Kirjoittaja: TANJA MERONEN
  • Aitoudesta innostuva ammattimentori ja LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -valmentaja
  • Hurmaavan sisällön tuottaja
  • Mietittyjen palveluiden muotoilija

 

Elämän nälkä hyökkää jalkopäästä ei voimiaan säästä
Minut pystyyn kiskaisee
Elämän nälkä istuu olkapäällä käskee lähde jo täältä
Mua eteenpäin rohkaisee
Elämän nälkä
Eteenpäin rohkaisee

–  Pave Maijanen 🖤

 

Unelmana nykyisyys –yksinyrittäjän tarina

Suomen Yrittäjien mukaan Suomessa puurtaa noin 180 000 yksinyrittäjää. He edustavat suurinta osaa kaikista maamme yrittäjistä. Yksinyrittäjyys on 2000-luvun merkittävä työelämän suuntaus. Edelleen, vaikka kuluva ajanjakso koronan jäljiltä karsiikin yrityksiä tuntuvasti. Samainen ajanjakso saattelee monet uuteen elämäntilanteeseen ja pohtimaan, mitä sitä seuraavaksi elääkseen tekisi?

Minä olen toiminut koulutus- ja viestintäalan yrittäjänä kohta kaksi vuotta, arvaamattoman kriisin keskellä. Kulunut vuosi on tuntunut siltä, kuin minut olisi heitetty pesukoneeseen, jynssätty ja kieputettu. Juuri kun edellinen pesuohjelma on päättynyt ja luukku sanonut bling, on käännetty uusi, astetta jämerämpi ohjelma pyörimään. Olen ehtinyt näkemään niin negatiiviset kuin positiivisetkin puolet yrittäjyydestäni. Makustelen seuraavaksi fiiliksiäni yrittäjänä, äitinä ja kehittyvänä yksilönä.

 

 

Kasvupakkoahan ei ole

Yrittäjyys työnteon muotona ja elämäntapana on osoittautunut tässä vaiheessa elämää itselleni nappivalinnaksi, vaikeasta ajasta huolimatta. LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin mukaan olen tyyliltäni innostava ja kannustava ENFJ –luontainen ihmisten valmentaja. ENFJ-tyyppejä kuvaillaan myös idealistisiksi vaikuttajiksi. Nykyinen toimenkuvani natsaa täydellisesti näihin kuvauksiin. LUONTAISET TAIPUMUKSET™ tuli juuri sopivaan hetkeen elämässäni, kun kaipasin potkuja persauksilleni uskaltaakseni heittäytyä yrittäjyyden vietäväksi – valmennuksen ja viestinnän palveluiden tuottajaksi.

Yrittäjäsuvussa kasvaneena olen aina tiennyt, että minäkin vielä joku päivä ryhdyn yrittäjäksi. Halusin kuitenkin odottaa, että lapseni ovat sen ikäisiä, että yrittäjyys varmasti tukee perhe-elämääni eikä nakerra sitä. Yleinen mielikuva on, että yrittäjältä vaaditaan ympäripyöreitä työpäiviä menestyksensä eteen. Yrittäjyyttään voi toteuttaa myös maltillisesti, sen hetkiset elämän tarpeet kokonaisuutena huomioiden. Jos tulostavoitteet tuntuvat jo budjetoidessa epärealistisilta, kannattaa miettiä, aiheuttavatko ne minulle positiivista vai negatiivista painetta. Osa yrittäjistä hakee aktiivista kasvua, toiset vain toimeentuloa itselleen ja perheelleen.

ENFJ -tyypit ovat kovia tyttöjä ja poikia kuormittamaan itseään. Suunnaton innostuminen ja paneutuminen kiinnostaviin asioihin aiheutti minullekin loppuunpalamisen kolmikymppisenä. En onnekseni ole tarvinnut kuin tuon yhden uupumiskokemuksen oppiakseni kuuntelemaan itseäni ja kiinnittämään huomiota siihen, mihin energiani suuntaan. Sittemmin olen kokenut käyttäneeni aikani oleellisempiin asioihin.

Luin juuri erään vaurausgurun blogia. Hän kuvasi ryhtyneensä yrittäjäksi, koska ei koe saavuttavansa palkkatyössä koskaan sellaista ansiotasoa, jota tavoittelemansa elämäntyyli edellyttää. Oma motiivini yrittäjäksi ryhtymiseen oli, etten koe saavuttavani palkkatyössä koskaan sellaista ajankäytön vapautta kuin yrittäjänä. Yksi selkeä motiivi oli myös koko työikäni kestäneen pätkätyöläisyyden jalostaminen jatkuvuudeksi.

Raha, osakkeet, kiinteistöt, mittava alaisten määrä ja liikevaihdon kasvu eivät tee sen onnellisemmaksi, väitän. Tällainen ulospäin näkyvä menestyminen tarkoittaa usein myös vastuun, huolehtimisen ja stressin lisääntymistä. Niiden myötä velvoitteiden ja huolien mittasuhteet kasvavat nopeasti. Tämänhetkiset taloudelliset tavoitteeni yrittäjänä ovat nykyisen, melko vaatimattoman elämäntyylini ylläpitäminen, yritykseni omavaraisuus sekä sen puskurivarallisuuden kartuttaminen vaihtelevia tilanteita varten. Puhun tarkoituksella tämänhetkisistä fiiliksistä. Ne voivat hyvinkin ajansaatossa muuttua kunnianhimoisemmiksi, lasten kasvettua omilleen.

 

Omien taipumustensa ja tarpeidensa ymmärtäminen tarkoittaa sisäistä menestymistä.

 

 

 

Sitkun sijaan nytkun

 

Tulevaisuuteen kurkottelevan unelmoinnin sijaan pohdiskelen päivittäin, miltä minusta tuntuu juuri nyt. Näinä vaikeina aikoina olen löytänyt itseni usein ajattelemasta, kuinka onnekas olenkaan, kun olen tottunut vähäkustanteiseen elämäntyyliin. Kaiken paitsi ruuan ja päivittäistarvikkeet saa käytettyinä. Auto on riittävä, kun se toimii ja vuokralla on helppoa asua. Suomessa riittää matkailtavaa ja jokamiehenoikeuksemme myötä luonnosta voi hakea elämyksiä, ilmaiseksi. Koronakaan ei ole minua täten lannistanut. Olen yksin talouteen tuloja tuovana ja pätkätyöläisenä tottunut epävarmuuteen. Optimistisena realistina luotan tulevaisuuteen ajoittaisista taloudellisesta vaikeuksista huolimatta.

Työn riittävyyden varmistan aktiivisuudellani laajassa verkostossani, jota olen rakentanut vuosikymmenien ajan. Yrittäjiä sparratessani olen havainnut yllättävän suurelle osalle heistä tulleen yllätyksenä, kuinka aikaa vievää työtä uusien asiakkuuksien aikaansaaminen onkaan. Palveluiden valinta, muotoilu ja kohdentaminen vaatii runsaasti miettimistä. Myös kannattavan hinnoittelun ja hinnan kriittisen pisteen löytäminen asiakasnäkökulmista vaatii kokeiluja. Aina ei voi voittaa, liian halvalla ei kannata työtänsä myydä. Kokeneiden kettujen hyvä vinkki on hinnoitella palvelunsa niin, ettei huomenna vituta.

Keskimäärin arvioin tekeväni KETTU-yrityksessäni 30-40 tuntisia työviikkoja. Nuo tunnit kuitenkin jakautuvat pitkin viikkoa, vuorokautta ja vuotta miten sattuu, inspiraatioitteni mukaan. Joku päivä teen tuottavaa työtä vain pari tuntia, joskus unohdun 14 tunniksi työnimuun. Rakastan ajatusta, että voin ryhtyä aamuisin töihin luonnollisen vireystilan mukaan, mennä saunaan vaikka keskellä päivää, lähteä kuvaamaan revontulia läpi yön keskellä viikkoa, singahtaa lyhyelläkin varoitusajalla viikoksi vaikka Lappiin riippumattoilemaan ja toteuttamaan etätyötä. Ja olla kotona lähettämässä lapset kouluun ja vastaanottaa heidät sieltä.

 

 

Koen itseni onnekkaaksi, kun lasteni upea isä huolehtii lapsistamme joka toinen viikko. Näin ollen minulla on puolet elämästäni omaa aikaa. Nykyisin vietänkin suurimman osan noista viikoista maaseudulla vuokratorpallani, jossa nytkin tätä blogia kirjoittelen. Tietotyöläisellä on valtava vapaus valita, mistä työtänsä toteuttaa. Kunhan saa läppäriin ajoittain virtaa ja nettiin yhteyden, jää enää mielikuvitus rajoittamaan vaihtoehtoja.

Olen saanut vahvistuksen sille asialle, etten idealistina ole aidosti juurikaan kilpailuhenkinen enkä enää koe tarvetta verrata itseäni muihin. Kykenen sanomaan helposti kyllän ohella myös ei. En koe tarvetta näyttäytyä kiireisenä multitaskaajana.  Sen sijaan nautin, kun saan paneutua kuhunkin työtehtävääni juuri sillä intensiteetillä kuin laadukas palvelu minun vaativilla mittareillani edellyttää.

 

Nautin, kun saan paneutua kuhunkin työtehtävääni juuri sillä intensiteetillä kuin laadukas palvelu minun vaativilla mittareillani edellyttää.

 

Kannustan jokaista lähtemään rauhalliselle tutkimusmatkalle itseensä, luontaiseen minään selvittämään, mikä ihan pohjimmiltaan on itselle merkityksellistä! On valaisevaa pohtia, jos kuolisi huomenna, tuntisiko käyttäneensä aikansa haluamallaan tavalla. Mikä vapautumisen fiilis siitä syntyykään, kun onnistuu herättelemään itsensä ja karistamaan väärät uskomukset sekä tunnelukot elämästään. Omien taipumusten, tarpeiden ja motiivien ymmärtäminen tarkoittaa sisäistä menestymistä. Ja sen toteuttamiseen kannattaa ryhtyä heti!

Niin moni päätyy toteuttamaan unelmiaan vasta työelämästä vapauduttuaan, kerättyään varallisuutta omien sekä läheistensä tarpeiden toteuttamiseen. Minä ajattelen, että tuo elämästä nauttimisen hetki on jo aivan liian lähellä kuolemaa. Joskus minulta kysytään, millä aion elää sitten eläkeikäisenä. Eläkekertymänikin on suhteellisen pieni. Vastaan, etten tiedä vielä. Luotan, että elämä kantaa silloinkin ja rahat riittävät elämäntyyliini tuolloinkin. Olettakaamme, että kaikki käy hyvin. Minä toteutan unelmiani nyt, kun olen vielä hengissä! Nyt eletään tätä elämää, onhan elämän tarkoitus elämä itse!

 

Jos kuolisin huomenna, tuntisinko käyttäneeni aikani haluamallani tavalla? Share on X

 

 

 

Kannusteet yrittäjyyteen

 

Mahdollistan yrittäjyyteni myötä inspiroivat ja realistiset, yrittäjyyskasvatukselliset puitteet lapsilleni. Työelämä on suurten muutosten kynsissä ja kilpailu kovaa. Tärkeitä tulevaisuustaitoja nykylapsille ovat juurikin yrittäjyystaidot ja yrittäjämäinen asenne. Pidän yrittäjyyttä jopa eräänlaisena pelastuslauttana työelämän vellovassa aallokossa. Sillä me nyt yhtenäisenä miehistönä, luottavaisin mielin seilaamme.

Koen, että läsnäolon elämykset, monipuolinen tekeminen, vastuullisuuden malli, muista välittäminen sekä oma pärjäämisen esimerkki arjessa ovat lapsilleni tärkeämpää perintöä kuin maallinen perintö. Vaikka ne eivät toisiaan poissulkevia olekaan. Toivon kasvattavani yhteiskuntaan kaksi omillaan pärjäävää aikuista, jotka näkevät pimeään.

 

 

Tärkeitä tulevaisuustaitoja nykylapsille ovat yrittäjyystaidot ja yrittäjämäinen asenne. Share on X

 

Yrittäjyys on yksi potentiaalinen tapa päästä tekemään sellaista työtä, josta eniten motivoituu. Sellaisella tahdilla, joka parhaalta tuntuu. Ja sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa parhaiten viihtyy. Yrittäjäksi ryhtymiseen on tarjolla yltäkylläisesti tietoa ja apua. Teknisesti yrityksen perustaminen ei suurimmalle osalle meistä ole vaikeaa, vaihtoehdoista pitää osata kylläkin valita. Riippuen liikeideasta myöskään alkuinvestoinnit eivät välttämättä muodostu ylitsepääsemättömiksi.

Oma yrittäjyytensä kannattaa suunnitella ja pohjustaa hyvin. Näin säästää kallisarvoista aikaa ja rahaa yrittäjyyden alkutaipaleella. Minun huolella suunniteltuun mutta alati kehittyvään yritykseeni voi tutustua sivulla KETTU.fi. Unelmoitko sinäkin oman näköisestäsi yrittäjyydestä?

Nautitaan tänään ja voidaan hyvin!

 

 

 

Artikkelin kirjoittaja Tanja Meronen, ENFJ haluaa innostaa ja auttaa ihmisiä yksilöinä, organisaatioiden jäseninä sekä yrittäjinä. Hän oivalluttaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa, ilonlähteensä sekä intohimojen kohteensa. Ammattimentorina, liiketoiminnan osaajana, palveluiden muotoilijana sekä ammattiviestijänä Tanja tarjoaa monipuolisesti kättä pidempää organisaatioiden, yrittäjyyden ja yritysten toimintojen kehittämiseen.

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:LUONTAISET TAIPUMUKSET

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *