Kirjoittaja: LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -valmentaja Katariina Sampinen

 

Psykoterapeutti Maaret Kallio kirjoitti jokin aika sitten rakkauden kielieroista kolumnin Helsingin Sanomiin. Uskon, että se laittoi aika monen kolumnin lukeneen miettimään omaa rakkauden kieltään ja toisaalta omien rakkaidensa käyttämää rakkaudenkieltä. Moni myös löysi niistä varmasti eroja. Ehkä mieleen nousi tilanteita, jolloin jostain ihan muusta syntynyt kiista onkin kääntynyt riidaksi siitä, miten toinen ei välitä tai ymmärrä tai edes halua auttaa ja tukea. Ja mahdollisesti syynä nimenomaan tuo rakkauden kieliero ja sen aiheuttamat väärinymmärrykset.

 

Ymmärrys erilaisuudesta on alku parempaan vuorovaikutukseen myös parisuhteessa

 

Kallion kolumni herätti pohtimaan sitä, miten tärkeää onkaan kuunnella, mitä rakas ihminen tarvitsee. Jos emme ajattele sitä, niin helposti lähdemme osoittamaan rakkauttamme tavoilla, jotka ovat itsellemme luontaisia. Sellaisilla, jotka toimivat tilanteissa, joissa itse tarvitsemme tukea ja lohdutusta rakkailtamme. Tai tavoilla, joilla toivomme puolison osoittavan meille rakkauttaan.  Kuitenkin rakkaamme voikin kaivata aivan toisenlaisia asioita kuin me itse. Kaksi toisiaan rakastavaa ja ainoastaan hyvää toisilleen haluavaa saattaa ajautua koviinkin nappauksiin pelkästään siksi, ettemme osaa, ymmärrä tai muista kääntää toimintaamme pois itsellemme luontaisista malleista ja puhua sellaista kieltä, jota puolisomme kykenee paremmin ymmärtämään.

Jokaiselle meistä on helpointa ja vähiten energiaa kuluttavaa toimia oman luontaisen tyylinsä mukaisesti. Kuitenkin meillä on tarve ja halu tulla toimeen muiden ihmisten kanssa. Erityisen suurta tämä on rakkaiden ihmisten kanssa. Ennen kuin tajuaa, että erilaisia rakkauden kieliä on monia, saati että tuntee niitä paremmin, on mahdoton toimia muuten kuin sillä itselleen luonnollisella tavalla. Sama koskee ajattelutyylejä. Jos et tiedä omaa ajattelutyyliäsi ja tunne sitä, miten ajattelutyylit eroavat toisistaan, on hyvin vaikea lähteä muuttamaan omaa toimintaansa toiselle paremmin ymmärrettäväksi ja vastaanotettavaksi.

 

Kun oivaltaa miten eri rakkauden kielet tai ajattelutyylit eroavat toisistaan, pystyy kommunikoimaan tavoilla, jotka toisen on helpompi ymmärtää. Klikkaa ja Twiittaa

 

Kun ymmärrämme, että puolisolle on luontaista osoittaa välittämistään esimerkiksi huolehtimalla kodin siisteydestä tai ruuanlaitosta, on päästy jo tiettyyn pisteeseen. Mutta siinä kohtaa kun tajuamme, että rakas kaipaakin ahkerasti keittiössä ahertavan puolison sijaan jonkun istumaan rauhassa vierelleen sohvalle, ollaan selkeästi pidemmällä. Tapamme toimia ei enää lähdekään siitä millaista rakkauden kieltä itse ymmärrämme parhaiten, vaan pyrimme puhumaan rakkaamme kieltä rakkaudestamme häneen. Maaret Kallio kirjoittaa:

”Usein virheellisesti tarjoamme toiselle juuri sitä, mikä itselle olisi tärkeää. Puhumme rakkautta kielellä, jota itse helpoimmin ymmärtäisimme. Mutta vaikka itse kaipaisi tekoja, toinen voi tarvita sanoja. Vaikka itse arvostaisi sanoja, toinen voi kaivata silityksiä.”

Miten monta ikävää tilannetta voisimmekaan välttää parisuhteessakin, kun osaisimme paremmin huomioida erilaisuuttamme?

 

 

Ajattelutyylillä yhteys rakkauden kieleen?

 

Meillä jokaisella on tietty luontainen ajattelutyyli ja näitä ajattelutyylejä voidaan tunnistaa 16 erilaista. Ajattelutyyli muodostuu neljästä taipumuksesta, joista yksi kertoo ajattelun energian suunnasta, toinen tavastamme hankkia informaatiota sekä aikafokuksestamme, kolmas tavastamme tehdä johtopäätöksiä ja neljäs ulkoisesta tyylistämme. Oman luontaisen ajattelutyylisi löydät tekemällä LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin.

Kallion kolumnia lukiessani aloin pohtia erilaisten ajattelutyyliemme yhteyttä käyttämäämme rakkauden kieleen.  Osoittaako S-tyyppi eli S-taipumuksen omaava ihminen rakkauttaan huolehtimalla käytännön asioista kotona? Välittääkö N-tyyppi viestiä rakkaudestaan maalailemalla yhteisiä tulevaisuudensuunnitelmia? Tai vahvan intuitionsa johdattelemana lukee asioita rivien välistä hyvää tarkoittaen, mutta samaan aikaa huolehtien ehkä liikaakin tai turhasta? Onko J -tyypin tapa kertoa välittävänsä toisesta pitämällä kotia järjestyksessä tai huolehtimalla, että asiat on hyvin suunniteltu koko perheen puolesta? Tai pitääkö P-tyyppi romanttisena spontaaneja päähänpistoja tai puolison järjestämiä yllätyksiä, kun taas J -tyyppi ei samalla tavoin pystykään nauttimaan tällaisista. Näyttääkö ekstrovertti helpommin rakkauttaan sanojen kautta ja julkisin hellyydenosoituksin ja tuleeko introvertin suusta rakkaudenosoituksia harvemmin, mutta selkeästi harkitummin?

Näetkö sinä yhtäläisyyksiä ajattelutyylissäsi ja siinä miten rakkauttasi läheisillesi osoitat? Tai ennemminkin, että miten toivoisit rakkautta sinulle osoitettavan?

Oli rakkauden kielen yhteydet ajattelutyyleihin miten suorat tai ei, niin tärkeää molempien kohdalla on ymmärtää, että

  1. kieliä ja tyylejä on erilaisia.
  2. toinen ei ole parempi toista.
  3. osaamalla toimia vastapuolelle luontaisella tavalla parannat huomattavasti vuorovaikutusta ja edesautat asioiden onnistumista.

 

Artikkelin kirjoittaja Katariina Sampinen on pohjakoulutukseltaan KTM, joka työuupumuksen aiheuttaman myllerryksen jälkimainingeissa löysi omat luontaiset taipumuksensa ja hyödyntää nyt niitä vahvasti nykyisessä työssään. LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -valmennusten lisäksi Katariina liikuttaa ihmisiä ja toimii työuupuneiden huoltajana.Yhdessä Ovesta Ulos auttaa ihmisiä ulkoilemaan ja liikkumaan enemmän yhdistäen samaan mahdollisuuden tavata ihmisiä, opiskella tai saada vaikkapa vertaistukea. Työuupuneen huoltamo puolestaan tarjoaa tukea työuupuneille. Myös näissä molemmissa palveluissa LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -menetelmä on mukana.

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *