Kirjoittaja: FM Kari Helin |

 

Amerikkalainen mentaalivalmentaja Jonathan P. Niednagel on kirjoittanut kirjan (Your Key To Sports Success) havainnoistaan, joita hän on tehnyt ammattiurheilijoista tutkiessaan ja valmentaessaan. Hän käyttää urheilijoiden tyypityksessä Brain Type- nimistä analyysiä, jonka taustateoria on yhtenäinen MBTI-teorian kanssa.

Kiinnostavin osa kirjaa oli erittely siitä, missä paikassa kehoa ihmiset kokivat tietoisuutensa keskuksen sijaitsevan. Tutkimuksia tästä olivat tehneet Walter Lowen ja Susan Scanlon. Ihmiset oli jaettu neljään päätyyppiin kahden vahvimman ajattelufunktion mukaan.

Tulokset olivat seuraavat:

Ajattelutyyli Tietoisin alue Vähiten tietoinen alue Osuus väestöstä
SF Kehon suuret lihakset Aivot (ajattelu) 40%
ST Kädet, hienomotoriikka Kasvot (silmät, korvat, suu) 35%
NF Kasvot (silmät, korvat, suu) Kädet, hienomotoriikka 15%
NT Aivot (ajattelu) Kehon suuret lihakset 10%

Ennen tämän kirjan lukemista olin kuvitellut, että kaikki paikallistavat tietoisuuden keskuksen päähän. Yllätyksekseni näin koki vain 10 %.

Tutkimus: eri ihmiset kokevat tietoisuutensa keskuksen sijaitsevan eri paikoissa. Klikkaa ja Twiittaa

 

Epätoivoinen yritys

Tämän analyysin nähtyäni tajusin useita epäonnistuneita oppimisyrityksiäni mm. tanssin parissa.

Yksi niistä ajoittuu jo 1970-luvulle, kun vaimoni oli innostunut kilpatanssista ja houkutteli minut mukaansa tanssiseuran harjoituksiin. Minä olin periaatteessa sopivaa tyyppiä: solakka, hyvä kuntoinen ja osasin valmiiksi useita perustansseja. Mutta kun piti harjoitella joitakin uusia kuvioita, olin ihan toivoton tapaus. En ymmärtänyt ollenkaan kahden SF-tyypin, vaimoni ja valmentajan, ohjeita. Tuntuu kuin he olisivat puhuneet vierasta kieltä. Mutta kun näin tämän Niednagelin analyysin, tajusin heti miksi SF-tyyppinen vaimoni oppi tanssikuviot ihan hetkessä, mutta minä en.

 

Omat vahvuusalueet

Meidän henkilökohtaiset vahvuusalueet löytyvät todennäköisimmin elimistömme tietoisimmalta alueilta. Minun (INTJ) kohdallani se on pää, tarkemmin sanoen aivot ja ajattelu. Tämä selittää…

  • sen miksi matematiikka oli minulle paras oppiaine koulussa.
  • sen miksi kiinnostuin 1970- luvun lopulla luovasta ajattelusta ja miksi kehityin siinä niin nopeasti.
  • myös sen miksi kiinnostuin jossakin vaiheessa unien tutkimisesta.
  • myös sen miksi kiinnostuin 1990-luvun lopulla ajattelutyyleistä ja niitä selkeyttävistä työkaluista.

 

Lisenssivalmentajat

LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysien lisenssikoulutuksiin on tähän mennessä osallistunut noin 170 ihmistä. Heistä yli 80 % on ollut joko NF- tai NT-tyylien edustajia, vaikka näiden tyyppien edustajia on väestöstä vain noin 25 %. Tästä voidaan vetää johtopäätös, että ihmisten erilaisuus ja ajattelutyylit kiehtovat N-tyyppejä selvästi enemmän kuin S-tyyppejä. Tätä tietoa voidaan hyödyntää luontaisten vahvuusalueiden tunnistamisessa.

 

Luontaisia vahvuus- ja heikkousalueita

SF

Tämän ajattelutyylin luontaisia vahvuusalueita ovat vahvat aistit (S), erityisesti liikeaisti, hyvä yhteys kehon suuriin lihaksiin, rytmitaju ja henkilökohtaiset arvot (F). Elämän alueet, joissa SF-ihmiset ovat luontaisesti parhaimmillaan, ovat tanssi, urheilu, asiakaspalvelu, lasten opettaminen, sairaiden hoitaminen ja puutarhan hoito. Erityisesti viihdeteollisuudessa (laulajat, soittajat, näyttelijät,…) on runsaasti tämän tyypin edustajia.

Luontaisesti haastavimpia elämän alueita SF-tyypeille ovat tekniset laitteet sekä tutkimus- ja kehitystyö, jossa tarvitaan sekä loogista että teoreettista ajattelua.

ST

Tämän ajattelutyylin luontaisia vahvuusalueita ovat sellaiset, joissa tarvitaan tarkkaa kättä (hyvä hienomotoriikka) ja loogista ajattelutapaa. Tällaisia ovat mm. erilaisten koneiden käyttäminen ja kulkuneuvojen ajaminen, talojen rakentaminen, koneiden korjaaminen, aseiden käyttö ja ruuan laittaminen. Uskon, että lähes kaikki lännen pistoolisankarit ja kilpa-autoilijat kuuluvat tähän tyyppiin.

Tälle tyypille haastavimpia elämänalueita ovat tutkimustyö (N) sekä ihmisten (F) hoitaminen ja valmentaminen.

NF

Tämän ajattelutyylin luontaisia vahvuusalueita ovat sellaiset, joissa tarvitaan luovaa ajattelua ja kykyä innostaa ihmisiä kehittämään itseään ja omia työyhteisöjä. Tämän tyypin edustajat menestyvät hyvin opettajina, markkinoinnissa, konsultteina, henkilökohtaisina valmentajina, pappeina, psykologeina.

Tälle tyypille haastavimpia työtehtäviä ovat rutiininomaisten töiden hoitaminen osana suurempaa organisaatiota. Vapaus on tämän tyypin keskeinen arvo.

NT

Tämän tyypin luontaisia vahvuusalueita ovat sellaiset, jotka vaativat itsenäistä ja luovaa ajattelutapaa, ja kykyä suunnitella ja johtaa muutoksia. Tuotteiden, työmenetelmien, liikeideoiden kehittäminen on heille mieluisinta työtä. Vaikka tämän tyypin edustajia on väestössä vain noin 10 %, organisaatioiden johtopaikoilla heitä on noin 50 %.

Tälle tyypille haastavimpia tehtäviä ovat rutiininomaisten töiden, esimerkiksi ruuan laittamien, siivoaminen, lasten ja vanhusten hoitaminen.

Lue saman tyyppinen kirjoitus tästä.

Tilaa tästä

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *