KariHelin
Kirjoittaja: ”Kummisetä” |

 

Itsensä kehittäminen on kattonimitys monille erilaisille pyrkimyksille olla parempi ihminen. Tässä blogissa tarkastelen muutamia tyypillisiä itsensä jalostamisen muotoja.

 

Selviytymistaitojen kehittäminen

Nykyisessä yhteiskunnassa selviytyminen vaatii kymmeniä erilaisia taitoja. Tällaisia ovat mm. lukutaito, kirjoitustaito, laskutaito, jonkinlainen kielitaito ja jonkinlaiset tietotekniikkataidot. Tuhat vuotta sitten selviytymistaitojen lista oli hyvin erilainen. Metsästys- ja kalastustaito olivat silloin arvokkaampia kuin esimerkiksi lukutaito ja kirjoitustaito. Osa itsensä kehittämisen tarpeista lähtee siis liikkeelle meitä ympäröivän yhteiskunnan luonteesta. Ne jotka eivät hallitse nykyisen yhteiskunnan perustaitoja, esimerkiksi alkeellisia tietotekniikkataitoja, alkavat armotta syrjäytyä yhteiskunnasta.

 

Miellyttämisen taidot

Toinen itsensä kehittämisen osa-alue on miellyttämisen taidot. Niiden avulla saadaan ystäviä ja yhteistyökumppaneita. Ihmisiä voidaan miellyttää monilla eri tavoilla, esimeriksi kohteliaalla käyttäytymisellä, viehättävällä ulkomuodolla, tunnettavuudella, erikoisosaamisella, kehumalla, jne. Ihmiset, joilla ei ole viehättämisen taitoja syrjäytyvät yhtä helposti kuin ne, joilta puuttuvat yhteiskunnassa selviytymisen perustaidot, esimerkiksi lukutaito.

Aikaisemmin, autoritäärisissä järjestelmissä, ihmisiä johdettiin lähinnä pelolla, nyt sen rinnalle ja tilalle on noussut viehätysvoima. Sen kehittämiseen kannattaa panostaa.

 

Omien vahvuuksien kehittäminen

Kolmas itsensä kehittämisen suunta on oman persoonan vahvuuksien hyödyntäminen. Se perustuu omien taipumusten tunnistamiseen ja käytännön taidoiksi jalostamiseen. Hyvän esimerkin tästä tarjoaa musikaalinen taipumus, hyvä nuottikorva. Se jalostuu soittotaidoksi vasta sopivan instrumentin löytämisen ja kovan harjoittelun kautta.

Persoonallisten vahvuuksien syntymiselle on kolme ehtoa: voimakas innostus (taipumus, motivaatio) johonkin asiaan, taipumukseen liittyvien käytännön taitojen harjoittelu ja sopivan ympäristön (työ, harrastuspiiri) löytäminen taipumuksensa toteuttamiselle.

Lähes kaikki eri alojen mestarit ovat kehittyneet tätä kautta eli panostamalla täysillä siihen mikä heitä eniten innostaa. Tästä on olemassa jopa Gallupin tekemä tutkimus (jonka tuloksia on julkaistu Marcus Buckinghamin & Donald O. Cliftonin kirjassa Now, Discover Your Strenghts).

Omien vahvuuksien kehittäminen

 

Omakohtainen esimerkki

Itse hakeuduin lukion jälkeen yliopistoon opiskelemaan aineita (matematiikka ja tietotekniikka), joita suosikkiopettajani ja omat vanhempani eniten arvostivat. Valintani perustui haluuni miellyttää heitä. Minusta tuli näiden alojen keskinkertaisuus, koska minulta puuttui henkilökohtainen intohimo ja erikoislahjakkuus näihin asioihin.

Toimin opiskeluni jälkeen noin 7 vuotta tietojärjestelmien kehittäjänä. Jossakin vaiheessa havaitsin että minun todellisen intohimoni alue oli luova ajattelu. Aloin opiskella sitä omatoimisesti. Minusta tuli muutamassa vuodessa tämän alueen huippuosaaja Suomessa. Perustin oman yrityksen, joka alkoi kehittää tälle alueelle uudenlaisia tuotteita ja myydä tämän alueen valmennusta. Koska kilpailijoita ei ollut, menestyimme hyvin ja pian yrityksessämme oli kymmeniä valmentajia.

1990 -luvun lopulla törmäsin ajattelutyylejä analysoivaan tuotteeseen MBTI. Se paljasti minulle uuden intohimon alueen. Yhdistin tietotekniikkaosaamiseni ja uuden intohimoni ja kehitin vastaavan suomalaisen ajattelutyylejä analysoivan työkalun LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi.

 

Olen näin pitkän työurani ehtoopuolella todennut että työmotivaationi ja aikaansaannokseni ovat olleet korkeimmillaan aina niillä alueille, joihin on liittynyt jonkinlainen sisäinen palo.

 

|kuvat Shutterstock|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *