Kirjoittaja Jaana Saramies on Piilo-osaajat -projektin luotsi, aktiivinen verkostoituja ja ekonomi etsimässä seuraavaa kiipeilytelineen askelmaa omalla urallaan tiedolla johtamisen tai henkilöstöanalytiikan parista.

 

 

Työnhaun ei tarvitse olla uuvuttavaa, tylsää, tai yksinäistä, vaan se voi olla innostavaa, yhteistä ja positiivisen kiireistä, kunhan fokusoidut vahvuuksiisi ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Miten sen teet? Alla kahdeksan neuvoa, joilla olen itse pitänyt yllä positiivista virettä nyt liki 10 kuukautta kestäneen työnhakuni ajan. Nämä kiteytyvät loistavasti luotsaamassani Piilo-osaajat -projektissa, joka on Pirkanmaan Mothers in Business MiB ry:n jäsenten kollektiivinen rekrykampanja. Tällä laajennamme oman työnhakumme näkyvyyttä sekä pyrimme tuomaan työnhakijakenttään iloista tuulta.

Alla olevilla neuvoilla voit saada samanlaista iloa ja energiaa omaankin työnhakuusi.

 

Karista häpeä tai nolous

Aivan ensimmäiseksi tulee unohtaa häpeä tai nolous omasta tilanteesta. Työttömyydessä ei ole nykyään mitään ihmeellistä tai nolottavaa; se voi tapahtua kenelle tahansa. Kun virittelet työnhakua ja siihen liittyvää verkostoitumista, et kerjää säälipisteitä keneltäkään. Muista, että neuvojen pyytäminen tai kontaktikutsun lähettäminen voi ilahduttaa ja hyödyttää myös vastapuolta.

 

Sanoita tilanne positiivisesti

Eräs konkreettinen keino häpeän ja nolouden karistamiseen on oikeanlainen sanoittaminen. On aivan erilainen vaikutelma, kerrotko olevasi työtön vai aktiivinen työnhakija. Ensimmäisestä huokuu passiivisuus, kun taas jälkimmäinen antaa toimeliaan kuvan. Oikeanlaisella sanoittamisella on iso vaikutus paitsi ulospäin, myös sinun omaan mielialaasi. Pyri siis sanoittamaan tilannettasi sekä muille että itsellesi positiivisessa ja dynaamisessa hengessä. Osoita toimeliaisuutesi myös käytännössä, esimerkiksi some-aktiivisuudella, rohkeudella lähestyä potentiaalisia työnantajia tai tekemällä työnhausta yhteinen projekti, kuten minä tein huikean naisporukan kanssa Piilo-osaajissa.

 

Yhteiskuva osaajaporukasta. Ylärivissä vasemmalta Piritta Apell, Marjaana Jokinen, Hilla-Maria Zetterman, Anu Tengvall ja Mari Talla. Alarivissä vasemmalta Elina Pahta, Jaana Saramies ja Niina Tavi.

 

Kerro avoimesti työnhaustasi

Kun nolous on karistettu ja positiivinen vire päällä, on aika astua ulos työttömyyden kaapista ja olla avoin työnhaustasi. Et voi koskaan tietää, mistä tai kenen kautta oikea tilaisuus voi tulla vastaan, joten kerro lähipiirin lisäksi muille tutuillesi sekä verkostosi jäsenille tilanteestasi. Hyvä keino ulostuloon on tehdä julkaisu omissa some-kanavissasi: Facebook ja LinkedIn ehdottomasti, mutta myös persoonasi mukaan Twitter, Instagram, Snapchat ja muut kannattaa valjastaa hyötykäyttöön. Julkaisut kannattaa tehdä julkisiksi, jotta verkostosi voi jakaa viestiäsi edelleen – toivottavasti suosittelevin sanoin. Innovatiivinen hakija keksii vielä jonkin lisäkeinon erottautua some-massasta. Omalla kohdallani tätä erottautumista on edesauttanut Piilo-osaajat -rekrykampanjamme tuoma mahdollisuus saada LinkedIn-profiilin lisäksi toinen ammatillinen osaajaprofiili esille.

 

Muista verkostoitumisessa päämäärä ja vastavuoroisuus

Verkostoitumisen hyötyjä ja jopa pakollisuutta toitotetaan nykyään joka paikassa, olitpa työnhakija tai töissä. Itse haluan korostaa tässä strategisuutta ja vastavuoroisuutta. Pinnallinen verkostoituminen sattuman varaisesti sinne tänne harvemmin tuottaa haluttuja tuloksia. Pohdi, miten saisit aitoja kontakteja haluamaasi yritykseen, toimialalle, tai ammattikuntaan. Keskity löytämään sinulle luontaiset keinot verkostoitumiseen: tapahtumat, LinkedIn ja muu some, kahvi- tai lounaskutsut…. Tee selväksi verkostollesi, että olet myös heidän käytettävissään aidosti. Hyödynnä myös jo olemassa olevia yhteyksiä. Minä lähestyin yhdistyskontaktejani (Mothers in Business MiB ry) saadakseni yhteistyökumppanin avulla entistä suuremman potentiaalin kollektiiviselle rekrykampanjallemme. Näin saimme Piilo-osaajista projektin MiB Lab -hankkeena.

 

Pinnallinen verkostoituminen sattumanvaraisesti ei tuota haluttuja tuloksia. Klikkaa ja Twiittaa

 

 

Verkostoidu myös vertaistukeen

Älä jää yksin työnhakusi kanssa. Vertaistuen avulla saat purettua ajoittaista turhautumista tai pettymyksiä, jos et taaskaan päässyt haastatteluun tai jos jäit jälleen kerran kakkoseksi rekrytointiprosessissa. Vertaistuki voi auttaa, kunhan muistat etteivät saamasi neuvot (välttämättä) ole ammattilaisten antamia. Kaikkia neuvoja kannattaa siis noudattaa – tai olla noudattamatta – oman harkintasi mukaan. Mukaan lukien tämän artikkelin neuvot! Kehotan kuitenkin vertaistoimintaan mukaan, koska yhdessä tekeminen on hauskempaa. Voit samalla löytää uusia keinoja työnhakuun tai kartuttaa taitojasi. Piilo-osaajien myötä moni meistä on antautunut ensimmäistä kertaa esim. bloggaamisen pariin. Yhdessä myös vinkkailemme toisiamme avoimista työpaikoista ja tulevista tapahtumista sekä puramme ajoittaista työnhakuketutustakin.

 

 

Avaa oma osaamisesi laajasti ja konkreettisesti

Kartoita ja sanoita oma osaamisesi. Älä listaa vain titteleitä ja tehtyjä työtehtäviä, vaan kerää ylös metataitoja ja yleisiä työelämätaitoja. Tee näin paitsi työurasi suhteen, myös vapaa-ajan toimistasi! Näin pystyt paitsi kertomaan niistä uskottavasti ja vakuuttavasti sekä hakemuksissa että haastattelussa, myös nostattamaan omaa itsevarmuuttasi. Listaa kertaamalla tulee itsellekin hyvä mieli. Oma pätevyys ja ammattitaito pysyvät mielessä; Sinäkin osaat! Vain oikea tilaisuus sen näyttämiseen ja todistamiseen puuttuu, mutta itse osaaminen ei ole hävinnyt minnekään.

 

Hakeudu kohti unelmaasi

Vaikka nyt sanotaan olevan työnantajan markkinat, haluan korostaa sitä, että työnhakijakin saa olla valikoiva. Sinun ei tarvitse tyytyä mihin tahansa vaan saat etsiä tietä kohti omaa unelmaasi. Tämä on myös työnantajan etu; jos otat vastaan työpaikan, johon et lähtökohtaisestikaan ole tyytyväinen tai joka on alle kykyjesi tai toiveittesi, sinä et tule viihtymään siellä pitkään. Se on myös työnantajalle menetetty sijoitus. Joten pidä pitkän tähtäimen unelmasi mielessä ja kartoita aktiivisesti erilaisia askelmia sitä kohti.

 

Muista muutkin puolesi

Viimeisimpänä neuvon: Ole myös muuta kuin työnhaku. Älä täytä jokaista hereilläolohetkeä työnhaulla, vaan pidä itselläsi ”työaika”. Muista pitää lomia sekä arkivapaatkin ovat sallittuja! Työnhaku on työlästä ja käy työstä, mutta onneksi siinä on hyvät joustot. Ota siitä ilo irti!

 

Valokuvat: Laura Tammisto, Studio Torkkeli (http://studiotorkkeli.fi/https://www.facebook.com/studiotorkkelihttps://twitter.com/studiotorkkeli)

Työnhaku voi olla puuduttavaa ja mieltäalentavaa puuhaa. Erityisesti työttömyyden pitkittyessä voi helposti unohtaa omat vahvuudet ja alkaa epäillä omaa ammattitaitoaankin. Sen vuoksi on tärkeää pitää vahvuudet ja oma osaaminen aktiivisesti omassakin mielessä. Hyödynnä niitä työnhaussasi ja maksimoit mahdollisuutesi sekä luot samalla positiivista energiaa omaan työnhakuprojektiisi!

 

Hyödynnä vahvuutesi työnhaussa, luot samalla positiivista energiaa omaan työnhakuprojektiisi! Klikkaa ja Twiittaa

 

 

Tilaa tästä

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

13 kommenttia

 1. Marko Vainikka /

  Todella loistava ja uusi tapa tuoda julki osaamista porukalla:) Ja hyviä vinkkejä! Ei mene kauan ennen kuin kaikki on ”myyty”.)

  Vastaa
  • Jaana Saramies / Piilo-osaajien luotsi /

   Kiitos Marko! Moni meistä onkin jo työllistynyt ja saanut nostetta uralleen Piilo-osaajien näkyvyyden avulla. Tästä huomaa, kuinka positiivinen asenne ja yhdessä tekeminen antaa virtaa sekä ruokkii meitä kaikkia entistä huikeimpiin suorituksiin. Joukossa on voimaa!

   Vastaa
 2. Katariina Sutinen /

  Hei! Huippu hyvin ja oikeisiin asioihin annettuja vinkkejä. Työnhaku on täyttä työtä ja siinä kuuluu on vapaapäiviä ja lomakin. Hieno huomata teidän yhteen hiileen puhaltaminen!!
  Mukavaa loppukesää kaikille Teille 😊
  T. Kati

  Vastaa
 3. Päivi Ahokas /

  Hei
  Kiitos artikkelista. Todella positiivinen kirjoitus ja kannustava. Olen ollut myös työnhakijana ja siinähän se itsetunto todella koetuksella onkin. Meillähän kaikilla on niin paljon osaamista, joskin erilaista. Suomi lähtisi nousuun, mikäli kaikenlaista osaamista arvostettaisiin.
  yt. Päivi

  Vastaa
  • Jaana Saramies / Piilo-osaajien luotsi /

   Kiitos Päivi! Olen täysin samaa mieltä; kaikenlaisen ”vapaana” olevan osaamisen valjastaminen hyötykäyttöön ja näiden osaajien työllistäminen loisi todella paljon hyvää niin henkilökohtaisella kuin valtakunnallisella tasolla. Tahdommekin Piilo-osaajilla osaltamme kaventaa osaajien ja työn kysynnän kohtaanto-ongelmaa.

   Vastaa
 4. Nina Wessman /

  Todella hyvä kirjoitus, itsekin olen ollut nyt n. 1/2 v työttömänä, ja mietin iäkkäämpänä , mutta kokeneena asiakaspalvelun pioneerina, miten työllistyä, miten tuohon sinun rinkiisi pääsisi mukaan?

  Vastaa
 5. Anne Saarinen /

  Olipa hyvin pureuduttu aiheeseen pintaa syvemmälle ja monikerroksisesti. Tietoisuus oman ammattitaidon olemassa olemisesta saattaa vahvankin itsetunnon omaavalta heikentyä työnhaun pitkittyessä. Niin totta myös tuo työnhaun ja vapaa-ajan ajankäytön jaksottamisen tärkeys. Kiitos kirjoituksesta!

  Yt, Anne

  Vastaa
 6. Laura /

  Minusta olisi hassua, mikäli verkostoituisin sellaisten työttömien kanssa, jotka tappelevat samoista työpaikoista kanssani. Miksi jakaisin hakemukseni huippukohtia, joista muut ottavat mahdolliset hyödyt heti irti omaa työnhakuaan varten? Vertaistuki on tärkeää mutta kyllä taistelen itse siitä työpaikasta kynsin hampain!

  Vastaa
  • Jaana Saramies / Piilo-osaajien luotsi /

   Tämänkin voi toki nähdä eri tavoilla. Me Piilo-osaajat vinkkailemme avoimista paikoista keskenämme toisillemme – monesti myös niistä, joita itsekin haemme. Meillä on kuitenkin riittävän erilaiset taustat ja osaamiset, joten itse katson asiaa näin: Jos rekrytoinnissa pääsi jatkoon toinen osaaja, enkä minä, minun osaamiseni ei ollut se mitä haettiin. Silloin on vain hyvä, jos pystyin auttamaan kaveriani omalla osaamisellaan huomaamaan ko. paikan. Toisaalta, harvemmin me noissa hauissa jaamme omia hakemuskirjeitämme, ettei tule edes tahatonta samankaltaisuutta.

   Verkostoitumista ei kuitenkaan kannata rajoittaa vain oman alan ihmisiin. Piilo-osaajista löytyy kiertotalouden asiantuntijaa, taloushallinnon ammattilaista ja HR-osaajaa sekä monia monia muita alojensa ”hyviä tyyppejä”. Tokikaan emme kilpaile tällöin samoista paikoista, mutta voimme saada hyviä vinkkejä ja palautetta muilta työnhakijoilta/osaajilta – joilta osalla on mm. rekrytointikokemustakin.

   Oman verkostoitumisensa voikin suhteuttaa omiin tarpeisiinsa sopivaksi ja tehdä sitä vain siten kuin itselle tuntuu hyvältä ja luontevalta.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *