Kirjoittaja: NIKO SAARINEN

Holistisen hyvinvoinnin edistäjä

 

­­­Paskamainen epäonnistumisen luuppi!

 

Tiedätkö sen tilanteen, kun päättäväisesti olet julistanut, että nyt tapahtuu muutos! Aloitan kuntoilun, syön terveellisesti ja panostan uneen! Tästä alkaa uusi elämä!

Aloitat ja kerrot kaikille, kuinka huippua on nyt. Kuinka kaikki on paremmin ja hienosti kulkee. Sitten menee pari kuukautta ja olet takaisin vanhoissa rutiineissasi, mikään ei sitten muuttunutkaan. Päätät olla hiljaa tilanteesta. Hävettää, että näin kävi, joten kehität erilaisia syitä tälle asialle. ”No kun oli kaikenlaista, työtä oli paljon ja perhe vaati mun aikaa. Enhän mä nyt voinut olla itsekäs, piti olla lasten kanssa ja puolisokin sitä ja tätä. Tietsä, eihän tämmösiin ruuhkavuosiin mahdu itsestä huolehtiminen?”

 

 

Pohdit, että moneskohan kerta tämä oli, kun tosissasi yritit ja pieleen meni! No ensi kerralla sitten! Tai sitten ei ja toistat samaa kierrettä lopun elämääsi.

Sama tilanne pätee siihen, että koet työsi kuormittavaksi, et ole enää motivoitunut ja asiat tuntuvat pakkopullalta mutta muutos on liian iso uhka. ”Onhan tää surkeeta hommaa, töitä on ihan liikaa ja pomo hengittää niskaan. Mutta palkka on hyvä, kyllä mä pärjään tän kanssa”. Kahvitauolla sitten manaatte organisaatiota, esimiehiä, kollegoita, poliitikkoja, julkkiksia ja joulupukkia. Niiden vika koko homma!

Vai onko?

 

Sumussa unelmoijat

Ihminen on erityisen taitava hakemaan syitä omalle tilanteelleen itsensä ulkopuolelta. On helppoa osoittaa sormella yhteiskuntaa, työnantajaa, puolisoa, lapsia, pikaruokakulttuuria, sosiaalista-mediaa tai Alkon tuotekuvaston viinitarjousta. Lopulta kuitenkin se päätöksentekijä on ihminen itse. Hän päättää, miten reagoi ympäristöönsä ja muuttuuko tuo reagointi toiminnaksi. Siitä syntyy seurauksien ketju.

Kaikki alkaa siitä, että ihminen oppii olemaan tietoinen omasta toiminnastaan. Automaattisesta käytöksestä tuleekin tiedostettua toimintaa. Tämän avulla itselle haitalliset mallit saadaan päivänvaloon. Tämä on kuitenkin haastavaa, mikäli ihminen ei ole tutustunut itseensä eikä ymmärrä omaa päätöksenteon logiikkaansa. Tässä kohdassa omien ajatusmallien selvittäminen on tönäisy oikeaan suuntaan.

 

 

Kuka minä sitten olen?

Kuvittele että seisot kadunkulmassa, olet työtön, sinulla ei ole perhettä ja et tiedä mitään menneestä elämästäsi. Sinulla on tässä hetkessä vain sinä. Kuka siis olet?

Vastatakseen tähän kysymykseen, pitää ihmisen ymmärtää oma ihmisyytensä. Miten oma identiteetti on muodostunut ja millainen se on. Millaiset persoonallisuuden piirteet värittävät omaa ajattelua ja mitä ominaisuuksia hänellä on niin synnynnäisinä kuin hankittuina taitoina.

Kun ihminen kykenee muodostamaan kuvat itsestään itsensä ulkopuolella, hän kykenee vastaamaan lisäksi kysymyksiin, mitä minä haluan ja miksi haluan sen? Näiden asioiden tarkastelu on arvopohjaista, mikä siis on sinulle oikeasti tärkeää elämässä ja mikä on muiden sanelemaa ja itse sepitettyä harhaa, johon juuri nyt uskot?

 

Ensimmäinen ja viimeinen elämäntapamuutos

Kun ihmisen seuraava elämän parannusprojekti alkaa, se tulisi pohjautua vankkaan itsetuntemukseen ja syvään ymmärrykseen muutoksen tarpeellisuuden syistä. Näin motivaatio pulppuaakin ihmisen itsensä sisältä eikä ole enää ulkoisten tekijöiden määrittämä tai harhakuvitelma.

Aloitetaan sarja pieniä arkisia ”hieman paremmin kuin aiemmin” muutoksia, syntyykin uusia rutiineja eli toisin sanoen pysyviä muutoksia. Nämä elämänlaatua parantavat muutokset ovat hyvin arkisia ja ne ovat kaikille erilaisia. Jokaiselle meistä nämä ovat yksilöllisiä, tarpeet siis ovat yksilöllisiä ja niin myös niiden saavuttamiseen tähtäävät tavoitteet.

 

Kun ihmisen seuraava elämän parannusprojekti alkaa, sen tulisi pohjautua vankkaan itsetuntemukseen ja syvään ymmärrykseen muutoksen tarpeellisuuden syistä.

 

 

Ihannetilaa ei koskaan tavoiteta

Kirkkaana horisontissa on lyhyen aikavälin tavoite yhdistettynä ihanneminään. Siis siihen ihmiseen, joka saavuttaisi kaiken sen, mistä unelmoi. Tärkeintä tässä ei kuitenkaan ole saavuttaa tuota ihmiskuvaa vaan pyrkiä sitä kohti. Se kuva muuttuu matkan varrella ja tärkeäksi jääkin nauttia itse matkasta kohti parempaa ja kestävämpää elämää sekä saavuttaa lyhyen aikavälin tavoitteita. Onnistumisen kokemukset ruokkivat sitoutumistamme mihin vain.

 

Kirkkaana horisontissa on lyhyen aikavälin tavoite yhdistettynä ihanneminään. Siis siihen ihmiseen, joka saavuttaisi kaiken sen, mistä unelmoi. Tärkeintä tässä ei kuitenkaan ole saavuttaa tuota ihmiskuvaa vaan pyrkiä sitä kohti. Klikkaa ja Twiittaa

 

Halusit sitten laihtua, päästä eroon kivuista, vähentää elintapasairauksien lääkitystäsi, saada uuden työpaikan, päästä ulos myrkyllisestä ihmissuhteesta, yksinäisyydestä, huonosta itseluottamuksesta tai vaikkapa ryhtyä yrittäjäksi toteuttaaksesi unelmasi, sama kaava pätee kaikkiin ja se kaikki alkaa oman toimintansa ymmärtämisestä.

 

Kasvun asenne

Muutoksien keskiössä on henkinen vahvuutesi viedä muutoksia läpi, vaikka räntää sataisi alaviistosta suoraan sieraimiin. Kun aloitat itsesi psyykkisestä vahvistamisesta, loppu on vain tekemistä vaille valmista eikä sinun tarvitse enää epäonnistua elämäsi muutoksien läpi viennissä. Onnistut myös silloin kun epäonnistut!

 

Niko Saarinen

Artikkelin kirjoittaja on LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -valmentaja Niko Saarinen. –Holistisen hyvinvoinnin edistäjä, innostaja ja fiiliksen nostattaja

 

Tästä pääset tutustumaan Nikon LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palveluihin!

Kirjoittaja:LUONTAISET TAIPUMUKSET

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *