Kirjoittaja: valmentaja, CEO ja innostuksen oivalluttaja, Jari Saarenpää

 

Organisaatioiden kehittäminen on kivaa puuhaa. Mutta mikä ihme on tuo organisaatio? Wikipedian mukaan sanan juuret juontaa antiikin Kreikan sanaan ”organo”. Sana tarkoittaa ihmisen tai eläimen elinten yhteiseloa – co-exist. Hyvä sana kuvaamaan sitä syvintä olemusta, joka myös nykypäivän organisaatio on – ihmisiä, jotka elävät yhdessä jossakin rajatussa kokonaisuudessa, tavoitteena ylläpitää tuon ”orgaanin” toimintoja. Kirjoitan tässä jutussa tämän tärkeän yhteiselon keskeisestä katalyytista, erilaisuuden ymmärtämisestä ja hyväksymisestä. Ja siitä, miten jokainen organisaatio voi ottaa yksinkertaisia askeleita parempaan suuntaan. Jos vain tahtoa yhdessäoloon löytyy!

Lähdin kolme vuotta sitten toteuttamaan unelmaani. Sitä ennen olin valmistellut tätä askelta, osin tiedostamatta sitä itsekään. Suomessa toistakymmentä vuotta sitten kehitetty organisaatioiden kehittämisen apuväline, erilaisuuden ymmärryttämisen työkalu, LTA, oli menossa sivuraiteelle silloisen yrityksen strategisen suunnanmuutoksen myötä. Tunsin ajattelutyyliteorian perusteet jo 1990-luvulta, jolloin opiskeluaikoina seurustellessani psykologiaa opiskelevan tulevan lasteni äidin kanssa näitä asioita pohdittiin paljonkin. Illanistujaisissa minä ainoana teekkariopiskelijana olin usein psykologiopiskelijoiden alituisen mielenkiinnon kohde – mitä siellä insinöörin aivoissa oikein tapahtuu? Eettisyydestä en tiedä, mutta voin sanoa, että minut on testattu niin monella testillä opiskeluaikoina – lopputulos oli, että papereihin tuli merkintä ”aviomiesainesta”. Sittemmin tämä yhtälö tuotti neljä lasta ja naimisissaoloa 17 vuotta. Tuo orgaani oli kuitenkin jälkeenpäin ajatellen luonteeltaan määräaikainen.

 

Oivallus

Oivalsin sisäisen intuitioni (merkitään Ni ajattelutyyliteoriassa) avulla kolme vuotta sitten, että nyt pitää yhdistää palikat uudella tavalla. Lähdin perustamaan uutta yritystä edellä mainitsemani ajattelutyyliteoriaa hyödyntävän menetelmän ympärille. Uudistimme kehittämistyökalut ja rakensimme uuden brändin – LUONTAISET TAIPUMUKSET™. Koko toiminta perustuu yhteen johtavaan ajatukseen – Uskomme, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä vahvuuksia. Yrityksemme liikeidea perustuu ajatukseen, että jokaisessa organisaatiossa on potentiaalia kehittää erilaisuuden ymmärtämistä ja sen aitoa hyödyntämistä. Nopein keino saada tätä työtä tehtyä mittakaavassa on keskittyä auttamaan ammattivalmentajia tässä tärkeässä työssä. Miksi erilaisuuden ymmärryttäminen sitten on niin ratkaisevassa roolissa?

 

Huipputiimin menestyksen salaisuus

Muistatko vielä parin vuoden takaa Googlen Aristoteles-tutkimushankkeen? Googlella oli suurisuuntainen ajatus löytää koodi huipputiimin menestyksen salaisuudesta. Kirjoitin aiheesta viime kesänä blogijutun otsikolla ”Miten luon psykologisen turvallisuudentunteen tiimissäni”. Jutussa on myös linkki tutkimuksen taustoihin. Tutkimuksen yhteenveto, kun se usean vuoden jälkeen vihdoin saatiin kiteytettyä, kilpistyy psykologisen turvallisuudentunteen luomiseen. Huipputiimin erottaa siis tavallisesta tiimistä se, että jokainen orgaanin jäsen kokee syvällä sisimmässään hyväksytyksi tulemisen tunnetta – saan olla oma ainutlaatuinen itseni osana tätä porukkaa eli minut hyväksytään tähän porukkaan. Hyväksytyksi tuleminen on siis avain siihen, että yksittäinen ”orgaanin elin” voi antaa koko potentiaalinsa yhteiseen hyvään. Miten tämä sitten arjessa hoidetaan?

Niin Googlen tutkimus kuin omat, yli 20 vuotta esimies- ja johtamistehtävissä kerätyt kokemukset puhuvat samaa kieltä. Yksilön kokema hyväksytyksi tulemisen tunne perustuu siihen, että organisaatiossa ymmärretään, että jokainen yksilö on ainutlaatuinen ja että jokaisella yksilöllä on ainutlaatuiset vahvuutensa. Meillä Suomessa on kovin paljon yhäkin tänä päivänä heikkouksilla johtamista ja tasapäistämisen kulttuuria, vaikka orastavia merkkejä vahvuuksilla johtamisen kulttuurista on jo monessa paikassa. Erilaisuuden ymmärtäminen – se että jokainen on ainutlaatuinen yksilö, lähtee ajatuksesta, että jokaisessa on ainutlaatuinen potentiaali, joka tulee virittää soimaan juuri tässä orgaanissa parhaalla mahdollisella tavalla. Juuri tämän haasteen ratkaisemiseksi valmennamme jatkuvasti uusia ammattivalmentajia, niin konsultteja kuin organisaatioiden sisäisiä valmentajia.

 

Hyväksytyksi tuleminen on avain siihen, että yksittäinen ”orgaanin elin” voi antaa koko potentiaalinsa yhteiseen hyvään. Klikkaa ja Twiittaa

 

Haastattelussa Taru Puukko

Olemme valmentaneet kiihtyvällä tahdilla uusia ammattivalmentajia. Kevään kurssilta valmistui juuri 13 uutta LUONTAISET TAIPUMUKSET™ lisenssivalmentajaa. Haastattelin tuoreimman lisenssin saanutta Taru Puukkoa, mikä sai hänet lähtemään erilaisuuden oivalluttamisen polulle.

”Mulle henkilökohtainen kasvu ja osaamisen kehittäminen ovat tärkeitä asioita niin työssä kuin muussakin elämässä. Olin viime syksynä itse asiakkaan roolissa LUONTAISET TAIPUMUKSET™ – valmennuksessa ja oivalsin heti monia mahdollisuuksia, kuinka voin työssäni työnhaku – ja työelämätaitojen valmentajana auttaa asiakkaitani tämän menetelmän avulla. Etenkin vuorovaikutustaidot ja dialogin taito ovat tärkeitä taitoja työelämässä ja näissä kehittyminen edellyttää erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä. LUONTAISET TAIPUMUKSET™- valmennus avaa helposti ymmärrettävällä tavalla ihmisten erilaisuutta ajattelutyyliteorian kautta ja auttaa kehittämään esimerkiksi kommunikaatiota niin työyhteisöissä, tiimeissä kuin asiakkaidenkin kanssa. Innostuin siitä, että tätä menetelmää pystyy hyödyntämään niin yksilöllisissä uravalmennuksissa kuin työyhteisöjen kehittämisessäkin.”

Taru jatkaa: ”Analyysin ja ajattelutyyliteorian kautta oman osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen ja itsetuntemuksen kehittäminen ovat esimerkkejä asioista, joissa valmentaja voi auttaa. Itsetuntemus on tärkeä asia esimerkiksi työnhakutilanteessa ja urasuunnitelmien tekemisessä. Luontaiset vahvuusalueet tunnistaen voi miettiä työtehtäviä, joissa osaaminen kehittyy nopeiten ja mitä asioita työssä pitäisi olla mahdollisimman paljon, että se on energisoivaa ja omaa hyvinvointia tukevaa. Samasta syystä menetelmän avulla voi loistavasti miettiä työyhteisön tai työtiimin roolitusta. Kun työyhteisössä oikeat ihmiset ovat “oikeilla tonteilla” ja he pääsevät toimimaan vahvuusalueillaan, on tiimin kyky tuloksen tekoon todennäköisesti parempi. Roolituksessa ja työyhteisöissä yhtä tärkeää on tunnistaa myös riskitekijöitä työtehtävien kuormittavuudesta, jotta tarpeen vaatiessa toimenpiteitä voidaan tehdä jo etukäteen ja näin huolehditaan ihmisten jaksamisesta ja hyvinvoinnista työssä.”

Lisää Tarusta ja hänen työstään löydät Uraliftin sivuilta.

Kysyin lopuksi Tarulta, mikä häntä innostaa ja motivoi eniten? ”Mä innostun eniten siitä, että saan auttaa ihmisiä onnistumaan työhön ja elämään liittyvissä tavoitteissa. Yksi itselleni tärkeä asia on se, että ihmiset voisivat hyvin töissä ja LUONTAISET TAIPUMUKSET™ – valmentajana voin auttaa tässä niin yksilövalmennuksien kuin työyhteisöjen valmentamisen kautta.”

 

Syksyn kurssiohjelma on juuri julkaistu. Onko sinun organisaatiossa erilaisuus jo ymmärretty vahvuuksien kautta? Entä kokevatko ”orgaanin” jäsenet, että jokainen voi hyödyntää oman potentiaalinsa täysillä? Niinpä. Nyt ymmärrät paremmin minun unelman – toivottavasti se on myös sinun unelmasi!

Jari

 

Uskomme, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä vahvuuksia. Tarjoamme ihmisten erilaisuuden ymmärtämiseen ja hyödyntämiseen kehitetyn Suomen johtavan valmennusalustan sekä 200 itsenäisen ammattivalmentajan osaamisen. Tunnetuin valmennustuotteemme on ihmisten ajattelutyylejä tunnistava LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi, joita on tehty kuluneiden 10 vuoden aikana yli 35.000 kappaletta. Asiakasreferensseihimme kuuluu yli 200 asiakasta, joista 34 on Suomen TOP 100 listalla.

 

 

Tilaa tästä

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *