Kirjoittaja: FT Kaisa-Leena Aho

 

Jos olet koskaan kokenut riittämättömyyttä tai epäsopivuutta tietyssä työympäristössä, olet kuten monet muut. Meistä kai harva kokee olevansa unelmatyössä tai juuri sopiva ympäristöön, jossa työskentelee. Saatamme jopa itse hakea epäsopivaa työtä tiettyjen meitä ohjaavien ideoiden varassa, kun emme aivan vielä tunne itseämme. Kuitenkin kuulemme monien puhuvan unelmatyöstä, joka tarkoittanee sellaista työtä, jossa voimme erityisen hyvin ja saamme käyttää vahvuuksiamme. Pohdin tässä blogissa kokemuksiani oman minulle sopivan työn löytämisestä, jossa omien arvojen ja vahvuuksien oivaltaminen on ollut avainasemassa. Tarjoilen samalla kolme vinkkiä, joita kannattaa ajatella, jotta omasta duunista tulisi unelmatyö tai jotta löytäisimme nopeammin unelmatyöhön.

 

LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi selitti kokemani vaikeudet työelämässä

 

Itselleni on ollut melko vaikeaa löytää oikeanlaista työympäristöä. Olen kokeillut työurallani monenlaista akateemisesta tutkimuksesta myyntiin, myyntijohtamiseen ja projektinhallintaan. Vaikka olen pitänyt kaikista töistä, pitkällä aikavälillä jokaisessa on ollut jotakin, mikä on saanut minut kokemaan, etten ole aivan oikeassa paikassa. Akateeminen tutkimus on tuntunut liian yksinäiseltä. Myyntijohtaminen on taas tuntunut liian etäiseltä suhteessa alaisiin. On tuntunut, että olisin ennemmin parempi tasavertainen työkaveri kuin toisilta paljon vaativa esimies.

Osallistuin noin kuukausi sitten LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -demovalmennukseen, jonka veti valmentaja Jari Saarenpää. Sain muiden tavoin lahjaksi analyysituloksen luontaisista ajattelun taipumuksistani. LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -ajattelutyylien analyysi paljasti kokemieni vaikeuksien pohjimmaiset syyt; omat luontaiset taipumukseni, jotka ovat olleet ristiriidassa työympäristöjen kanssa. Analyysin tekemisen helppous yllätti ja samalla tietenkin toivoin, että jotakin tällaista olisi tehty jo varhain uravalintoja tehdessä tai tueksi nuorelle työnhakijalle!

Olen analyysin mukaan luontainen valmentaja ja ihmisten johtaja. Arvomaailmaltani haluan ennen kaikkea edistää toisten ihmisten hyvinvointia. Ei siis ollut ihme, että akateemisena tutkijana koin olevani liian yksinäisellä polulla. Työskennellessäni myyntijohtajana tekemiseni olivat arvojeni kanssa ristiriidassa. Miten voisin vaatia toisilta enemmän, jos koen, että he antavat jo kaikkensa? Toisaalta nykyinen työni tutkimusyrityksen projektipäällikkönä tuntuu omimmalta. Roolissani saan kannustaa tiimiä tekemään entistä parempaa työtä. Elämä on siis opettanut minua valitsemaan enemmän itseni näköistä työtä.

 

Jokainen on erilainen – ja juuri oikeanlainen

 

Minusta oli mielenkiintoista, kuinka LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -teoriassa meistä jokainen sijoitetaan tietyillä akseleilla niiden eri päihin. Introversio vs. ekstroversio, päättäväinen vs joustava, jne. Kun kuulin tämän, hoksasin, että hetkinen! Kukaan meistä ei siis voi olla noilla akseleilla yhtäaikaisesti molemmissa päissä, eikä akselin kumpikaan pää ole toista heikompi. Näin ollen yhtä oikeaa ominaisuusyhdistelmää ei ole. Todellisuudessa vain ympäristöt vaihtuvat ja saavat meidät kokemaan, että olemme parempia tai heikompia joissakin asioissa kuin muut.

Me elämme kiireisessä maailmassa. Ympäristön asettamien monenlaisten vaateiden ja paineiden ympäröimänä. Yritämme kaikin voimin sopia paikkaan, jonka ympäristö meille asettaa. Haemme jopa työtä, josta ilmoitetaan, vaikka emme aivan sopisi siihen. Sen sijaan, että etsisimme juuri meille sopivaa työtä ja pysähtyisimme miettimään, mitä se voisi olla.

Matka unelmatyöhön alkaakin itsemme tuntemisesta. Kukin meistä on sellainen kuin on. Kukin meistä sopii täydellisesti tiettyyn elämään, tiettyyn työhön ja tiettyyn rooliin. Mutta vääriä paikkoja on enemmän kuin oikeita. Jotta löytäisimme oikean paikan, meidän on ennen kaikkea kuunneltava itseämme. Kuunneltava, mistä nautimme, mitä osaamme ja mitä tahdomme ja minkä arvojen vuoksi. Sitten on hyvä seurata polkua, joka vie näiden asioiden ääreen. Tämä polku ei ole välttämättä sen helpompi kuin muutkaan, mutta lopussa on luvassa jotakin, minkä vuoksi kannatti ponnistella. Lisäksi oikealla polulla meitä tukee varmasti positiivinen energia: ilo ja valo, joka seuraa siitä, että teemme rehellisesti itsellemme tärkeitä ja hyviä asioita. Vaikka sitten joutuisimme ponnistelemaan, näihin asioihin riittää energiaa.

 

Haluatko vinkkejä unelmatyösi löytymiseen? Klikkaa ja Twiittaa

 

Miten sinä löytäisit unelmatyöhösi?

 

Tässä vinkkejä, joita kannattaa ajatella, jotta oma unelmatyö löytyisi:

  1. Tunnista erilaisuutesi ja tiedosta sen olevan vahvuus juuri oikeassa ympäristössä. Mieti, millainen ympäristö on sinulle oikea. Voit käyttää apunasi erilaisia työkaluja, kuten LUONTAISET TAIPUMUKSET™, tai tehdä vaikka miellekarttoja omista vahvuuksistasi, arvoistasi ja toiveistasi.
  2. Rohkene kertoa esimiehelle vahvuuksistasi ja mitä haluaisit tehdä enemmän ja mitä vähemmän. Organisaatiossa tekijöitä siirretään tehtävistä toiseen joustavasti, kunnes jokainen toimii vahvuuksillaan.
  3. Kuuntele itseäsi ja toimi kuulemasi mukaan. Vain sinä tiedät, mitä kaikista mieluiten teet ja mitä arvostat. Pyri lisäämään näitä arvojesi mukaisia asioita elämääsi joko työn tai mahdollisuuksien salliessa vaikka harrastusten kautta. Pienet purot synnyttävät suuria ja näistä asioista voi tulla työtäsi.

 

Lopuksi vielä saatesanoiksi ja lahjaksi teille kaikille runo, jonka Jarin valmennuksesta kirjoitin. Ystäväni, ole rohkea ja etsi oma tiesi!

 

 

 

Kirjoittaja on tutkijakoulutuksen saanut projektipäällikkö. Hän julkaisee elämää pohtivia kannustavia runoja Runokallio -nimisellä sivulla Facebookissa ja Instagramissa. Liity Runokallion seuraajiin!

 

Seuraava demovalmennus järjestetään 23.8.2019 Helsingissä, tutustu tarkemmin tästä.

 

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *