Kirjoittaja: valmentaja Niko Helin |

 

Minulla ei ole oikeaa vastausta (totuutta) yllä esitettyyn kysymykseen, vain omat ja kollegoideni jakamat kokemukset lukuisista esimiesten kanssa käydyistä LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysien ja 360-mittausten ”purkutilaisuuksista”. Niiden perusteella vastaisin yllä esitettyyn kysymykseen, että kyllä ja ei. Yleensä kyllä.

  • LUONTAISET TAIPUMUKSET™ analyysi =  itsearvio omista luontaisista ajattelutaipumuksista, jotka ovat meille synnynnäisiä
  • Esimiesten 360-mittaus = ulkopuolisten arvio (oma esimies, kollegat ja alaiset) omasta johtamistyylistä, vahvuuksineen ja heikkouksineen.

 

Miksi olisin valmis uskomaan, että luontaiset taipumukset ennustaisivat meidän vahvuuksia ja heikkouksia esimiehenä? Valaisen asiaa esimerkillä.

Eräässä suuressa organisaatiossa oli toteutettu esimiesten 360-mittaukset. Kävin kymmenien johtajatason henkilöiden kanssa ns. sparrauskeskustelut, johon he saapuivat oma 360-arvio mukanaan (en ollut nähnyt raportteja etukäteen) ja ennen tätä tilaisuutta he tekivät LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin, joihin olin tutustunut etukäteen. Muutaman ensimmäisen johtajan kohdalla huomasin, että 360-palaute ja LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi korreloivat hyvin voimakkaasti keskenään. Tämän jälkeen tein ennen seuraavia sparrauksia ”arvauksen” heidän 360-mittauksen vahvuuksista ja heikkouksista  esimiehenä. Käytössäni oli vain LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysi. Lähes poikkeuksetta arvaukseni meni oikein. Miksi näin? En ole ennustaja, mutta syvempi ymmärrykseni luontaisista ajattelutaipumuksista helpotti arvauksiani.

 

Luontaisten ajattelutaipumusten johdosta huomiomme kiinnittyvät luontaisesti tiettyihin asioihin, toisten asioiden jäädessä vähemmälle huomiolle.

  • Asiat, joihin kiinnitämme enemmän huomiota, saavat luonnollisesti suuremman painoarvon ja ne muodostuvat helposti vahvuudeksemme esim. taitojen kehittymisen muodossa.
  • Asiat, joihin kiinnitämme luontaisesti vähemmän huomiota, jäävät helposti ”heitteille” ja näkyvät mm. esimiespalautteissa usein heikkouksina.

Osa esimiehistä on kuitenkin ottanut tosissaan omat heikkoudet

Osa esimiehistä on kuitenkin ottanut tosissaan omat heikkoudet (varsinkin, jos ovat oman työn kannalta oleellisia) ja onnistuneet kehittymään niissä hyvälle tasolle. Esim. toisilla on luontainen taipumus kiinnittää vähemmän huomiota positiivisen palautteen antoon (kritiikki tosin tulee kuin tykin suusta), mutta sitkeällä harjoittelulla ovat tulleet siinä hyviksi.

 

Omien kokemusteni perusteella LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -analyysin ja 360-mittauksen kytkeminen esimiesten kehittämiseen on mitä parhain yhdistelmä. Usein menestyneimmät esimiehet ovat onnistuneet rakentamaan oman ylivertaisuutensa vahvuuksiinsa panostamalla ja kehittämällä heikkoudet siedettävälle tasolle. Erään esimiehen kommentti heikkouksiin liittyen jäi erityisesti mieleen: ”nyt ymmärrän miksi minulla on samat kehityskohteet vuodesta toiseen” 🙂

Millaisia kokemuksia Sinulla on?

|kuvat Shutterstock|
Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *