Pelottaako alanvaihto? Jari Saarenpää irtisanoutui Nokialta ja auttaa nyt muita löytämään vahvuutensa: ”Moni pelkää liikaa”

Kuva Irina Kolomijets

 

Jari Saarenpää työskenteli pitkään Nokian palveluksessa. Lähestyessään neljääkymmentä ikävuotta hän alkoi pohtia, vastaako työ hänen omia sisäisiä arvojaan. Harkinnan jälkeen Saarenpää jätti työnsä Nokialla ja ryhtyi muutaman sapattivuoden jälkeen yritysvalmentajaksi.

Aikoinaan diplomi-insinööriksi opiskelemaan lähtenyt Jari Saarenpää halusi näyttää vanhemmilleen olevansa ”kyllin kelpoinen” insinööriksi. Se oli keskeisin syy opiskelupaikan valitsemiseen.

Esimerkki on Saarenpään mukaan tyypillinen. Nuorena omat tulevaisuudennäkymät voivat olla vielä hämärän peitossa. Alan valintaan saattavat vaikuttaa enemmän ulkoiset tekijät kuin omat mieltymykset.

”Ensimmäinen ura ei välttämättä ole se, mitä ihminen itse haluaa, vaan hänellä on joku tietty syy siihen, miksi hän lähtee opiskelemaan jotain. Aika monesti se tulee siitä, että ihminen ei koe itseään riittävän hyväksi joillakin kriteereillä, jotka usein juontavat juurensa lapsuuden perheestä”, Saarenpää kertoo.

Opiskelujen jälkeen tie vei Nokian Jalkineiden ja Nokian Renkaiden kautta lopulta Nokian matkapuhelimia valmistavaan yksikköön. Työpaikka oli haastava ja kiinnostava.

”Pääsin merkittävään asemaan aikanaan Nokian matkapuhelimilla. Vastasin kymmenen eri tehtaan prosessi-ICT-kehityksestä globaalisti. Se oli varmaan jokaisen nuoren miehen unelmahomma. Tein laajaa globaalia tehtävää ja sain siitä hyvät ansiot.”

Kaikki ei kuitenkaan tuntunut olevan kohdillaan. Diplomi-insinöörin tutkinnolla lähes 20 vuotta töitä tehnyt Saarenpää lähestyi 40 ikävuotta. Hän alkoi sisimmässään pohtia, onko nykyinen työ todella ”minun juttuni”.

Saarenpää tuli siihen tulokseen, että alanvaihto olisi paikallaan. Töitä Nokialla olisi riittänyt. Päätös lähteä oli täysin Saarenpään oma. Vaikka hänen lähtönsä ajoittui aikaan, jolloin Nokian kurssi oli jo kääntynyt alas päin, se ei vaikuttanut Saarenpään päätökseen.

”Olin päättänyt aiemmin, että 2009 on viimeinen vuoteni Nokialla. Sitten pidin muutaman vuoden sapattia, jonka aikana pohdiskelin, mitä haluan tehdä. Totesin, että olen aina halunnut auttaa ihmisiä oivaltamaan tärkeitä, henkilökohtaisia ja sisäisiä motivaatioitaan. Sen pohjalta olen ollut nyt neljä vuotta yritysvalmentaja”, Saarenpää kertoo.

Juttu jatkuu näillä aiheilla:

  • Pelot eivät usein perustu todellisuuteen
  • Ensin keskustelu omalla työpaikalla
  • sekä Aiheesta lisää..

Lue artikkeli loppuun Talouselämän sivulla ⇒

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

0

Ostoskorisi