Kirjoittaja: FM Kari Helin |

 

Joillakin ihmisillä on tarve kerätä ja varastoida tavaroita ”pahojen päivien varalle”. Tämän taipumuksen seurauksena kaapit, komerot, autotallit, varastot, kellarit alkavat täyttyä tarpeettomista tavaroista. Tällaisesta taipumuksesta kärsivien on vaikea siivota omaa asuntoaan. Hamstraustaipumusta tutkineet ihmiset ovat päätyneet arvioon, että kahdella ihmisellä sadasta on vakava hamstraushäiriö, jonka hallintaan tarvitaan ulkopuolista apua.

 

Vaimoni on eräänlainen kevyen sarjan hamstraaja, jonka heikkoutena ovat kauniit vaatteet ja kauniit esineet ja puutarha- ja sisustuslehdet. Niillä hän on täyttänyt asunnostamme yhden vaatehuoneen, vieraille tarkoitetun makuuhuoneen, osan olohuoneestamme ja on yrittänyt moneen otteeseen valloittaa ”ylimääräisillä” tavaroillaan myös ulkovarastomme, minun työhuoneeni ja minun vaatehuoneeni. Eli joudun itse käymään jatkuvaa taistelua tarpeettomien tavaroiden vyöryä vastaan.

 

Hamsterin kohtaaminen

Ensimmäisen kerran törmäsin oikeaan Hamsteriin 1980-luvun lopulla Imatralla. Olimme myyneet joitakin päiviä aikaisemmin omakotitalomme ja olimme muuttamassa selvästi pienempään asuntoon pääkaupunkiseudulla. Järjestimme pihassamme kirpputorin ylimääräisille tavaroillemme.

Puolelta päivin pihaamme tuli noin 60-vuotias naishenkilö, joka ihasteli tavaran paljoutta ja edullisia hintoja. Hän osti oitis noin 10 tavaraa, vei ne kotiin ja tuli pian uudestaan auton kanssa. Hän osti noin puolet kaikista jäljellä olevista tavaroistamme. Itse olin kovasti tyytyväinen ja lupasin kuljettaa osan tavaroista hänelle kotiin.

Kun tulimme henkilön kotitalolle, näin että piha oli täynnä erilaista tavaraa. Ja kun kävin sisällä, sekin oli täynnä tavaraa. Lattialla oli vain kapeat kulku-urat. En ollut eläessäni nähnyt vastaavaa tavarapaljoutta. Nainen kertoi: ”Vien suurimman osan tavaroista Viroon, yhteen vanhainkotiin.” Tajusin että olin tekemisissä sekä hamsterin että hyväntekijän kanssa. Kun kuulin hänen jalosta harrastuksestaan, lahjoitin hänelle kaikki loput kirpputoritavaramme.

Me ystävystyimme Hamsterin ja hänen miehensä kanssa niin paljon, että olemme pitäneet yhteyttä yli 20 vuotta, ja lahjoittaneet heille kaikenlaista ylimääräistä tavaraa Viroon vietäväksi.

Olemme luonnollisesti keskustelleet usein myös siitä, miten tavaroiden pakonomainen keräämisvimma on syntynyt. Olen päätynyt näkemykseen, että kysymyksessä P-taipumuksen ja turvattomuuden tunteen yhdistelmä. Taustalla on eräänlainen sisäistynyt pelko tavaran tai ruuan loppumisesta. Ympärillä oleva tavara on eräänlainen suojamuuri pelkoa vastaan.

 

Hamsterin kuolinpesä

Toisen Hamsterin kohtasin joitakin vuosia sitten, kun vaimoni sisaren mies kuoli. Paljastui että hän oli eläessään ollut todellinen Hamsteri, joka oli kerännyt ison omakotitalon, yhden piharakennuksen ja yhden suuren omakotitalon pihan täyteen kaikenlaista tavaraa. Vaimoni sisko oli aivan lamaantunut tavarapaljouden edessä. Hän ei tiennyt mitä sille pitäisi tehdä.

Vaimoni laati suunnitelman edetä asiassa huone kerrallaan, jakaen tavarat kolmeen ryhmään: säilyttäviin, muualle vietäviin ja roskiin laitettaviin. Suurin haaste oli alussa se, että tavaroita jotka oli ensin luokiteltu muualle vietäviin, vaimon sisar alkoi siirrellä säilyttäviin. Niiden poisviemiseen liittyi jonkinlainen pelko. Pikkuhiljaa sisar alkoi kuitenkin tottua ajatukseen, että osasta tavaroista pitää luopua. Luopumista helpotti se, että asuntoon alkoi tulla tilaa liikkua ja hengittää.

Vaimoni sisar kertoi, että hänen miesvainaalla oli taipumus ostaa yhdellä kertaa vaikka 20 samanlaista paitaa tai solmioita, jos hän oli löytänyt mieluisan – ja edullisen. Lisäksi hänellä oli taipumus säästää kaikki tilaamansa lehdet ja niputtaa ne laatikoihin. Talon suurin huone, joka oli aikaisemmin ollut eräänlaisena vierashuoneena, oli täynnä lehtilaatikoita. Näin varastoidut tavarat olivat vuosikymmenien kuluessa valloittaneet lähes koko talon.

 

Kahdenlaisia hamstraajia

Hamstereita on kahta päätyyppiä: ”varastohamstraajat” ja ”läjähamstraajat”.

  • Varastohamstraajille on tunnusomaista, että säilytettävät tavarat ovat hyvässä järjestyksessä eli kaikilla tavaroilla on oma paikkansa komerossa, hyllyssä ja varastossa. Tavaroita voi olla hyvinkin paljon, mutta ne eivät haittaa esimerkiksi siivoamista.
  • Läjähamstraajille on tunnusomaista, että tavaroilla ei ole mitään suunniteltua paikkaa, vaan niitä on sekaisina läjinä nurkissa, lattioilla, sänkyjen ja tuolien päällä. Tämän tyypin keskeinen haaste on asunnon siivoaminen.

 

Olen huomannut, että J-tyypeillä, joihin itsekin kuulun, on taipumus antaa kaikille tavaroille paikkakoodi, eli tieto siitä missä sitä säilytetään, kun sitä ei käytetä. P- tyypeillä, joihin vaimoni kuuluu, tällainen taipumus on paljon heikompi. Tästä syystä heillä tavarat menevät lähimpään vapaaseen paikkaan.

 

Konkreettisen esimerkin edellä kerrotusta tarjoaa meillä saapuneen postin käsittely.

Kun minä haen postit, lajittelen ne ensimmäisenä kolmeen nippuun: paperikeräykseen meneviin, vaimolle tuleviin kirjeisiin ja lehtiin ja itselleni tuleviin. Paperikeräykseen meneville mainoksille minulle on oma nippu, vaimolle tulleet postit laitan hänen paikalleen ja omat postit nostan yläkertaan johtaviin portaisiin.

Kun vaimo hakee postit, hän jakaa ne kahteen ryhmään: minulle tuleviin ja muihin. Eli mainoksia ja hänelle tulevia posteja hän ei ensimmäisessä vaiheessa erottele, vaan tekee sen vasta myöhemmin. Mainokset ja ilmaisjakelulehdet hän kerää omaan pinoon, jota hän säilyttää omalla paikallaan ruokapöydässä tai omalla tuolillaan. Eniten minua kummastuttaa mainosten ja muun roskapostin ”hautominen” pöydällä tai omalla tuolilla: hänellä saattaa olla syödessä pyllyn alla jopa 10 cm korkea pinkka mainoksia.

 

Antihamstraajat

Läheskään kaikki ihmiset eivät harrasta kiinnostavien tavaroiden ostamista ja säilyttämistä, vaan ovat tyytyväisiä kun pääsevät eroon tarpeettomista tavaroistaan. Itse kuulun tähän ryhmään. Tunnusomaista on tavaran hankintavaiheessa kysymys:

”Mihin minä tämän tavaran laitan?”.

Jos siihen ei löydy hyvää vastausta, tavara jää hankkimatta, vaikka hankinta tuntuisi kuinka edulliselta tai tavara kauniilta.

...kahdella ihmisellä sadasta on vakava hamstraushäiriö, jonka hallintaan tarvitaan ulkopuolista apua. Klikkaa ja Twiittaa

|kuvat Shutterstock|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *