Kirjoittaja: VIESTINTÄ- JA VUOROVAIKUTUSKOULUTTAJA, VALMENTAJA OILI VALKILA

 

 

Kun esiintyminen ja presentointi tuntuvat pelottavilta, ei ole välttämättä kyse siitä, että luontaiset taipumukset puuttuisivat tuolta saralta. Yleensä kysymys on vain siitä, että tuota sarkaa ei ole vielä kynnetty.

Sarka on jäänyt kyntämättä yleensä siksi, että meillä on niin paljon esiintymiseen liittyviä harhoja. Yleisimpiä niistä ovat nämä neljä:

  1. kun asia on kerrottu kuulijoille, he ovat sisäistäneet sen
  2. mitä enemmän asiaa ja faktoja, sen parempi tulos
  3. mitä kovempi asiantuntija, sen parempi puhuja
  4. mitä hienompia termejä, sen syvällisempää ja asiantuntevampaa anti

Mitä paremmin noista harhoista kykenee vapautumaan, sitä helpommaksi ja miellyttävämmäksi esiintyminen ja puhuminen muuttuu.

 

Valmistaudu hyvin

Yhä useamman asiantuntijan tehtäviin kuuluu puhua eri yhteyksissä omasta erikoisalueestaan, kouluttaa tai presentoida asiakkaille. Myös politiikassa toimimisesta on tullut monelle tärkeä osa elämää, ja erityisesti siinä tarvitaan kykyä vaikuttaa viestillään.

Esiintymisen saran kyntäminen kannattaa aloittaa tutustumalla konkreettisiin tapoihin valmistautua esittämiseen. Valmistautumiseen on helppoja kaavoja, jotka ovat kenen tahansa omaksuttavissa.

 

Laita itsesi likoon

Kun valmistelu on tehty oikealla, systemaattisella tavalla, on esiintymisen pelkokin puolitettu.

Myös itse esittämistilanteeseen on olemassa hyvät keinot, jotka ovat kenen tahansa opittavissa. Liian usein meillä uskotaan, että hyväksi esittäjäksi synnytään. Kun saadaan hyvät opit ja sen jälkeen laitetaan itsensä likoon esiintymistilanteissa, tuo jokainen kokemus uutta innostusta ja uskoa itseen. Esiintymisestä tulee suoranainen nautinto, kun opitaan innostamaan yleisö mukaan. Hyvä esitys onkin vuorovaikutteinen.

 

Liian usein meillä uskotaan, että hyväksi esittäjäksi synnytään. Klikkaa ja Twiittaa

 

Hallitse esiintymisjännitys

Jännitysreaktio tulee voimakkaimmin silloin, kun edessä on tilanne, jossa emme usko selviytyvämme − ainakaan kunnialla. Kun tilanteen hallintaan sitten saa keinoja, alkaakin uskoa. Niin yksinkertaista se on.

Mark Twain tapasi sanoa, että esiintyjiä on kahdenlaisia: niitä, jotka jännittävät, ja niitä, jotka valehtelevat.

Lähes jokainen meistä jännittää, mutta sen ei tarvitse antaa hallita itseään. Jännitystään voi ja kannattaa pienentää ja suitsia, ettei se pääse rajoittamaan elämää ja valintoja.

 

Sanaton viestintä vie tai tuo uskottavuutta

Sanaton viestintä merkitsee paljon, sillä sen kautta uskottavuutemme usein kasvaa – tai menee.

Se vaikuttaa voimakkaasti – ja eniten tiedostamattomasti. Emme voi olla viestimättä, joten on hyvä tietää ja tunnistaa, miten itse viestii sanattomasti. Samalla oppii lukemaan muiden sanatonta – ja tiedostamatonta – viestintää paremmin.

 

Rohkeus ei haittaa

Jollakulla on joitakin luontaisia taipumuksia hyväksi puhujaksi: Rohkeus on yleensä ottaen hyvä tuki kaikelle oppimiselle. Ekstrovertille on ehkä hieman introverttia helpompaa tai miellyttävämpää totutella puhumiseen, joskaan se ei ole hyvän puhujan välttämätön edellytys. Yleinen halu vaikuttaa muihin saa puhumisen puolestaan tuntumaan kiinnostavammalta yhtenä vaikuttamistapana. Ihmisläheisyys ja innostavuus ovat piirteitä, jotka auttavat luomaan elävän kosketuksen kuulijaan.

Toisilla voi olla hieman etua luontaisista taipumuksistaan esiintymistä oppiessa, mutta jokainen oppii, ja se on helpompaa kuin uskotkaan. Pitää rohkaistua vain sen verran, että uskaltautuu valmennukseen.

Kuten ranskalainen nobelisti Andre Gide sanoo: ”Uusia valtameriä ei voi löytää, ellei uskalla kadottaa rantaa näkyvistään.”

 

 

 

Valmennuspäivän hinta on heinäkuun 31. päivään asti 220 euroa ja sen jälkeen 270 euroa.

 

Tilaa tästä

 

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *