Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää | 

 

Oletko yrittänyt muuttaa käyttäytymistäsi heikoin tuloksin?

Kirjoitin muutama viikko sitten jutun otsikolla ”Uhkaako irtisanominen?” Tuossa jutussa korostin tärkeänä asiana tunteiden käsittelyn välttämättömyyttä. Koska aihe on valtava, haluan syventää sitä eräällä omakohtaisella tarinalla parin vuoden takaa. Kerron tunteiden käsittelyn mallista, joka on auttanut minua ottamaan ison askeleen eteenpäin arvojeni todeksi elämisessä. Toivon, että saat tästä oivalluksia omaan elämääsi.

 

Olin itse tuon otsikon kysymyksen äärellä syksyllä 2011, kun päätin jäädä sapatille. Työuraa kiivastahtisessa korporaatioelämässä oli takana liki kaksikymmentä vuotta ja avioeron jälkeinen uusi elämä alkumetreillä. Kysyin sapatille jäätyäni itseltäni ensimmäisenä kysymyksenä, ”mitä työtä haluaisin oikeasti tehdä?” Jäin kuitenkin pahasti jumiin kysymykseni kanssa – kysymys osoittautui myöhemmin tarkasteltuna aivan liian suppeaksi.

 

Puolen vuoden tuskailun jälkeen muutin kysymyksen reippaasti laajemmaksi – ”miten haluan elää elämääni?” – ja sitten alkoi tapahtua. Tajusin kirkkaasti, että olin elänyt siihenastisen elämäni toteuttamalla toisten ihmisten toiveita ja odotuksia!

 

Kukaan ei ollut kysynyt minulta, haluanko itse niitä asioita, joita elämässäni oli tapahtunut vaan olin toiminut kuin jokin ennalta ohjelmoitu robotti. Opiskelu – valmistuminen – naimisiinmeno – perhe – työura. Varsinainen Human Doing!

Oivallus siitä, että sain todellakin nyt luvan kanssa kysyä itseltäni, miten haluan elämääni jatkossa elää, oli todella pysähdyttävä. Näin yhtäkkiä maailman, joka oli täynnä mahdollisuuksia. Samalla kuitenkin huomasin, että koska olin vain suorittanut siihenastista elämääni (Human Doing), en oikein osannut vastata omaan kysymykseeni. Koska olen vahvasti arvopohjainen ihminen (Jungilaisessa MBTI/LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -viitekehikossa olen vahva F-tyyppi), kuvittelin että tästä on nyt helppo lähteä kulkemaan omaa, arvojensa mukaista polkua. Todellisuus oli kuitenkin toinen – tajusin nopeasti, että en ollut koskaan aikaisemmin kunnolla pysähtynyt miettimään, mitkä ovat syvimmät arvoni.

 

Aikaisemmat arvoiksi kuvittelemani asiat osoittautuivat tarkemmassa tarkastelussa toisten ihmisten minuun tekemiksi ohjelmoinneiksi!

 

Arvopohdintani kesti toista vuotta ja kahdeksan kuukauden mittaiseksi suunniteltu sapatti venyi kahdeksi vuodeksi. Jälkeenpäin ajatellen en ottaisi kuitenkaan tuosta päivääkään pois, vaikka taloudellisesti pitkä sapatti oli haasteellinen. Arvojeni suunnan selkeytymisen myötä lähdin täysin uudelle urapolulle, rohkeasti luottaen vaistooni ja intuitiooni, että polku on oikea. Koin tuolloin, ensimmäistä kertaa elämässäni, että olen tietoisesti läsnä itseni kanssa, elän vihdoinkin ”tässä ja nyt”- elämää. Olen se joka oikeasti olen, en jotakin jota joku muu minun odottaa olevan tai tekemiseni kautta näyttäytyvän. Olen aito Human Being.

 

Todellinen arvojeni kirkastuminen tapahtui kuitenkin vasta seuraavan kriisin kautta. Koska meidän tavallisten ihmisten elämä ei useinkaan mene kuin Strömsössä, oli tällä kertaa kriisivuorossa uusi parisuhde, jossa kaksi aikuista ihmistä opetteli tuntemaan itseään ja toinen toisiaan. Olimme onneksi kummatkin viisastuneet paljon aikaisemmissa kriiseissämme ja päätimme hakea ammattiapua parisuhdeterapian muodossa. Päätös oli oikea. Päädyimme tamperelaisen psykologin ja psykoterapeutin Arto Pietikäisen vastaanotolle. Arto tunnetaan Suomessa yhtenä johtavana kognitiivisen käyttäytymisterapian asiantuntijana erityisenä intohimon kohteena hyväksymis- ja omistautumistaitojen valmennus (HOT).

Uusimman aallon kognitiivisen käyttäytymisterapian keskeisenä ajatuksena on tunteiden ja ajatusten eriyttäminen ja niiden tiedostaminen. Ajatukset ovat vain ajatuksia, eivät sen enempää eivätkä vähempää. Arto esittelee kirjassaan Joustava mieli parisuhteessa (Duodecim 2011) psykologisen joustavuuden mallin, josta haluan kertoa sinulle tämän jutun lopuksi.

 

Asian oivaltaminen on mahdollistanut itselleni todellisen harppauksen omien tunteiden käsittelyssä. Tunteita kun ei voi erotella ”kotitunteisiin” tai ”työtunteisiin”, on vain tunteita ja siksi kirjoitan tästä asiasta sinulle, joka mahdollisesti luet tätä työsilmälasein.

 

Psykologisen joustavuuden mallin ydin on arvojen, tavoitteiden ja tekojen välisen yhteyden tiedostaminen jokapäiväisessä elämässä. Arvoista kuulee puhuttavan päivittäin, mutta uskallan väittää, että suurimmalle osalle ihmisistä se on vain sanojen helinää, puhumattakaan korporaatiojargonista.

Psykologisen joustavuuden mallin ydin on arvojen, tavoitteiden ja tekojen välisen yhteyden tiedostaminen. Klikkaa ja Twiittaa

 

Seuraavassa luettelossa on yksinkertaiset määrittelyt arvoille, tavoitteille ja teoille:

  • Arvot vastaavat kysymykseen MITEN? Ne on valittu elämänsuunta, sisäisesti palkitsevia asioita, jotka tuovat elinvoimaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta elämään. Arvot toteutuvat vasta teoissa.
  • Tavoitteet vastaavat kysymykseen MITÄ? Ne voivat toteutua (tai sitten eivät), ne sijoittuvat tulevaisuuteen, kun taas arvot ovat tässä ja nyt.
  • Kuvastavatko päivittäiset tekoni ja valintani arvojani ja tavoitteitani vaiko eivät? esim. Istunko sohvalla vai lähdenkö lenkille? Millaisia valintoja teen arjessa? Miten ne edesauttavat haluamaani hyvää elämää?

 

Psykologisen joustavuuden mallin päivittäisessä harjoittelussa on kolme yksinkertaista askelmaa:

  1. Huomaa, kumpaan suuntaan teko, jonka teet, menee… (kohti vai pois arvoa) ja miltä se tuntuu tehdä?
  2. Pysähdy aika ajoin ja huomaa, oletko läsnä tässä hetkessä (viiden aistin todellisuus) vai uppoutunut ajatuksiin tulevasta tai menneestä tai arvosteleviin, ehkä selitteleviin ajatuksiin… ja huomaa, että ne ovat vain ajatuksia, jotka on oman pään tuotoksia.
  3. Mieti, mitä tekoja voit tänään toteuttaa, kun liikut kohti arvoa- suuntaan? (tee tietoisia valintoja, joissa arvosi pääsevät näkyviin)

 

Huomaa – Pysähdy – Mieti. Loppu on vain toistoa, toistoa ja vielä kerran toistoa. Ja koska askelmia ei ole kuin nuo kolme, ne on äärimmäisen helppo muistaa arjen tiimellyksessä! Huomaat varmasti nyt, miksi ensimmäinen sapatin kysymykseni ei tuottanut tulosta…

Toivon, että tästä esimerkkitarinasta on sinulle apua kehittyessäsi omien tunteittesi käsittelyssä.

 

Kirjoittajalla on 18 vuoden kansainvälisen, monikulttuurisen keskijohdon ja HR-ammattilaisen kokemus liike-elämässä. Peruskoulutukseltaan hän on teollisuustalouden ja tuotantotekniikan diplomi-insinööri. Kuluneiden kahden vuoden ajan hän on toiminut yritysvalmentajana organisaatioiden muutoksissa sekä asiakaskohtaamisen ja vuorovaikutuksen kehittämisessä. Kaikille valmennuksille tyypillistä on organisaation yksilöiden vahvuuksien tunnistaminen, kehittäminen ja hyödyntäminen osana muutosta.

 

Kirjoitus löytyy myös LinkedIn’ssä >>>

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset