KariHelin

Kirjoittaja: ”Kummisetä” |

 

Kerron eräässä toisessa postauksessani, että olen joskus 1980-luvulla harrastanut unien tutkimista. Motivaatio siihen syntyi halusta oppia ymmärtämään luovaa ajattelua ja unien kieltä. Tässä jutussani kerron kolme erikoista untani ja oman tulkintani niille.

 

Puhuva kala

Kun ryhdyin ”kalastamaan” ja tulkitsemaan omia uniani, sain saaliikseni alussa (ensimmäisen viikon aikana) melko arkisia unia, jotka olivat edellisen päivän tapahtumien kertausta jostakin uudesta näkövinkkelistä. Kalastajan näkökulmasta niitä voisi pitää ”roskakaloina” – tai ainakin pikkukaloina.

Ensimmäinen suurempi ”kala” eli poikkeava uni tuli noin viikon kuluttua harrastukseni aloittamisesta. Olin siinä ongella. Vesi oli kirkas eikä siinä näkynyt kaloja. Hetken kuluttua näin vedessä suuren, noin parin metrin mittaisen kalan, joka lähestyi onkeani. Säikähdin kalan suuruutta ja vedin onkeni pois vedestä.

Kala lähestyi rantaa ja näin että sillä oli pienet jalat vatsan alla. Niillä se alkoi kivuta rannalle. Se lähestyi minua ja alkoi hämmästyksekseni puhua:

”Minä voin opettaa sinua kalastamaan arvokkaita kaloja, jos niin haluat.”

Se katsoi minua odottavasti keltaisilla silmillään. Olin niin hämmentynyt etten osannut vastata mitään. Kala kääntyi takaisin vettä kohti ja hävisi veden alle. Siihen heräsin. Otin univihkoni esille ja kirjoitin siihen sanat PUHUVA KALA. En kuitenkaan saanut enää unta sinä yönä.

puhuva kala

Kaivoin esille Jungin unikirjan ja etsin sieltä otsikon ”puhuva kala”. Sellainen löytyikin. Ensimmäinen lause selityksessä oli ”Puhuvat eläimet ovat suurunen merkkejä, varsinkin jos kysymyksessä on kala.” Olin oppinut jo sen verran unen kieltä, että vesi tarkoitti alitajuntaa ja kala jotakin voimakasta alitajunnan arkkityyppiä. Myöhemmin päättelin, että puhuva kala symboloi intuitiota, josta olin alkanut tulla minulle yhä tietoisemmaksi luovan ajattelun ja unien tutkimisen kautta.

 

Koiranpentu

Toinen suuruneni, jossa joku eläin puhui, ilmestyi muutaman kuukauden kuluttua edellä kertomastani.

Unessa vastaani tuli koiranpentu, joka häntä heiluen tuli kyhnyttämään jalkaani. Koska koiranpentu oli minulle vieras, kysyin: ”No kukas se siinä on?”. Pentu katsoi minua ja rupesi haukkumisen sijaan puhumaan:

”Etkös sinä minua tunne? Minähän olen sinä.”

Uni oli niin voimakas ja hämmentävä, että heräsin välittömästi. Kuulin vieläkin koiranpennun sanat: ”Minähän olen sinä.” Siinä olikin matemaatikolle erikoinen yhtälö ratkaistavaksi!

Tähän uneen minulla on pari haparoivaa tulkintaa. Niistä ensimmäinen on, että pieni leikkivä koira edustaa itsessäni jotakin taipumusta, ominaisuutta tai piirrettä, joka on ollut kadoksissa ja nyt olen löytänyt tai löytämässä sen. Jos unen haluaa selittää taipumusteorian kautta, niin pieni suloinen koiranpentu saattaa symboloida omaa F-taipumustani, joka on itselläni (INTJ) kolmosfunktio, joka on MBTI-teorian mukaan keski-iässä vahvistumassa.

Toinen selitykseni tälle unelle on sellainen, että olin näihin aikoihin oivaltanut omia tunnereaktioitani analysoimalla ns. projektiomekanismin, jonka mukaan ihmiset voivat nähdä muissa ihmisissä ja eläimissä omia salaisia toiveitaan tai itsessään hyväksymättömiä asioita. Ehkäpä salainen haaveeni oli olla tuon suloisen koiranpennun kaltainen.

Kerroin tämän uneni yhdelle selvännäkijälle. Hän kysyi: ”Katsoiko koiranpentu sinua silmiin?” Kun kerroin että näin tapahtui, selvännäkijä sanoi, että

”Olet nähnyt itsesi”.

En ole vieläkään täysin ymmärtänyt mitä hän tällä tarkoitti. Jungilaisessa psykologiassa sana Itse tarkoittaa ihmisen potentiaalia.

 

Möhkäleet

Unessa olin pitkässä jonossa, joka johti jonkinlaiselle tiskille. Siinä jokaiselle annettiin epämääräiset ”möhkäleet”, jotka olivat likaisia ja hieman erilaisia. Seinällä oli ohje:

”Tehtäväsi on puhdistaa saamasi kappale.”

Seuraavassa unen näytöksessä lensin ilmassa oman möhkäleeni kanssa ja hankasin sitä puhtaammaksi. Lähistöllä oli kymmeniä muitakin ihmisiä, jotka hoitivat saamaa tehtävää eri tavoilla:

 • jotkut puhdistivat itseni tavoin omaa möhkälettään ja olivatkin saaneet sitä hieman kirkkaammaksi
 • jotkut olivat kadottaneet oman möhkäleensä ja jatkoivat eteenpäin ilman möhkäleitään
 • jotkut olivat keränneet itselleen useita möhkäleitä ja yrittivät puhdistaa niitä kaikkia
 • jotkut opastivat muita möhkäleiden puhdistamisessa, vaikka oma möhkäle oli ihan likainen
 • maassa näkyi runsaasti ihmisten hylkäämiä möhkäleitä

Kolmannessa unen näytöksessä olin jälleen jonossa, jossa möhkäleet luovutettiin jonkinlaisella tulliasemalla. Siinä tarkastettiin, että möhkäle oli oma ja se oli riittävän puhdas. Hyväksyttyihin möhkäleisiin lyötiin jonkinlainen leima ja ne otettiin pois.

Kun olin onnistuneesti luovuttanut oman möhkäleeni, jäin seuraamaan toimintaa tulliasemalla.

jäin seuraamaan toimintaa tulliasemalla

 • joidenkin ihmisten möykky oli liian likainen, heidät käännytettiin takaisin jatkamaan puhdistusta
 • jotkut kertoivat, että heidän möykkynsä oli matkalla hävinnyt, heidät käännytettiin etsimään sitä
 • jotkut toivat tulliasemalle jonkun toisen ihmisen möykyn, heidätkin käännytettiin takaisin, riippumatta siitä oliko möykky puhdas tai likainen
 • vain harvat pääsivät tulliasemasta läpi ensimmäisellä yrittämällä

Tämä uni auttoi minua ymmärtämään Jungin näkemyksen ihmisenä kehittymisestä.

 • Erimuotoiset möhkäleet symboloivat yksilöiden erilaisia potentiaaleja, jotka olivat kaikilla lian peitossa, joten niitä oli vaikea nähdä. Möykyn puhdistaminen vähensi sen pinnalla olevaa likaa ja samalla kirkasti möykyn muotoa.
 • Sen että möykkyni hyväksyttiin tulliasemalla, tulkitsin niin, että olin onnistunut aktivoimaan ainakin osan potentiaalistani. Uni ei kuitenkaan kertonut minkä osan.
 • Se että vain harvat pääsivät tulliasemasta ensimmäisellä yrittämällä läpi, kuvasti minulle henkilökohtaisen kehittymisen vaikeutta sekä sitä, että muiden ihmisten möykkyjen puhdistaminen ei edistä oman möykyn puhdistumista – joka oli unessa varsinainen tehtävämme.

 

Miksi meillä on unia?

Jotkut unien tutkijat ovat esittäneet, että ihmisen alitajunnassa asuu meitä viisaampi olento, joka opastaa ja neuvoo meitä unien kautta.

Carl Jung, jota pidetään myös tieteellisen unitutkimuksen isänä, havaitsi tutkimusmatkoillaan Afrikassa ja Aasiassa että samanlaisia symboleja esiintyi ihmisten unissa eri puolilla maailmaa. Hän rakensi havainnoistaan ”unien kieliopin” ja teorian kollektiivisesta alitajunasta, joka ”puhuu” meille unien kautta.

Kolmas, lähinnä oma selitykseni unien olemuksesta, perustuu tietoisen kapasiteettimme pienuuteen. Sen avulla emme pysty ymmärtämään elämän suuria kysymyksiä (kuolema, elämän tarkoitus, unet,…). Alitajunnallamme on valtava kapasiteetti, siksi se pystyy käsittelemään myös elämän suuria kysymyksiä. Ongelmana on kieli, jolla tiedostamaton mieli kommunikoi tietoisen mielen kanssa. Luultavasti unen kieli on siihen sopivin.

CarlJung_Dreams2

|kuvat Shutterstock|
Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *