Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Mitä yhteistä on huippu-urheiluvalmentamisella ja työyhteisöjen valmentamisella? Kirjoitan tässä jutussa idolini, konkariurheilutoimittaja Kaj Kunnaksen ajatuksista urheilun huipulla pärjäämisestä. Kaj on omien sanojensa mukaan saanut elää 27 vuotta unelmaelämäänsä – urheilutoimittajana. Hän on päässyt tapaamaan maailman huippuja ja on sitä kautta ammentanut valtavan tietomäärän siitä, mitkä asiat huippuja yhdistää. Olimme Kajn, yleisurheilun moniottelija Tiia Hautalan, pesäpallolegenda ja  Varalan urheiluopiston valmentajavalmennuksista vastaavan Juha Antikaisen sekä Suomen beach volleyn kärkinimen Taru Lahti-Liukkosen kanssa viikolla puhumassa Kangasalan LP:n järjestämässä motivaatioseminaarissa. Seminaarin avauspuheenvuoron piti vuorineuvos Kari Neilimo aiheesta hyvä johtaja. Haluan jakaa oivalluksiani sinulle meidän motivaatioseminaarista. Näistä esityksistä nimittäin voi ottaa 1:1 oppia työyhteisöjen kehittämiseen!

 

Mistä menestys lähtee?

Opin paljon uutta kuunnellessani muiden esityksiä. Pitkän uran yleisurheilussa tehnyt porilaissyntyinen Tiia Hautala päätti motivaatioseminaarimme ja Tiian esitys oli kuin kuorrutus kakussa. Se jäi omaan visuaaliseen muistiin ja kerron siksi ensimmäisenä suurimman take-awayn Tiian esityksestä. Tapasin Tiian ensimmäistä kertaa ja tulin heti ensi minuuteilla siihen tulokseen, että onpa siinä jalat-maassa-tyyppi. Tosi kova puurtaja, joka kiipeää tyvestä puuhun, oksa kerrallaan edeten. Tiian menestyksen salaisuus on ollut se, että jokaisen onnistuneen etapin jälkeen katse suuntautuu seuraavalle etapille, mutta ei yhtään edemmäs. Tässä on suuri oppi meille monelle – jos alussa kurkottaa liian korkealle ilman että rakentaa konkreettisia välietappeja, voi olla että usko ei riitä korkeuksiin kiipeämiselle. Tiian kohdalla tämä ”seuraavan etapin taktiikka” on toiminut hyvin. Hänen omien sanojen mukaan uran huippu koettiin 1999 Sevillan MM-kisoissa, missä Tiia sijoittui viidenneksi seitsenottelussa. Upea saavutus!

 

Ystävistä voittajajoukkueeksi

Suomalainen huippu-urheilu on kriisissä. Ainakin, jos miettii Rion kesäolympialaisten mitalisaldoa. Suomessa on kuitenkin kulissien takana tapahtumassa paljon, yksi niistä on Suomen Olympiakomitean auditoimat parisen kymmentä lajikohtaista huippu-urheiluakatemiaa. Tampereen alueella toimii pesäpallolegenda Juha Antikaisen koordinoimana Tampereen Urheiluakatemian Pesisakatemia, jossa seuraavat pesäpallon kärkinimet ovat kehittymässä. Tampereella pesäpallo on viime vuosina saanut miltei jääkiekon tasoisen innostuksen ja se on paljon se, kun puhutaan Tampereesta! Tässä Juha Antikaisen ote tekemiseen on ollut ratkaisevassa roolissa.

Oli mielenkiintoista seurata Juhan esitystä. Yllättäen, tai sittenkään ei niin yllättäen, esityksen sisällössä oli paljon samaa kuin omassa esityksessäni. Tie huipulle joukkuelajissa alkaa omaan itseensä tutustumisella. Urheilussa painopiste on tätä nykyä yhä enemmän henkisessä puolessa, toki fysiikkaa unohtamatta. Sensomotorinen ja psyykkinen valmennus on ratkaisevassa osassa, kun pelaaja alkaa raivaamaan tietä kohti huippua. Mielenkiintoinen kohta Juhan vetämässä Varalan valmentajavalmennuksessa on kehittymispolun yksilö-ystävä-joukkue ohjaaminen. Nostan Juhan valmennuskonseptista esille kaksi asiaa, jotka voit suoraan soveltaa organisaatioiden tiimivalmennuksissa – tunnista yksilölle sopiva tapa valmentaa ja negatiivisen palautteen pysäyttäminen.

Harva esimies tajuaa todellisuudessa, että jokaista tiimiläistä täytyy johtaa hänelle sopivalla tavalla. Tämän asian ymmärtäminen avaa myös huippu-urheiluvalmentajalle tien parempaan menestykseen. Oma luontainen tapa toimia ei yleensä sovi kuin muutamille joukkueen jäsenille. Valmentajan/ esimiehen ammattitaitoon kuuluu tunnistaa omien pelaajien/ tiimiläisten luontaiset vuorovaikutustaipumukset ja säätää omaa lähetintä vastaanottajan taajuudelle. Vain parhaat urheiluvalmentajat ja esimiehet tämän osaavat. Hienoa tässä on se, että tämä taito on opittavissa siinä missä kielitaito tai koodaaminenkin. Osaatko sinä säätää omaa lähetintäsi vastaanottajan taajuudelle?

Negatiivista puheen sorinaa tulee aina jossain vaiheessa, kun kaksi tai useampia ihmisiä kohtaavat toisensa. Se on inhimillistä. Taitava valmentaja/ esimies ymmärtää kuitenkin kerätä ja pysäyttää negatiivisen palautteen. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi olla välittämättä palautteesta vaan sitä, että ei anna negatiivisen puheen jatkua, vaan katkaisee negatiivisen puheen kierteen. Hyvä valmentaja/ esimies osaa ja ymmärtää puuttua tähän.

 

5 menestystekijää

Kerroin jo alussa, että urheiluselostaja Kaj Kunnas on yksi pitkäaikaisista idoleistani. Miksi ihailen Kajta? Hänen asenteestaan elämään. Saatat olla tietoinen, että Kajlla oli oman elämän läheltä-piti-tilanne viime kesänä, mutta hienoa, että hän selvisi siitä. Kaj on tehnyt 27 vuotta urheilutoimittajan työtä, mutta jokainen selostus ja juontotehtävä kuulostaa aina siltä, kuin pikkupoika olisi ensimmäistä kertaa innostuneena päässyt uuden asian kimppuun. Tuo asenne kun säilyisi itselläkin läpi elämän, olisin todennäköisesti onnellinen mies elämäni loppuun saakka!

Kaj piti huippuhyvän esityksen otsikolla ”Peili – motivaation koti”. Esityksen aikana Kaj kulki kasvojenkokoinen käsipeili edessään ja tämän tästä tuijotti peiliin. Kokeilepa itsekin, kun ensin omaksut nämä viisi menestystekijää, jotka ovat Kajn mantrassa vuosikymmenien huippu-urheilijoiden haastatteluiden synteesinä.

Ensimmäinen viidestä huipulle pääsemisen menestystekijästä on yksinkertaisesti oma asenne. Tarina Usain Boltin haastattelusta oli huippu, enkä yritäkään sitä tässä lähteä referoimaan. Ehkä tuo kuva Rion olympialaisista kertoo kaiken. Jos haluaa voittaa, pitää päättää, että haluaa voittaa. Joka kerta.

Toinen menestystekijä liittyy henkilökohtaiseen kurinalaisuuteen. Kaj kertoi haastatelleensa moninkertaista uinnin maailman- ja olympiamestaria Michael Phelpsia ja kysyneen, mikä on se yksi juttu, mikä tekee hänestä voittajan kisasta toiseen. Huippu-uimarilla on tähän selkeä vastaus – ”Champions train even when nobodies watching”. Miten on laita kohdallasi?

Kolmannen menestystekijän Kaj kertoi lainanneensa Amerikan Yhdysvaltain väistyvältä presidentiltä Barack Obamalta ja tehneensä siihen pienen virityksen – Yes, I can! Liittyy osaltaan tuohon Usain Boltin asennekohtaan, mutta tämä menestystekijä on ehkä vielä hieman syvemmällä ihmisen mielessä – sinun on päätettävä, pystytkö vai et. Jos mielessä on edes pieni epäilys pystymättömyydestä, et tule pääsemään huipulle.

Neljäs menestystekijä liittyy unelmointiin. Huippu-urheilijan, samoin kuin huippujoukkueen tai tiimin, on uskottava omiin unelmiin. Parhaiten se kiteytyy ajatuksessa ”kukaan ei voi viedä sinun unelmaasi”. Muista aina, että sinulla on yksinoikeus omiin unelmiisi, älä anna ympärillä olevien latistusten mankeleiden niitä sinulta viedä!

Viides ja samalla eniten itseeni kolahtanut menestystekijä tulee suomalaisen urheiluvalmennuksen huipulta. Suomen miesten lentopallomaajoukkueen valmentaja Tuomas Sammelvuo harjoituttaa joukkuettaan Kuortaneen Urheiluopistolla kohti Tokion Olympialaisia 2020. Harjoitussalin jokaiselle neljälle seinälle on kirjoitettu – lehmän kokoisin kirjaimin – ”TÄNÄÄN ON MAAILMAN TÄRKEIN PÄIVÄ”. Kylmät väreet nousee, iho menee kananlihalle!

 

Sisäinen motivaatio ja kirkas tavoite

Sokerina tämän kirjoituksen pohjalla on nuori lahjakkuus Tampereelta, suomalaisen beach volleyn nouseva tähti Taru Lahti-Liukkonen. Tarun juuret on Kangasalan LP:ssä, joka tälläkin hetkellä pelaa naisten lentopallon mestaruusliigassa ja tammikuun lopulla 2017 kamppailee taas Suomen Cupin loppuotteluissa. Motivaatioseminaarimme järjestettiin osana eurooppalaista Challenge Cupia, jossa Kangasalan LP kohtasi Norjan mestaruussarjan kärkikahinoissa pelaavan Randaberg IL:n. Ja niinhän siinä kävi, että Kangasala vei pelin erin 3-0. Siitä on hyvä jatkaa kohti Suomen Mestaruutta!

Tarun tarina suomalaisen beach volleyn huipulle on koskettava. Nuoren tytön palava innostus lentopalloiluun ja myöhemmin nuoren naisen päättäväisyys on ollut ratkaisevassa roolissa menestykseen. Tarun menestyksen tiellä suuri käännekohta on ollut se, kun rakkaasta harrastuksessa on tullut ammattilaisuus – Tavoitteen selkiintyminen siitä, mitä oikeasti haluaa ja mitä sen eteen on tehtävä. ALL IN – kuten Taru sen itse määrittelee. Tiedä mitä haluat, ymmärrä että tavoitteen eteen on tehtävä kaikkensa – URHELIJA 24/7 eli treeni, ravinto, uni, lepo. Mistään et voi alkaa tinkimään tai muuten tavoite jää saavuttamatta. Vaikka viime kesän Rion olympiapaikka jäi yhden hävityn pelin päähän, seuraava tavoite on jo kiikarissa!

Toivottavasti sait jonkin idean hautumaan itsellesi. Tänään on maailman tärkein päivä.

Tänään on maailman tärkein päivä. Klikkaa ja Twiittaa

Tsemppiä, Jari

P.S. Oman motivaatioesitykseni tiivistelmän voit katsoa tästä 2:14min kestävästä videosta!

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *