Vieraskynä

TiiaKonttinen-logo

 

Joko työn ja elämän suorittaminen alkaa riittää? Tiedän, että iso osa suomalaisista tuskailee tänäkin aamuna töihin lähtöä. Ahdistaa, ketuttaa ja ärsyttää. Saatat tuntea, että arki junnaa paikallaan ja työn mielekkyys on haihtunut savuna ilmaan. Jotain tarttis tehdä – mutta mitä?

 

Tässä artikkelissa annan uuden näkökulman sisäisen palon löytämiseen. Kun sytytät sisäisen palon uudelleen liekkeihin, pystyt selkiyttämään mitä haluat tehdä elämälläsi, joka puolestaan auttaa sinua tekemään konkreettisia toimenpiteitä tavoitteesi saavuttamiseksi.

Yksi iso tekijä työn mielekkyyden vähenemiseen on motivaation puute. Jos kuvittelet, että motivaatio tarvitsee rinnalleen itsekuria ja väkisin eteenpäin puskemista, mietipä uudelleen. Jos jo nyt lähdet töihin itsekurin vaatimalla ”hampaat irvessä” mentaliteetilla, millainen fiiliksesi on työpäivän jälkeen? Luuletko, että se fiilis väkisin tuosta paranee vuosien saatossa? Motivaation löytymiseen on onneksi helpompikin tie.

 

Mistä sisäinen motivaatio koostuu?

Ensin on hyvä vetää raja sisäisen ja ulkoisen motivaation välille. Ulkoinen motivaatio on ns. keppi ja porkkana. Yrität pitää motivaatiotasi yllä joko palkitsemallaa itseäsi uudella _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  (määrittele itse sopiva palkinto) tai pyrit, että työnantaja palkitsee sinut bonuksilla hyvin tehdyn tuloksen jälkeen. Työnantaja puolestaan voi ajatella motivoivansa sinua sanomalla, että jos tietty tulostavoite ei täyty, ensi viikolla ei tarvitse enää töihin tulla. Noh, tästä voidaan olla montaa mieltä…

Sisäinen motivaatio puolestaan löytyy – sisältäsi. Se koostuu luontaisten vahvuuksien löytämisestä ja niiden käyttöönotosta sekä itsensä johtamisesta. Kun tiedät kuka olet, sinun on helpompi määritellä, mitä haluat tehdä, mikä sinua kiinnostaa, innostaa ja millaisen fiiliksen saat kun pääset tekemään sitä mitä rakastat.

Ajattele asiaa tältä kantilta:

Heräät aamulla ja sinulla on tunne, että haluat lähteä jonnekin. Et tiedä minne, mutta sisäinen palo vain sanoo, että lähdetään. Hyppäät taksiin ja kuljettaja kysy: ”Minne mennään?” Vastaat: ”En tiedä. Jonnekin.” Matkastasi tulee takuu varmasti mielenkiintoinen, mutta en usko, että olet siihen tyytyväinen.

Sama tilanne voi olla nykyisen työsi kohdalla. Saatat tuskailla työpäivien kuormittavuuden, innottomuuden ja stressaantuneisuuden kanssa tai sitten olet tällä hetkellä sairaslomalla työuupumuksen vuoksi. Tiedät, että on olemassa jotain parempaakin mitä voisi omalla työajallaan tehdä mutta et aivan saa siitä kiinni. Sisäisen motivaation löytäminen auttaa sinua ratkaisemaan tämän pulman.

 

Luontaiset vahvuudet

Meissä jokaisessa on luontaisesti esiintulevia vahvuuksia. Nämä ovat niitä ajatuksia ja toimintamalleja, joiden avulla tekeminen on meille helppoa. Esimerkiksi itselläni tämä ilmenee siten, että saadessani uutta tietoa, alan välittömästi ideoimaan ja innovoimaan siitä erilaisia vaihtoehtoja. Luon mielessäni kokonaiskuvan uuden tiedon pohjalta ja sen jälkeen pilkon kokonaisuuden (idean, suunnitelman tai strategian) osiin.

Toisaalta jos esimerkiki yritän oppia jotain uutta asiaa pala kerrallaan, turhaudun, koska en tiedä kokonaiskuvaa. Opin asioita tekemisen kautta, en lukemisen. Siinä syy, miksi en koskaan lähtenyt Kauppakorkeaan. Teoreettinen kirjoista opiskelu on minulle todella haastavaa.

Sen lisäksi päätöksentekoani ohjaa vahva sisäinen arvomaailmani. Ne työyhteisöt, joissa arvoni joutuvat ristiriitaan työnantajan arvomaailman kanssa, ovat minulle myrkkyä (tämähän tiedetään). Siksi uuvun, turhaudun ja kuormitun todella helposti tällaisissa työympäristöissä.

 

+ Innostus

Luontaisten vahvuuksieni löytymisen jälkeen, innostus työn tekemiseen on kasvanut. Olen yrittäjä ja olen aina tiennyt, että haluan olla yrittäjä, koska työn vapaus, mahdollisuus ajatella, prosessoida sekä analysoida tietoa on minulle vahvuus. ”Näen” oman yritykseni vision kirkkaana ja se on minun helppo palastella pieniin palasiin ja rakentaa vähän kerrassaan isoksi kokonaisuudeksi. Jos joutuisin tekemään töitä ”liukuhihnamaisesti” siten, että kaikki annetaan minulle valmiina ja että tekemistäni seurataan pilkun tarkasti, stressaannun, kuormitun ja väsyn, koska tällainen työskentelytapa ei ole minulle luontaista.

 

+ Itsensä johtaminen

Osaan myös johtaa itseäni, sillä tiedän muun muassa, mitkä asiat kuormittavat minua ja mitkä saavat minut stressaantumaan. Tiedän jopa millainen käytökseni on, kun olen stressi- ja kuormitustilassa. Tästä seuraa automaattisesti se, että tunnistaessani stressin ensioireet, tiedän, että on aika höllentää; joko nukkua enemmän tai delegoida töitä jollekin muulle.

 

= Sisäinen motivaatio

Tästä kokonaisuudesta on muodostunut minun sisäinen motivaationi. Tämä auttaa minua pitämään pakettini koossa ja jaksan joka aamu herätä virkeäni ja innoissani työhön. Voi toki kuulostaa kliseiseltä, mutta näiden rakennuspalikoiden löytämisen jälkeen, en malta odottaa, että pääsen tekemään töitä.

 

Entäs jos kehittäisin heikkouksiani? Olisiko menestys potenssiin 5?

Marcus Buckingham tutki yli 2 miljoonan ihmisen luontaisia vahvuuksia ja tutkimus osoitti selkästi, että omien vahvuuksien kehittäminen toi huomattavasti parempia tuloksia kuin heikkouksien kehittäminen. Mieti asiaa tältä kantilta, kumpaa tekisit itse mieluummin:

Olet hyvä englannin kielessä, mutta heikko ruotsin kielessä. Työtehtävääsi kuuluu 30 englanninkielisen asiakkaan kanssa yhteydenpito viikoittain ja viiden ruotsalaisen asiakkaan kanssa kaksi kertaa kuussa. Haluat palvella jokaista asiakasta yhtä hyvin, joten päätät aloittaa kansalaisopistossa ruotsinkielen opiskelut.

Aikaa, energiaa ja tupakkaa kuluu, kun ruotsin kieli on sinulle selkeä heikkous. Nukut huonosti, koska murehdit, ettet pysty auttamaan ruotsinkielisiä asiakkaita yhtä hyvin kuin englanninkielisiä. Vähäiset yöunet näkyvät lopulta myös työsi tuloksissa.

 

Ratkaisuvaihtoehto:

Kehität englanninkielentaitoasi entisestään, jolloin pystyt palvelemaan englanninkielisiä asiakkaitasi entistä paremmin. Sen lisäksi etsit itsellesi työparin, joka on haka ruotsissa. Yhdessä palvelette kaikkia asiakkaita rautaisella ammattitaidolla.

Omien vahvuuksien tunnistaminen antaa sinulle myös mahdollisuuden löytää uusia ja innovatiivisia ratkaisuja mahdollisiin eteen tuleviin haasteisiin. Se myös auttaa sinua perustelemaan entistä paremmin omalle työnantajallesi, miksi jonkin tietyn työn tai työtehtävän tekeminen on sinulle parempi vaihtoehto kuin jonkin toisen. Lopputulos win-win.

Heikkouksien tiedostaminen on tärkeämpää kuin niiden jatkuva kehittäminen. Kun yrität toimia luontaisten vahvuuksiesi ulkopuolella, kuormitut ja kulutat energiaa paljon nopeammin ja enemmän kuin jos keskittyisit vahvuuksiesi kautta toimimiseen.

 

Tämä Tiia Konttisen kirjoittama paljon suosiota saanut blogiartikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran tällä sivustolla pari vuotta sitten 8.4.2016Tiia Konttinen on kouluttautunut LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -valmentajaksi, mutta hänen pääjuttunsa on toimia blogivalmentajana ja hän onkin tehnyt sitä todella menestyksekkäästi ja nimensä on varmasti monelle tuttu.

Blogivalmentajana Tiia auttaa bloggaajia, yritysbloggaajia, yrittäjiä sekä ammattibloggaajia menestymään bloginsa avulla. Hänen intohimonaan on auttaa näitä rakentamaan blogeja, joista lukijat tykkäävät, jotka kasvavat ja kehittyvät ja jotka myös tuovat bloggaajalle tuloja. Tiia on rakentanut muun muassa Bloggaajasta Ammattilaiseksi™ workshopin joka näyttää, miten ammattitason blogi rakennetaan. Tiia Konttisen kotisivut löydät osoitteesta https://www.tiiakonttinen.fi .

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *