Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Olen jo pitempään pohtinut, miksi osa meistä löytää melkoisen vaivattomasti itsensä näköisen työn. Lantin toisella puolella on se iso joukko, jotka eivät sitten millään tahdo löytää omaa paikkaansa tässä elämässä. Ja aivan turha tulla selittämään, että työ ei ole se juttu, mikä määrittää ihmisen. Kyllä se vaan on yksi suurimmista tekijöistä meidän länsimäisessa kulttuurissa, josta kukaan ei jää osattomaksi. Olen löytänyt oman työni – ja selvästi kutsumuksen, toisten auttamisesta löytämään sen oman juttunsa työelämässä. Omakohtaiset oivallukset ja loputon mielenkiinto vei taas askeleen eteenpäin ja haluan jakaa tuoreimman oivalluksen nyt kanssasi. Toivon, että siitä on sinulle apua ja tiedän myös, että tulevissa motivaatiovalmennuksissa taas monet osallistujat saavat sellaisia oivalluksia, jotka kantavat heitä loppuelämänsä. Ehkäpä sinuakin?

Kirjoitan tätä juttua lentokoneessa. 11,5 tuntia Helsingistä Kuuban Varaderoon. Siinä tällainen idealistityyppikin joutuu miettimään, millä saa aikansa kulumaan. Näyttää tuossa läheisessä penkissä Tommy Hellstenkin hieman pohtivan, mitä tekisi seuraavaksi. Pitkä lento. Otin matkalukemiseksi muutaman kirjan, mutta huomasin heti alkuun, että kirjastosta lainaamani Vera Valan kirja olikin jo kerran luettu. Suosittelen Veran kirjoja, jos tykkäät Italian maisemista ja kepeistä dekkareista. Olin Veraan yhteydessä hiljakkoin ja kyselin, että olisiko hän lähtenyt näyttämään ensi kesän Italian motivaatiovalmennusryhmälle Torinon nähtävyyksiä, joista kirjoissaan kirjoittaa. Emme kuitenkaan saaneet aikatauluja kohtaamaan. No, toisella kertaa sitten. Otin toisenkin kirjan mukaan käsimatkatavaroihin uuteen Finnairin A350:een ja niinpä siinä sitten kävi, että se kirja oli se, joka oli tarkoitus lukea. Nimittäin taas kolisi.

 

Lukeminen kannattaa aina

Tilasin Amazonista muutama viikko sitten kolme kirjaa, joita olin jo jonkin aikaa miettinyt lukulistalle. Luen/kuuntelen 150+ tietokirjaa vuodessa, koska haluan kehittyä omalla alallani huipuksi. Sisäinen missio ja passio ajaa jatkuvaan opiskeluun, harmi kun näistä ei saa enää opintoviikkoja tai opintopisteitä… Mutta joka tapauksessa nyt osui ihan helmi kirja matkaan Vera Valan romaanin lisäksi. Ahmin nimittäin alkumatkasta, poikkeuksellisen voimakkaan turbulenssin saattaessa matkaa Islannin yllä, Nicholas Loren The Pathfinder, how to choose or change your career – kirjaa. Löysin kirjasta täydentävän näkökulman motivaatiovalmennuksiini, josta kerron sinulle nyt tässä jutussa.

Nicholas Lore on yksi uravalmennuksen uranuurtajista koko maailmassa. Meillä Suomessa tämä genre on oikeasti vielä aika yksipuolista – suurin osa uravalmentajista on ”työnantajien leirissä” eli rakentavat omat valmennuksensa yritysten hyötynäkökulmaan, tavalla tai toisella. Eli miten saadaan yritykselle mahdollisimman tehokkaita työntekijöitä tai miten saadaan hoidettua Hyvä Yrityskansalaisuus irtisanomistilanteissa siten, että irtisanottu työllistyy mahdollisimman nopeasti. Nicholas – ja allekirjoittanut, taas lähtee ajatuksesta, jossa työntekijä on keskiössä, muut asiat voidaan jättää vähemmälle huomiolle. Avainkysymys on, miten työntekijä löytää sellaisen työn, jossa omat synnynnäiset vahvuudet saa parhaiten hyödynnettyä. Ja kappas vain, siinä sivutuotteena myös työnantaja saa enemmän kuin osasi odottaakaan!

 

Ankka

Mietipä ankkaa. Entä jos ankka olisi kasvanut lapsuutensa kuivalla maalla. Mieti sitten lampea. Seuraavaksi mieti ankkaa ja lampea. Vaikka kuivalla maalla kasvanut ankka heitettäisiin lampeen, se osaisi uida ja sukeltaa. Koska ankalla on luontaisia taipumuksia. Mitkä ovat sinun luontaisia taipumuksia? Ankka osaa uida ja sukeltaa, mitä sinä osaat luonnostaan? Me ihmiset poikkeamme monista muista lajeista sopeutumiskykymme vuoksi. Siksi olemme kehittyneet ravintoketjun huipulle. Mutta eikö olisi hienoa, jos ankkakin saisi elää lammessa ja sukeltaa? Sama vertaus sopii meille ihmisille. Olisi todella upeaa, jos voisimme elää ja tehdä töitä sellaisessa ympäristössä, jossa meidän luontaiset taipumukset pääsevät esille. Eikä elämä olisi pelkkää sopeutumista kuivalla maalla elämiseen, päivästä toiseen.

 

Jo muinaiset kreikkalaiset…

Olen vauhkonnut jo pitkään luontaisten ajattelutaipumusten puolesta. Jo muinaiset kreikkalaisetkin tunsivat tämän – he jakoivat ihmisten ajattelun neljään päätyyppiin. Kreikkalaisiin nähden suhteellisen hiljakkoin Carl Jung kehitteli teoriaa eteenpäin. Jungin mallin kansantajuistivat kaksi amerikkalaista tutkijaa, Katharine Briggs ja Isabel Briggs Myers, äiti ja tytär. Heidän työnsä tuloksena syntyi ajatteluun liittyviä luontaisia taipumuksia jäsentävä käytännön työkalu, MBTI-indikaattori. Malli on levinnyt ympäri maailmaa, mm. johtamiskoulutukseen ja työryhmien kehittämiseen. Ja mikä upeinta, aivan viime aikoina yhä kasvavassa määrin uravalmennuksissa ollaan aidosti tajuttu ajattelutyyliteorian arvo henkilökohtaista uraa pohdittaessa! Olen itse harrastanut tätä lajia jo yli 20 vuotta ja viimeiset viitisen vuotta hyödyntänyt valmentaessani viitekehikkoa ammattimaisesti. Olen vakavasti sitä mieltä, että jokainen saa olla mitä mieltä tahansa persoonallisuusteorioista, mutta omakohtainen kokemus tästä tuhansia vuosia vanhasta ihmisen ajattelun jäsentelystä vain toimii. Yksinkertaisesti – it makes sense!

Nicholas Lore toi itselleni uuden näkökulman tähän ikivanhaan ajattelutyyliteoriaan. Olen jo jonkin aikaa hakenut lisää näkökulmia, joilla voisi täydentää tätä loistavaa ihmisen mielen jäsentelyä. Kirjassaan The Pathfinder kirjailija kuvaa jäsentelyä, joka täydentää hienosti MBTI-teoriaa. Hän on vuosikymmeniä valmentanut Amerikassa menestyksekkäästi uranvaihtajia, jotka keski-iässään pohtivat tyhjää elämäänsä. Luontaisten taipumusten kartoituksen lisäksi Nicholas Lore oivalluttaa asiakkaitaan arvioimaan itseään tärkeän ulottuvuuden suhteen – Tribal vs. Maestro. Käytän tässä alkuperäisiä amerikkalaisia nimityksiä, jotta voit tulkita ne itse. Kerron niistä lyhyesti seuraavaksi. Ja palaamme näihin syventävästi LÖYDÄ SISÄINEN MOTIVAATIOSI™ valmennuksissa, joihin tuon tämänkin aiheen mukaan seuraavissa valmennuksissa.

 

Oletko sinä Tribal vai Maestro?

Aika hassua, mutta havaitsin kirjaa lukiessani, että suutarin lapsella ei ole kenkiä. Niin selväksi itselleni kävi, kun luin kirjaa. Kun tein kirjassa olevan itsearvion, moni asia kolahti kohdalleen. Tulkitsin itseni selvästi maestroksi kaikilla niillä kriteereillä, jotka kirjailija luetteli kirjassaan. Ja miksikö? No luettelen tässä muutamia maestron luonteenomaisia piirteitä:

 • koen usein olevani omalla aaltopituudella
 • tykkään tehdä asioita omalla tavallani
 • perehdyn usein asioihin syvällisesti
 • koen itseni ainutlaatuiseksi ja erilaiseksi
 • minulla on omanilainen tapa pukeutua
 • elämän tarkoitus on olla erityisen hyvä itselle kiinnostavissa asioissa
 • en mielelläni ota ohjeita vastaan

Samalla sain helposti poissuljettua monia Tribal-tyypin luonteenpiirteitä:

 • haluan seurata jotakuta johtajaa
 • otan helposti ohjeita vastaan
 • olen suurimmalta osin kuin muut ihmiset
 • tulevaisuuden unelmat ovat samankaltaisia kuin ystävieni
 • teen mielelläni yhteistyötä
 • en välitä mennä kovin syvälle asioissa
 • haluan kuulua joukkoon

Kun luin läpi kaikki parisen kymmentä vaihtoehtoa, sain tulokseksi liki 100% maestron. Siitä sitten lukemaan kuvausta eteenpäin ja alkoipa todella osua. Olin jo kuvitellut, että itsetuntemukseni on vähintään erinomaisella tasolla, mutta niin vaan tuli lunta tupaan, Kuuban lennolla uudessa Finnairin lentokoneessa!

 

Miksi maestro haluaa kehittyä huipuksi?

Maestro haluaa kehittyä huipuksi siksi, että nauttii suunnattomasti mahdollisuudesta jakaa omaa erikoisosaamistaan. Huomaan olevani juuri siinä roolissa, johon omat synnynnäiset luontaiset taipumukset ovat ohjanneet. Turha siis taistella tutkaimia vastaan. Nyt, 47-vuotiaana suomalaismiehenä, ekstroverttinä ENFJ maestrona, koen olevani omimmillani. Haluan auttaa toisia ihmisiä löytämään oman mission ja passion yhdistelmän!

Nicholas Lore esittelee kirjassaan neljä eri kombinaatiota, joihin kannattaa tutustua omaa työuraansa miettiessään. Introvertti maestro, introvertti tribal, ekstrovertti maestro ja ekstrovertti tribal. Jokaisella päätyypillä on työssä viihtyvyyden ja erityisesti työn imun syntymisen kannalta hyvin erilaiset työroolit, joten näihin kannattaa perehtyä. Näiden erilaisten työroolien kautta voi saada itselleen lisää vinkkiä, mikä olisi se unelmatyö, johon omat luontaiset taipumukset antavat parhaat onnistumisen mahdollisuudet. Kirjassa esitettiin, että noin 25% populaatiosta kuuluu maestrojen pääryhmään, valtaosan ihmisistä kuuluessa tribaleihin. Näissä tyypityksissä, kuten myöskään ajattelutyyleissä, ei ole hyviä ja huonoja tyyppejä – ne vain ovat. On kuitenkin suurta viisautta tuntea oma tyyppinsä ja alkaa elämään sen mukaisesti!

Haluatko sinä selvittää omia luontaisia ajattelutaipumuksia ja sitä, oletko perusluonteeltasi tribal vai maestro? Näihin asioihin pääset helpoimmin kiinni tulevissa LÖYDÄ SISÄINEN MOTIVAATIOSI™ valmennuksissa Helsingissä ja Tampereella. Mikäli olet Tekniikan Akateemisten jäsen, sinulla on oiva mahdollisuus osallistua ammattiliittosi kustantamiin TEK Urailtoihin yhdeksällä eri paikkakunnalla vuoden 2017 aikana. Ja kaikista innokkaimmat itsensä kehittäjät löytävät itsensä kesällä Italian Piemontesta, jossa 15 nopeinta syventää omia motivaatiotekijöitä Italian intensiivivalmennuksessa. Mukana mm. Jyrki Sukula ja paljon muuta elämääsi muuttavaa ohjelmaa! Osa paikoista on jo varattu, joten nyt kannattaa ryhtyä tekemään päätöksiä oman elämän suunnasta!

 

Kirjoitus julkaistu LinkedIn’ssä 28.12.2016

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *