Maija-Riitta Ollila kirjoittaa kolumneissaan napakasti. Tällä kertaa pureudutaan nykyajan inforyöpyn keskellä nopean ajattelun paradoksiin, mistä Maija-Riitta Ollila pohtii mm. näin: ”Nopea ajattelu on vaistonvaraista, tunneperäistä ja automaattista. Nopea ajattelu tuottaa myös somen primitiivireaktiot. Tämän ajattelun alkukoti on liskoaivoissa, vaikka ihmisen nykyaivo onkin kokonaisvaltaisempi.”

Miten sinä koet jatkuvan infotulvan elämässäsi?

Näetkö erilaiset ihmiset otsikkoon nostettujen sanojen kaltaisesti?

 

hs-logo-60  KOTIMAA
Maija-Riitta Ollila

Maija-Riitta Ollila

Kirjoittaja on filosofi, joka harrastaa mielen hakkerointia.

 

 

 

Väsyykö ihmiskunta ajattelemaan?

Onko digiaika aktivoinut vain ihmisen liskoaivot? Miten turvaamme hitaan ajattelun tulevaisuuden?

Nopea ajattelu on vaistonvaraista, tunneperäistä ja automaattista. Nopea ajattelu tuottaa myös somen primitiivireaktiot. Tämän ajattelun alkukoti on liskoaivoissa, vaikka ihmisen nykyaivo onkin kokonaisvaltaisempi.

Hidasta ajattelua on pidetty juuri ihmislajin valttina: kykenemme harkitsemaan, tarkkailemaan omaa ajatteluamme ja valitsemaan huomiomme kohteet. Digiajan vimma näyttää toteuttaneen paradoksin: hidas ajattelu teknologinen kekseliäisyys synnytti nopean ajattelun markkinat, joiden valuuttaa ovat tunteet ja elämykset. Inforyöpystä poimitaan helpoimmin sulava aines.

 Tulevaisuudessa…    Lue lisää >>>
Kirjoittaja:luontaisettaipumukset