Valmentaja Jari Saarenpää jatkaa juttusarjaansa omasta kasvustaan. Löydätkö samoja oivalluksia omasta elämästäsi?

Jari Saarenpää

Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää | 

 

Unelmoitko elämääsi, vai elätkö unelmaasi?

Melkoisen suuri merkitysero tuossa sanaparissa, riippuen siitä kumpaanko järjestykseen ne asettaa, vai mitä? Olen kirjoitellut viime aikoina useita blogeja omakohtaisista oivalluksista elämästä – kuinka elää oman unelmansa näköistä elämää. Lupasin kirjoituksessa ”Oletko mieluummin oikeassa vai onnellinen?” jakaa oivalluksia omien ajatusten ja ajattelumallien muuttamisesta viime vuosien kuluessa. Ei siis muuttumisesta, vaan muuttamisesta. Voin sanoa käsi sydämellä, että muutokset ovat olleet merkittäviä ja sen seurauksena vastaus otsikon kysymykseen on yksiselitteinen – elän joka päivä unelmaani. Elätkö sinä?

Unelmoitko elämääsi, vai elätkö unelmaasi?

Kirjoitin tuossa aiemmassa blogissa egon ajattelumallista, joka meillä ihmisillä vallitsee. Egon ajattelumalli on ikävän harhainen. Egon ajattelumalli ei myöskään ole se oikea polku, mikäli unelmoit elämässäsi onnellisuudesta. On hyvä ymmärtää tämä olennainen ihmisen mielen prosessi, koska se pitää useimpia meitä otteessaan – vieläpä siten, että ihminen itse ei sitä yleensä tiedosta.

Omakohtainen onnellisuuden polun etsintä johti viitisen vuotta sitten päätökseen pitää sapatti nelikymppisenä, parinkymmenen kiivaan perheenperustamis- ja uraputkivuoden jälkeen. Päätöstä ryyditti tyytymättömyys silloiseen työhön sekä avioero, joka syrjäytti ajatukset pois tutuista ja turvallisista kuvioista. Jos jokin päätös elämässäni on sellainen, että sitä viimeiseksi katuisin, se on päätös pysähtyä pohtimaan omaa elämää ja oman onnellisuuden polun löytymistä.

 

Onnellisuuden ja menestyksen välisestä suhteesta

Onnellisuuden ja menestyksen välisestä suhteesta löytyy todella paljon itsensäkehittämiskirjallisuutta. Muutamina omina klassikkoina nostan joitakin vuosia sitten edesmenneen Stephen R Coveyn kirjan Tie Menestykseen (alkup. ”Seven Habits of Highly Effective People” vuodelta 1989), Eckhart Tollen Läsnäolon voima (”The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment” vuodelta 1997), Napoleon Hillin Ajattele oikein – Menesty (”Think and Grow Rich” jo vuodelta 1937, mutta on aivan helmi!), Joseph Murphyn Alitajuntasi voima (The Power of Your Subconscious Mind vuodelta 1963 – ehdoton klassikko!) sekä Brian Tracyn Menestys ja onnellinen elämä (”Maximum Achievement” vuodelta 1995). Nämä klassikot on aivan jäävuoren huippu, ostimme nimittäin kesällä lisää kirjahyllytilaa, kun valtava määrä kirjoja oli lojunut pitkään joka puolella kotiamme!

Onnellisuuden ja menestyksen välisestä suhteesta

 

Onnellisen elämän metsästyksessä

Pääviesti onnellisen elämän ja menestyksen etsijälle voidaan kiteyttää tärkeään havaintoon, joka määrittelee näiden kahden asian suhteen toisiinsa. Tämä sama tärkeä havainto innoitti myös laatimaan tähän juttuun otsikon, jossa on, myönnän, sanoilla kikkailun makua.

Kuten otsikon sanaparissa, myös menestyksen ja onnellisuuden välisessä yhtälössä ratkaisevaa on marssijärjestys –Menestys ei tuo onnellisuutta, vaan onnellisuus tuo menestystä!

Se oli siinä. Tämän blogin pääviesti nimittäin. Kerron seuraavaksi otsikkotasolla omat onnellisuuteni oivallukset, jotka jo nyt, kahden vuoden unelman todeksi elämisen myötä ovat alkaneet tuottamaan menestystä. On hyvä pitää mielessä, että onnellisuus ja menestys on aina kantajansa näköinen – yhdelle onnellisuus ja menestys tarkoittaa hienoja materialistisia puitteita ja toiselle aikaa itsensä ja läheistensä kanssa, tai kaikkea tältä väliltä ja paljon muuta. Pääasia on, että olet itse tietoinen, mitä onnellisuus ja menestys juuri sinulle merkitsee. Kuten valmennuksissani monesti sanon,

”keskittyminen pelkästään lopputuloksiin ei yleensä johda menestykseen, vaan on keskityttävä muuttamaan toimintatapoja, jotka johtavat toivottuihin tuloksiin.”

Sama pätee onnellisuuden suhteesta menestykseen – onnellisuus on toimintatapoja ja pieniä jatkuvia valintoja ja tekoja, siinä missä menestys on toimintatapoja seuraava lopputulos.

onnellisuus on toimintatapoja ja pieniä jatkuvia valintoja ja tekoja

Yksi menestyksen ja onnellisen elämän resepti

Kirjoitin syyskuussa 2013 huoneentaulun otsikolla ”Jarin menestyksen ja onnellisen elämän resepti”. Taulussa, joka on makuuhuoneemme lipaston päällä, lukee seuraavat asiat:

  1. Mielenrauha – seesteisyys, eläminen tässä hetkessä, huolettomuus ja sisäinen hyvä olo
  2. Terveys ja tarmokkuus – iloisuus, nauru, itsevarmuus, terveellinen ruokavalio, elinvoimaisuus ja ryhti – elämästä nauttiminen joka hetki!
  3. Läheiset ihmissuhteet – läheisyys ja hyvä olo Pirittan kanssa, lämmin, kannustava ja läsnä oleva suhde lapsiin sekä aidot ystävyyssuhteet
  4. Talouden tasapaino – vauraus, joka mahdollistaa valinnanvapauden. Seurauksena levollinen, iloinen mieli.
  5. Oman elämän tarkoituksen ymmärtäminen – suunnannäyttäjä; ihmisten innostuksen oivalluttaminen
  6. Itsetuntemus – nöyryys, itsevarmuus ja tyytyväisyys; itsensä hyväksyminen ja itsensä rakastaminen
  7. Itsensä toteuttaminen – ihanne-elämän elämistä joka päivä, muiden auttaminen ja itsensä jatkuva kehittäminen

Taulun alaosassa on vielä loppuyhteenveto siitä mielikuvasta, joka ohjaa valintojani joka hetki

”Mielen, sielun ja ruumiin tasapaino – 75kg energistä kiinteyttä innostuneessa paketissa!”

Silmäilen taulua iltaisin nukkumaan mennessä ja aamuisin heti herättyäni. Nyt kaksi vuotta taulua silmäiltyäni muutaman minuutin aamuin illoin (olen silmäillyt taulua siis noin 1500 kertaa!) voin todeta, että kyllä on mieli alkanut tuottaa toivotun kaltaisia tuloksia!

 

Miten sinä olet ajatellut elää unelmaasi?

Tiedätkö, mikä unelmasi on? En väitä, että nuo seitsemän kohtaa toimisivat sellaisenaan kenellekään muulle kuin itselleni, vaan kysyn, että oletko itse pysähtynyt näiden asioiden äärelle? Voin kertoa kokemuksestani, että kyllä kannattaa!

Miten sinä olet ajatellut elää unelmaasi

Kirjoitan syksyn ja talven mittaan jokaisesta seitsemästä kohdasta oman jutun, mikäli nämä asiat herättävät sinussa kiinnostusta. Tähän loppuun pieni kannustuksen sananen:

”Aloita pienillä asioilla, jotka tuntuvat sinulle oikeilta. Luota sisäiseen ääneesi, intuitioosi. Tee kuten tuo pikkupoika tuossa kuvassa, pääasia että teet jotakin konkreettista, nyt eikä huomenna. Mikä on sinun pieni juttusi tänään, jonka toteutit?”

 

Kirjoitus on julkaistu LinkedIn’ssä >>>

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *