niko-kasvokuva_kehys__web3-0

Kirjoittaja: valmentaja Niko Helin |

 

Huipulle pääsy vaatii luontaisten taipumusten hyödyntämistä sekä niiden sinnikästä harjoittelua, oli sitten kyse huippu-urheilusta tai menestyksestä työelämässä. Oletko tunnistanut luontaiset vahvuutesi? Entäpä niiden hyödyntäminen?

”Taipumukset ja taito ratkaisevat menestyksen”-otsikon poimin Tieteen Kuvalehdestä (12/2016), jossa kerrottiin urheilussa menestymisestä ja menestymisen lähtökohdista. Kävi hyvin selväksi, että meillä ihmisillä on urheilijoina hyvin erilaiset lähtökohdat menestyä urheilussa, geneettisistä tekijöistä johtuen. Ei ole vain yhtä, kaikkien lajien huippua tukevaa geeniperimää, vaan nykyään on tunnistettu n. 30 ”urheilugeeniä”, jotka omalta osaltaan edesauttavat menestymään tietyn tyyppisissä urheilusuorituksissa. Lajiensa parhaat (maailman huipulla) kantavat lähes poikkeuksetta kyseisen lajin suoritusta tukevia geenejä. Geneettisten taipumusten lisäksi he ovat tehneet valtavasti työtä (voima-, nopeus-, kunto-, tekniikka-, mentaali-, ym. harjoittelua) menestyksensä eteen.

Geeneistä näyttää riippuvan se, millaiselle tasolle yksilö pääsee ilman harjoittelua ja millaiselle tasolle hän voi päästä harjoittelemalla. Mm. kehon rakenteessa, lihassoluissa, aineenvaihdunnassa, palautumiskyvyssä ja verenkiertoelimistön toiminnassa on geenien mukana tuomia eroja. Esim. painonnosto ja lentopallo suosivat hiukan erityyppistä kehonrakennetta. Olisi myös vaikea kuvitella yksilöitä, jotka olisivat maailman huipulla sekä pika- että kestävyysjuoksussa. Nämä kaikki lajit vaativat hiukan erilaisia ominaisuuksia. Jos allekirjoittaneen leipä olisi riippuvainen urheilumenestyksestä voimalajeissa, jossa on selkeää hyötyä tietyn tyyppisestä kehon rakenteesta ja ns. nopeista lihassoluista, kannattaisi aika nopeasti hakeutua kuntosalin sijaan jonkin muun lajin pariin. Onneksi urheilua voi harrastaa myös omaksi ilokseen ja kehittyä siinä niin pitkälle kuin into ja rahkeet riittävät.

urheilumenestyksestä voimalajeissa

Luontaiset taipumukset ja menestys

Luontaisia ajattelutaipumuksia voidaan hyvin verrata geeneihin. Näitäkin ”geenejä” me kannamme syntymästä saakka läpi koko elämän. Luontaiset ajattelutaipumukset ovat lähes automaattisia, itselle luontaisia ajattelu- ja reagointimalleja. Tähän sopii hyvin sanonta:” jos emme ajattele miten ajattelemme, ajattelemme aina samalla tavalla”. Eli ajattelumme on ennustettavaa ja luontaisia ajattelutaipumuksia on lähes mahdoton muuttaa. Toki voimme ajatella taipumustemme vastaisesti, mutta se vaatii tietoisen päätöksen ja kuluttaa selvästi enemmän energiaa, kuin omalla luontaisella, ”selkärangasta” tulevalla tyylillä.

Luontaiset ajattelutaipumukset ovat lähes automaattisia, itselle luontaisia ajattelu- ja reagointimalleja. Klikkaa ja Twiittaa

Otsikko ”Taipumukset ja taito ratkaisevat menestyksen” pätee hyvin myös luontaisiin ajattelutaipumuksiin. Meillä ihmisillä on hiukan eri lähtökohdat tietyissä työtehtävissä, asioissa ja rooleissa menestymiseen, varsinkin jos tähtäin on ”huipulla”. Menestys jollain elämän osa-alueella vaatii kyvykkyyttä. Kyvykkyys voidaan määritellä myös samaan tyyliin kaavalla: luontaiset taipumukset + HANKITUT TAIDOT. Hankitut taidot on kirjoitettu isolla, koska kyvykkyyden jalostaminen vaatii luontaisten taipumusten lisäksi niitä tukevia taitoja sekä taitojen määrätietoista harjoittelua. Kyvykkyyden kehittämisestä kannattaa lukea lisää Kari Helinin artikkelissa ”Kyvykkyyden kaava”.

On hyvä huomioida, että menestyminen elämän eri osa-alueilla vaatii hiukan erilaisia kyvykkyyksiä. Lisäksi uskomme, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä vahvuuksia. Nämä ”elämän valttikortit” ovat meillä käsissämme, mutta viisautta on valita ne ”pelit”, joihin niillä kannattaa osallistua.

Uskomme, että jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä vahvuuksia. Klikkaa ja Twiittaa

jokaisessa ihmisessä on ainutlaatuinen yhdistelmä vahvuuksia

Miksi luontaiset taipumukset kannattaa hyödyntää kyvykkyyden kehittämisessä?

Luontaiset ajattelutaipumukset ovat meille luontaisia reagointimalleja ja suuntia/asioita, joihin luontaisesti suuntaamme huomiota ja energiaamme. Alle on listattu muutama syy, jonka takia kyvykkyyden tavoitteluun kannattaa lähteä luontaisista ajattelutaipumuksista käsin.

  • Asiat, joihin luontaisesti kiinnitämme huomiotamme, kehittyvät selvästi helpommin kuin ne, joiden kanssa joudumme tietoisesti tsemppaamaan. Oletko tunnistanut luontaisimman tapasi oppia uusia asioita ja taitoja?
  • Kyse on myös energioista. Luontaisista taipumuksista johtuen, meillä riittää paremmin energiaa joidenkin asioiden oppimiseen ja omaksumiseen. Luontaisten taipumusten hyödyntäminen on selvästi ”energiataloudellisempaa” kuin vastavirtaan kulkeminen.
  • Hyvinvointi ja jaksaminen. Tämä tärkeä asia liittyy olennaisesti edelliseen kohtaan: mitä enemmän voimme työssä tai muilla elämän osa-alueilla toimia luontaisten taipumusten mukaisesti, sitä paremmin jaksamme ja energisoidumme. Jos jatkuvasti joudumme toimimaan luontaisten taipumusten vastaisesti, se on erittäin kuluttavaa: silloin kannattaa mahdollisuuksien mukaan vaihtaa ”lajia” (työtä, ym.) tai viilata omaa toimenkuvaa mielekkäämpään suuntaan.
  • Mahdollistaa erikoistumiseen. Kaikki eivät voi olla hyviä tai parhaita kaikessa, vaikka moni sitä yrittääkin. Fiksuin strategia on löytää se oma juttu ja pistää paukkunsa siihen. Itse olen ihaillut isääni tässä asiassa: hän on tunnistanut luontaiset taipumuksensa ja löytänyt oman juttunsa (kehittäminen) sekä tapansa työskennellä… vaikka ikää on jo yli 70, niin kehittämisen liekki palaa edelleen. Tässä strategiassa menestyminen vaatii myös uskallusta sanoa ”EI”.
Luontaisten taipumusten hyödyntäminen on selvästi energiataloudellisempaa kuin vastavirtaan kulkeminen. Klikkaa ja Twiittaa

 

Fiksuin strategia on löytää se oma juttu

Miten liikkeelle?

  1. Ensimmäinen askel kohti luontaisten ajattelutaipumuksen hyödyntämistä on niiden tunnistaminen. Esimerkiksi LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi on toimiva menetelmä tähän tarkoitukseen
  2. Varmista, että ympäristösi (organisaatio, työtehtävä, ym.) on sellainen, joka mahdollistaa luontaisten taipumustesi hyödyntämisen. Usein on niin, että ympäristö tukahduttaa mahdollisuuden olla oma itsensä ja hyödyntää vahvuuksiaan.
  3. Löydä se oma juttusi, jossa voit olla paras itsesi. Erikoistuminen kannattaa!
  4. Lähde kehittämään taipumuksiasi tukevia taitoja. Harjoitus tekee mestarin!

 

Hyvää matkaa!

Niko

|kuvat Shutterstock|

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *