Kirjoittaja: valmentaja, CEO ja innostuksen oivalluttaja, Jari Saarenpää

 

Olipa hienoa, kun saimme kuluvalla viikolla Suomeen maailmanluokan puhujia. Nordic Business Forum on varmasti yksi tärkeimmistä vuosittaisista businesselämän tapahtumista. Kuinka moni todellisuudessa pysähtyy miettimään eri puhujien sanomaa? Annoin ymmärtää itselleni, että tänä vuonna ei ollut mitään yksittäistä teemaa – pikemminkin melko voimakkaita vastakkainasetteluja tai näkökulmia, jotka eivät suoraan tukeneet edellisistä puheenvuoroa. Itselleni jäi mieleen erityisesti maailmankuulun introverttien puolustusasianajajan Susan Cainin puheenvuoro. Hän toisti esityksessään parin vuoden takaisen kirjansa Hiljaiset – Introverttien manifesti viestiä: ekstroversio on saanut liikaa jalansijaa bisneksessä, vaikka introverteillä on oikeasti myös annettavaa. Tiedätkö sinä, mitä nämä käsitteet oikeasti tarkoittavat?

Viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana länsimaisessa yrityskulttuurissa on alettu arvostamaan ulospäinsuuntautunutta, sosiaalisesti viriiliä henkilöä yli muiden. Introversio on yhdistetty sisäänpäinkääntyneisyyteen, ujouteen ja jurouteen – yhtä kaikki heikompaan tyyppiin bisnesmaailmassa. Valitettavasti tämä Amerikan yhdysvalloista alkanut kehityskulku on saavuttavut jonkinlaisen kliimaksin myös Euroopassa – asiaan vihkiytymätön kuulija ostaa ajatuksen yhdeltä istumalta, koska se on niin helppo omaksua. Introvertit ovat siis jotenkin vähempiosaisia kuin ekstrovertit.

 

Mitä introversio ja ekstroversio oikeasti tarkoittaa?

Käsitteen introversio – ekstroversio toi aikanaan ensimmäisten joukossa esille sveitsiläinen psykiatri Carl Jung. Tuo psykologien Einsteiniksikin tituleerattu tutkija pohti sata vuotta sitten kysymystä, miksi toiset ihmiset reagoivat kysymyksiin hitaammin kuin toiset. Hän päätyi jakamaan ihmiset kahteen pääluokkaan: intravertteihin (huom. kirjoistusasu) ja ekstravertteihin. Näistä ensimmäiseen ryhmään kuuluvat ihmiset eivät yleensä vastanneet kysymykseen kovinkaan nopeasti, vaan halusivat palata aiheeseen seuraavana päivänä. Ekstaversio-ryhmään kuuluneet ihmiset sen sijaan alkoivat pohtimaan ääneen, mikähän olisi oikea vastaus, vailla sitä vastausta.

Jungin tutkimukset ja erityisesti teoriat ihmisen mielestä olivat niin monimutkaisia, että ne eivät juurikaan saaneet kannatusta hänen elinaikanaan. Vasta 1960-luvulla Amerikassa äiti ja tytär Katharine Briggs ja Isabelle Briggs Myers kansantajuistivat Jungin teoriat siten, että syntyi ajattelutyyliteoria. Tämä tunnetaan maailmalla parhaiten nimellä MBTI-analyysi ja Suomessa LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi. Maailmalla näitä analyysejä on tehty 10 miljoonia ja Suomessakin jo kymmeniä tuhansia. Väitetään, että kyseessä on maailman eniten käytetty ihmisen persoonallisuutta jäsentävä menetelmä.

 

Kaksi persoonaa

Mitä sitten introversio ja ekstroversio oikeasti tarkoittaa? Carl Jungin tiedetään sanoneen, että ihmisellä on kaksi erilaista persoonaa – toinen suuntautuu ulkoiseen maailmaan ja toinen suuntautuu sisäiseen maailmaan. Meillä kaikilla on siis oma introvertti ja ekstrovertti puolemme. Ajattelutyyliteoriassa nämä kaksi erilaista maailmaa laitetaan jokaisen ihmisen kohdalla hänelle luontaiseen järjestykseen. Esimerkiksi itselläni ulkoiseen maailmaan (ekstroversio) suuntautuu voimakkaimpana ajattelutyylinä arvopohjaisuus (Fe), joka ilmenee harmonian hakemisena. Toiseksi vahvimpana ajattelutyylinäni on sisäiseen maailmaan (introversio) suuntautuva intuitio (Ni), joka ilmenee ”sisäisenä viisautena” – luotan omaan intuitioon päätöksiä tehdessäni.

Alkuperäiset introversion ja ekstroversion käsitteet eivät ole suoraan tekemisissä sosiaalisuuden kanssa. Jokainen ihminen voi olla sosiaalinen monella eri tavalla. Esimerkkinä kuuntelutaidon haasteet – ekstrovertti ihminen ei jaksa kuunnella loppuun saakka toisen ihmisen kerrontaa, koska on tärkeää päästä kertomaan omat ajatukset. Vastaavasti introvertti ihminen ei hiljaa ollessaan välttämättä kuuntele lainkaan, koska omat ajatukset ovat niin kiehtovia, että hän on jo aikaa sitten sulkenut ”kuuntelulaitteen päältä pois”.

On tärkeää ymmärtää, että ihmisellä on sekä introvertti että ekstrovertti ominaisuus. Toinen niistä on voimakkaampi kuin toinen. Ambiverteistä puhuttaessa kyse on siitä, että ihminen on kehittänyt taitoja käyttääkseen heikompaa ominaisuuttaan. Kasvatustieteilijät puhuvat ilmiöstä nimeltä kognitiivinen dissonassi. Tässä varjopuolena on se, että kun aikasi ylikäytät itsellesi ei-niin-luonnollista ominaisuutta, alat väsyä. Olisiko siis aika tutustua omiin luontaisiin taipumuksiin?

 

Jari

 

P.S. Kirjoittelin aiheesta hieman syvällisemmän blogijutun jokin aika sitten, löydät sen täältä.

 

 

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *