Kirjoittaja: Mari Keränen, Business HR, johtamisen psykologian asiantuntija

 

Deittipalvelun rehelliset ja keskustelunhaluiset pariehdokkaat voivat helposti osoittautua häilyväksi harhaksi. LähiTapiolan henkilöstöpäällikkö Mari Keränen kehottaa jokaista pohtimaan omaa käyttäytymistä ajavia motiiveja.

”Haluan tehdä yhdessä asioita, tukea ja kannustaa sinua arjessa. Tykkään seikkailla, urheilla ja tehdä spontaaneja tekoja. Minuun voi luottaa, olen rehellinen ja seison omilla jaloillani. Sinä ansaitset parasta, haluan sitä sinulle tarjota. Innostun pitkistä keskusteluista ja hellästä läheisyydestä. Olen jo juoksuni juossut. Kaikki suhteeni perustuvat arvostukseen. Olen enemmän kuin valmis sitoutumaan.”

Ohessa ihan aitoja esimerkkejä miesten verbaalisesta lahjakkuudesta parinmuodostuksen maailmasta. Kokemusasiantuntijana voin kertoa, sanat ja teot eivät suinkaan usein kulje käsi kädessä. Tähän empiiriseen tutkimusmateriaaliin voin lisätä myös useiden omaa pariaan odottavien tuttavieni kokemukset.

Psykologi ja taloustutkija Daniel Kahneman puhuu ajatusharhasta, kongnitiivisesta vinoumasta (cognitive bias). Tällöin ihminen hahmottaa ja painottaa havaintojaan, tulkintojaan ja informaatiota tiettyyn harhaan pohjautuen. Tässä parinmuodostuskontekstissa kyse on unelmahötöstä, ihanneminän ja -maailman tarinasta. Ihmiset unelmoivat kirjoituksissaan, elävät fantasioissa, joilla ei ole välttämättä mitään yhteyttä todelliseen maailmaan.

 

 

Eihän kukaan nyt tarkoituksellisesti puhuisi toista ja tekisi toista? Sama ihminen, joka on kirjoittanut minulle arvostuksesta ja rehellisyydestä saattaa jättää kokonaan vastaamatta viestiin, säikähtää omia tunteitaan – ja juosta karkuun. Ja arvostavan käytöksen nimeen vannova voi heittää seksistisen kommentin, kun asia ei menekään hänen haluamallaan tavalla. Jos itselleen ei uskalla olla rehellinen, miten kykenisi olemaan sitä toiselle?

 

Yritykselläkin on ihanneminä

 

Ihanneminän ja fantasian perässä juoksemisen voi helposti yhdistää myös työelämään. Niin kuin deittiprofiilissakin, yritykset ja ihmiset haluavat antaa itsestään mahdollisimman positiivisen kuvan. Ennen nykyistä työtäni valmensin pitkään eri toimialojen yrityksiä.

Valitettavasti huomasin, että joskus yritysten julkisuuskuva ja arjen tekeminen olivat keskenään kärkevässä ristiriidassa. Vaikka ulospäin viestittiin hyvää, saattoivat yrityksen henkilöstöön liittyvät tunnusluvut kertoa muuta tarinaa. Esimerkiksi hyvinvointikyselyjen tulokset olivat miinuksella, vaihtuvuus oli suurta tai sairauspoissaolot korkeat. Sen vuoksi suhtaudun aina pienellä varauksella, kun yritys kertoo silmät palaen toiminnastaan. Semminkin, jos ajatuksia huutelee (pelkästään) yritysjohto.

Lasse Wendelin kirjoittaa kirjassaan Ihmisen aika – Johtajan sielu ja sisu oivaltavasti olemisen ja tekemisen symbioosista. Sekä ihmiselämän että organisaation tekemiset voi sijoittaa lausekkeeseen: oleminen x tekeminen= tulokset. Olemisella Wendelin ei tarkoita oleskelua tai tekemättömyyttä, vaan kaikkea sitä näkymätöntä, joka on valintojemme ja toimintamme takana. Täydellisempi lauseke on siis (oleminen x tekeminen) x (itsetuntemus x itseluottamus) = monikertaiset tulokset. Ilman olemista ei ole tekemistä, ja päinvastoin. Kaikki hyvä vaatii keskittymistä.

Jos emme tunne itseämme, emmekä ymmärrä käyttäytymistämme ajavia draivereita/motiiveja, toimimme ihanneminän kautta. Haluamme niin kovasti -tai uskomme joidenkin muiden haluavan – meidän olevan jotain. Luomme helposti epärealistisen kuvan. Niin kauan kuin olemme inhimillisiä ihmisiä, ei tältä harhalta ole suojassa kukaan meistä.

 

Jos emme tunne itseämme, emmekä ymmärrä käyttäytymistämme ajavia draivereita/motiiveja, toimimme ihanneminän kautta. Klikkaa ja Twiittaa

 

LähiTapiolassa työmme pohjaa arvoihin hyväntahtoisuus, rohkeus ja intohimo. Aikaisempien kokemusteni innoittamana tuon näitä loistavia ja arjen työssä näkyviä arvojamme jatkuvasti esille, ehkä jopa kyllästymiseen asti. Minulla on vankka usko siihen, että jo nyt olemassa olevan hyvän pohjan päälle luomme arjen toiminnan kautta sellaisen yrityskulttuurin ja Elämänturvayhteisön, jossa voimme aidosti sanoa, että teot ja puheet kulkevat käsi kädessä. Meillä kaikilla on joka ikinen päivä mahdollisuus valita, miten toisiamme kohtelemme ja kuinka todeksi elämme arvojamme ja strategiaamme. Jokainen voi esittää itselleen kysymyksen: toiminko totuudesta vai harhasta käsin?

 

Tämä blogi on julkaistu 18.6.2019 LähiTapiolan nettisivuilla. Sen kirjoittaja Mari Keränen on myös LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -lisenssivalmentaja.

.

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

2 kommenttia

  1. Juho Salonen /

    Kiitos. Erittäin mielenkiintoinen artikkeli. Optimitilanteessa tuohon oman minän tunnistamiseen olisi varmaan hyvä saada sparrausta.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *