalla nämä asiakkaat voit lisätä tuottavuutta. Tämä periaate soveltuu monin tavoin elämän yksinkertaistamiseen. Edellytyksenä on, että vain katsot tarkasti ilmiötä ja tunnistat vaikuttavimmat tekijät.

Olen itse ihan menestyksellä kokeillut jopa strategiaa, jossa imuroimalla 20 % lattiapinta-alasta on mahdollista saada pois 80 % pölystä ja roskista. Se toimii hyvin, kunhan ei katso lopputulosta liian tarkasti.

Kokeilemalla saat selville, mikä toimii sinulle. Jatka sitä, mikä toimii. Ja kehitä edelleen sitä, mikä ei vielä toiminut.

 

Ulkoinen heijastaa sisäistä

Ehkä tärkeimmältä on kuitenkin tuntunut huomata, että ulkoinen yksinkertaisuus on sisäisen yksinkertaisuuden heijastus. Sisäisen yksinkertaisuuden viljeleminen mindfulnessia ja muita meditaatiomenetelmiä harjoittamalla on avannut minut huomaamaan, kuinka suora tuo yhteys on.

Mielemme on usein kuin täynnä oleva, kaoottisten merkintöjen ruuhkauttama liitutaulu. Hukkaamme helposti yksinkertaisuuden ajattelemalla monimutkaisesti ja päästämällä epäolennaisten sidonnaisuuksien kasvuston rehottamaan vapaasti. Lyhytkin mindfulness-harjoitus voi kuin pyyhkiä tuon liitutaulun tyhjäksi. Kun tyhjälle taululle ilmestyy jotakin – vaikkapa hyvä idea tai tärkeä muistettava asia – se saa ansaitsemansa huomion.

Paras tapa rakentaa pysyvää yksinkertaisuutta on ylläpitää seesteistä ja olennaiseen keskittyvää mieltä.

 

Nauti hedelmistä

Yksinkertaisuuden hedelmänä on levollinen ja olennaiseen keskittyvä toiminta. Se luo hyvää ja elinvoimaista elämää, jossa vähemmän voi olla enemmän. Sallimalla itsellesi arjen huokoisuutta lisäävän hengähdystauon voit löytää levollisen keskittymisen seuraavaan tekemiseesi. Tällainen voi olla vaikka lyhytkin mindfulness-harjoitus, jossa yksinkertaistat elämäsi hetkeksi hengityksen seuraamiseen. Asiat saattavat sen jälkeen sujua levollisemmin ja tuloksekkaammin. Olet onnistunut kiihdyttämään tuottavuuttasi hidastamalla ensin. Olet onnistunut luomaan rentoja onnistumisia päivääsi.

Yksinkertaisuudessa olennainen nousee esiin. Moni on huomannut, että elämän yksinkertaistaminen on lisännyt merkityksen tunnetta heidän elämäänsä. Yksi on saanut valmiiksi pitkään hautautuneen kirjaprojektinsa. Toinen on äkisti huomannut, mitä oikeasti haluaa elämällään tehdä. Yksinkertaisuus voikin olla parhaimmillaan elämää syvästi uudistavaa.

Sisäisen yksinkertaisuuden viljelyn voit aloittaa vaikka saman tien. Voit ladata 5 minuutin mittaisen Tietoisuustauko-harjoitukseen tästä ja tutustua mindfulnessin harjoittamisen maailmaan. Harjoituksen tehtyäsi valitse itsellesi yksi uusi toimintatapa, joka yksinkertaistaisi elämääsi jatkossa. Olen varma, että löydät sellaisen helposti!

Moni on huomannut, että elämän yksinkertaistaminen on lisännyt merkityksen tunnetta heidän elämäänsä. Klikkaa ja Twiittaa

|kuvat Shutterstock|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *