Jari Saarenpää

Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää | 

 

Vähän outo kysymys, eikö olekin? Viisi vuotta sitten olisin sujuvasti pysähtynyt muutamaksi sekunniksi tuon kysymyksen äärelle ja sen jälkeen jatkanut kiireellä jonkin toisen mukamas-tärkeän aiheen pariin. Ihan vain siksi, että en olisi osannut vastata tuohon kysymykseen, joten mieleni olisi ohjannut minut helpommin ratkaistavan kysymyksen äärelle. Tätä nykyä tämä aihe on yksi intohimoni kohteista ja yritän antaa yhden vastauksen kysymykseen.

Työssäni valmentajana törmään jatkuvasti kasvavaan joukkoon ihmisiä, jotka voivat pahoin työyhteisöissään. Kun kysyn, oletko pysähtynyt miettimään, mistä nuo pahanolon tunteet ovat tulleet, aika harva vastaa kovin vakuuttavasti. Monet painavat tukka putkella pahoinvoinnin kierteen kasvaessa. Mikä tätä meidän yhteiskuntaa oikein vaivaa?

 

Mielen toiminta on tunnettu jo vuosituhansia

Jo 5000 vuotta sitten muinaisissa itämaisissa viisausperinteissä, mm. Vedatieteissä, kuvattiin ihmisen mielen toiminta. Nykypsykologia – siis tiede joka pyrkii selittämään ihmisen toimintaa mahdollisimman paljon luonnontieteiden avulla siinä paremmin ja huonommin onnistuen – ei osaa selittää asiaa sen paremmin kuin 5000 vuotta sitten.

Mitä ajatuksia sinä päästät aivoihisi

 

Mikä on elämäntilanteesi?

Suurimpana haasteena polullasi oman mielen kehittämiseen on nykyinen elämäntilanteesi. Jos nykyinen elämäntilanteesi on vaikea tai jos koet mielesi olevan valtavan sekava, juuri silloin on paras ajankohta alkaa harjoittaa mieltään. Kuinka monta kertaa olet aloittanut jonkin kuntoiluohjelman syksyisin? Tässä on kyse periaatteessa aivan samasta asiasta, nyt kehityksen kohteena on oma mieli.

Olen peruskoulutukseltani diplomi-insinööri. Koulutukseni ja aikaisempi työurani on auttanut minua hahmottamaan asioita teknisesti – kuutioiden ja viipaloiden. Siitä on joskus apua, mutta ei yleensä. Yritän siitä huolimatta. Teknisesti katsottuna mielesi ajatukset ovat joukko signaaleja, jotka saapuvat aistiesi kautta työstämättöminä aivoihin. Valtaosa ihmisistä käyttää melko tehokkaasti viittä aistiaan – näköä, kuuloa, hajua, makua ja tuntoaistia, jolla keräävät tietoa ajatteluprosessin käynnistämiseksi. Osalla ihmisistä on kehittyneempi sisäinen aisti – intuitio eli kuudes aisti, kuten sitä kuulee toisinaan nimitettävän.

Aivoihin saapuvat kuuden eri aistin kautta tulevat ”signaalit” käyvät aivoissa läpi johdantoprosessin, jota kutsumme ajattelemiseksi. Tätä voisi verrata ruoan pureskelemiseksi suussa ennen nielaisua. Seuraavassa vaiheessa ajatukset siirtyvät aivoista sydämen alueelle, jossa ajatuksiin liitetään tunteita. Tähän asti kuulostaa aika tutulta, eikö vain? Mutta tästä alkaakin sitten se osuus mielen prosessia, jota ei useimmiten kovin hyvin tunneta!

 

Insinöörin mieli revitään riekaleiksi

Kiinnostuin ihmisen mielen prosesseista jo parisenkymmentä vuotta sitten. Silloinen vaimoni oli juuri valmistunut psykologiksi ja ystäväpiirissä oli paljon saman ammattikunnan edustajia. Jouduin – alkuun tahtomattani – illanvietoissa keskusteluihin, jossa ihmismieli revittiin kappaleiksi. Ja porukan ainoa insinööri oli luonnollisesti jatkuvan empiirisen tutkimuksen kohteena! Aloin kuitenkin pikku hiljaa huomata, kuinka kiinnostavia ihmisen mielen prosessit ovat. Syvennyin varovasti aiheeseen – ensin lukemalla salaa kaikki kirjahyllyssämme olevat alan teokset – sitten avoimemmin keskusteluihin osallistuen. Muutamissa vuosissa havaitsin olevani illanvietoissa eniten äänessä, kun keskusteltiin ihmisen mielestä!

Insinöörin mieli

Palataan aiheeseen. Sydän siis ottaa aivoilta vastaan ajatuksia, joista se muokkaa tunteita. Sydämellä ei ole pienintäkään mahdollisuutta valita ajatuksia, joita aivot sinne syöttää. Voit ajatella sydämen vatsalaukkuna, jonne suu syöttää ruokaa – vatsalaukku joutuu ottamaan kaiken vastaan, mitä suu sinne työntää! Kun kuuntelet tunteitasi, mielen prosessi etenee, kuten pitääkin – lisäät ajatuksiin tunnetta ja koet käsittelemäsi ajatuksen syvällisemmin. Ongelma tänä päivänä on siinä, että me emme anna tunteillemme tilaa – yliajattelemme ajatuksemme! Aivot kaappaavat vallan elämässämme, jolloin kaikki ajatukset tulevat analysoiduksi ulkopuolisista, käytännöllisistä ja sosiaalisista tekijöistä käsin. Jos jatkuvasti työnnämme sydämen toiveet syrjään, sydän kadottaa pikku hiljaa toivon ja alkaa elää surun vallassa. Tämä on yksi keskeinen tekijä tämän päivän ihmisen ahdistukseen – annamme aivojemme yliajatella kaiken ja unohdamme elää tunteidemme kautta!

 

Ajatusten pitkäaikaisparkki

Tiesitkö, että sydän ei ole ajatusten lopullinen parkkipaikka? Sitä varten ihmisen mieli on kehittänyt kaksi eri parkkipaikkaa, jotka voisi hahmottaa vaikkapa parkkihallin ylempänä ja alempana kerroksena. Parkkihallin nimi on P-Emootio, jossa on siis kaksi tasoa. Sinne ajetaan aina ylemmän kerroksen kautta. Emootiot ovat ajatusten ja tunteiden prosessin lopullinen tulos ja ne ajetaan parkkiin vatsan alueelle kehossa. Tuo ensimmäinen kerros on kuin pikaparkki, jossa voi parkkeerata vain lyhyeksi hetkeksi ja sitten on lähdettävä joko ulos tai siirryttävä pitkäaikaisparkkiin. Ylemmän kerroksen virallinen nimi on primaariset emootiot ja se sijaitsee kehossa ylävatsan alueella. Joogit tunnistavat tämän alueen nimeltä Solar Plexus. Tunnistatkin varmasti jonkin tunteen, joka kouraisi hetkellisesti ylävatsaasi ja lähti yhtä nopeasti pois, kuin se tulikin?

P-emootio

Osa primaareista emootioista jatkaa matkaansa syvempään emootion kerrokseen, parkkihallin alempaan kerrokseen, joka on varattu pitkäaikaispysäköintiin. Joogit puhuva Sakraalichakrasta, joka sijaitsee alavatsan alueella. Tänne syvän emootion alueelle pysäköimme ne mielen prosessin positiiviset ja negatiiviset tuotokset, jotka ratkaisevat hyvinvointimme. On tärkeää ymmärtää, että jokainen aivoissa alkunsa saava ajatus on hyvin merkityksellinen, koska ajatteluprosessin lopputulokset löytyvät täältä emootioiden pitkäaikaisparkista!

 

Ajatukset on mielen ravintoa

Pysähdy nyt miettimään sitä, mitä syöt joka päivä. Ajattele niitä huomattavan monia valintoja, joita voit tehdä, kun on kyse ruoasta. Voit valita pikaruoan ja einesten sijaan itse valmistamaasi luomuruokaa. Samalla tavalla voit valita, mitä ajatuksia kulutat ja käytät juuri siinä elämäntilanteessa, jossa olet nyt.

Useimmiten ajatukset kumpuavat viiden aistin kautta, joskus saat ajatuksia kuudennen aistin avulla omasta menneisyydestäsi tai tulevaisuudesta. Kuudes aisti – intuitiomme – on kuin menneisyytemme virtuaalinen muisti. Samalla se tekee eläväksi unemme, unelmamme ja tulevaisuuden haaveemme. Intuitiosta myöhemmin lisää toisessa jutussa, se se vasta mielenkiintoinen aihe onkin!

mielen ravintoa

Jos aivosi ja sydämesi elävät harmonisessa tasapainossa, sinulle kehittyy hyviä, terveitä emootiota, jotka johtavat hyvinvointiin. Jos tarkastelemme kaikkia meissä asuvia emootioita, huomaamme, kuinka hyvä vuosi meillä on takana. Kaikki, mistä tämä pari, aivot ja sydän, ovat samaa mieltä, voivat kehittyä syviksi, terveiksi ja hyvinvointia edistäviksi emootioiksi. Vastaavasti aivojen ja sydämen erimielisyys kasvattaa sisäämme tuskaisia, negatiivisia syviä emootioita. Hyvinvoinnin perusta on terveet emootiot.

Entäpä jos tänä syksynä kehittäisitkin mieltäsi?

|kuvat Shutterstock|

Kirjoitus on julkaistu LinkedIn’ssä >>>

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *