Jari Saarenpää

Kirjoittaja: valmentaja Jari Saarenpää |

 

Kuinka monta tuntia sinä nukut yössä? Minä nukun luontaisesti hieman yli seitsemän tuntia ja jos on yhtään väsymystä alla, helposti yö venyy yli kahdeksaan tuntiin. Mikäli siis annan sen tapahtua, kuten on nyt ollut asian laita viimeiset kaksi vuotta. Tilanne ei suinkaan ole näin hyvä yleisesti. Amerikkalaisen Gallup tutkimusorganisaation mukaan 40% ihmisistä nukkuu alle seitsemän tuntia yössä, mikä ei varmuudella ole riittävä määrä. Vaiettu totuus on, että länsimainen ihminen on vakavassa unikriisissä.

Meillä hajosi digiboxi parisen vuotta sitten. Tarkkaan ottaen tämä uusi teknologia, joka monta vuotta teki tuloaan epämääräisesti, ei tässä tapauksessa tuottanut sellaista asiakaskokemusta, joka olisi ollut tyydyttävää. Nimittäin kuvan ja äänen laatu oli niin ala-arvoista, että jopa minulla, jolla yleensä kärsivällisyys asioiden korjaantumisen suhteen on melko pitkä, pinna vain yksinkertaisesti katkesi. Neljä kuukautta yritettiin saada toosa toimimaan, mutta jatkuva kuvan pikselöityminen ja käsittämätön äänen paukkuminen johti siihen, että palautimme laitteen operaattorille. Teippasin vielä protestiksi kauko-ohjaimen jesarilla laitteeseen kiinni, siitäs saivat!

 

Mitä ihmettä teemme kaikella tällä vapaa-ajalla?

Yht’äkkisesti meillä ei ollutkaan TV-signaalia talossa. 92”-tuumainen projektori oli vain elokuvakäytössä. Huomasimme hyvin nopeasti merkittäviä muutoksia arjessamme. Mitä ihmettä teemme tällä kaikella vapaa-ajalla, joka meille yht’äkkiä tuli jostakin? Taloudessamme asuu kaksi aikuista ja kissa, joten mukautuminen tilanteeseen oli pikemminkin huojentavaa kuin änskäävää. Huomasimme, että jo tuossa kuuden jälkeen illalla aloimme puuhastelemaan kaikenlaista uutta, jota emme olleet aiemmin tehneet. Ja viimeistään kahdeksan maissa me puolison kanssa katselimme toisiamme, että jokos sitä mentäisiin iltapesulle ja vaikka lukemaan jotakin sänkyyn pitkälleen käyden. Siitä lähti kehittymään aivan itsestään uudenlainen rutiini, joka vakiintui tuon syksyn pimetessä jotenkin vuodenajan rytmin mukaiseksi.

Nyt ollaan eletty kaksi syksyä, talvea ja kevättä tuolla rytmillä. Ja elämässämme on tapahtunut käsittämättömän isoja asioita, jotka väitän valtaosin olevan seurausta siitä, että nukumme iltaunisina ja aamuvirkkuina juuri niin paljon, kun elimistömme luontaisesti haluaa. Menemme siis iltatoimiin noin kahdeksan aikoihin, sen jälkeen tunteroinen kirjojen parissa sängyssä mukavasti köllötellen. Kellotaajuus putoaa jotenkin automaattisesti ja yleensä puolisoni, joka tarvitsee luontaisesti hieman enemmän unta, alkaa lukea viimeisiä säkeitä kirjastaan silmäluomien sisäpuolelta. Lähes poikkeuksetta sammutan valot tuossa vähän jälkeen iltayhdeksän. Itse nukahdan nopeasti ja vaivun sikeään uneen jo muutamissa minuuteissa. Ehkä tämän takia puolisoni ottaa hieman etumatkaa, tiedä hänestä. Itse herään luontaisesti nukuttuani 7-8 tuntia. Usein nukuttuani yöni siten, että en tiedä tästä maailmasta tuon taivaallista!

 

Hyvällä yöunella ja tuottavuudella on positiivinen korrelaatio!

Kirjoitan tätä postausta tiistaina aamulla hieman ennen viittä. Heräsin luontaisesti, ilman herätyskelloa. Nukahdin maanantaina illalla noin puoli kymmenen lukien edellisenä päivänä tulostamaani Stanfordin yliopiston juttua, jossa Huffington Postin perustajaa Arianna Huffingtonia oli haastateltu merkittävässä paneelikeskustelussa Stanfordin yliopiston Graduate Schoolissa. Olen seurannut Huffington Postia säännöllisen epämääräisesti ja tämä juttu oli mennyt minulta joulukuussa ohi, kun Arianna oli sen alun perin julkaissut. Arianna on yksi amerikkalaisista nimekkäistä transformatiivisista johtajista, jotka haluavat muuttaa maailmaa ja parantaa ihmisyyttä. Hänen mukaan vuosi 2016 tulee olemaan nukkumisen vallankumouksen vuosi. Mitä ihmettä tuo tarkoittaa?

Hyvällä yöunella ja tuottavuudella on positiivinen korrelaatio!

Arianna kuvaa artikkelissaan edelläkävijäyrityksiä, joissa yrityksen toimitusjohtaja on oivaltanut liian vähäisen unen merkityksen työntekijöiden tuottavuutta ja hyvinvointia vähentävänä tekijänä. Artikkelin mukaan eräässä yrityksessä toimitusjohtaja oli päättänyt maksaa 25$ bonuksen työntekijälleen hyvin nukutusta yöstä. Yönunen seuranta on tämän päivän teknologialla naurettavan helppoa, joten bonuksen maksuperusteet on helppo excelöidä. Ei siis pitäisi jäädä insinöörijohtajallekaan tämän asian toteuttaminen liian hankalaksi! Seuraukset olivat huikeat – 6% säästö sairauspoissaolokuluihin ja merkittävä, yli 62 minuutin  lisäys tehokkaisiin viikon työtunteihin! Kyllä tulee bonukset takaisin aivan varmasti!

 

Johdatko sinä unta?

Unijohtaminen on nyt tullut jäädäkseen monissa amerikkalaisissa työyhteisöissä. Arianna on tutkinut asiaa vuodesta 2007 alkaen, jolloin hän itse oli omassa unikriisissään. Muutama kuukausi sitten häneltä ilmestyi kirja ”The Sleep Revolution: Transforming Your Life, One Night at a Time”. En ole vielä sitä lukenut, kun törmäsin kirjaan vasta eilen, mutta omakohtainen kokemukseni parilta viime vuodelta ei jätä minua oppositioon tässä asiassa. Tiedän ilman teknisiä härpäkkeitä, että luontainen rytmi ja luontaisen pituinen yöuni tuo valtavan määrän tehoa ja energiaa päivääni. Uskon omalla kohdallani, että nuo äsken mainitsemani tuottavuuden paranemisen luvut ovat vain varjo siitä, mitä kohdallani on todellisuudessa tapahtunut. Saan käsittämättömän paljon aikaiseksi, erityisesti aamun ensimmäiset muutamat tunnit ovat ”pelottavan tehokkaita”. Silloin syön usein aamupalaksi ruman sammakon, josta kirjoitin tässä postauksessa. Loppuosa päivää onkin sitten mukavien asioiden tekemistä rullaavan leppoisissa, mutta tuottavissa tunnelmissa!

Mitä yhteistä on Amazonin toimitusjohtajalla Jeff Bezosilla, Googlen hallituksen puheenjohtajalla Eric Schmidtillä ja Microsoftin toimitusjohtajalla Satya Nadellalla? Kaikki he pitävät työntekijöiden riittävää yöunta yhtenä oman yrityksensä menestystekijänä. Vaikea sanoa, miten se näkyy kyseisten yritysten työntekijöiden arjessa, mutta ainakin jutun alussa kuvaamassa yrityksessä, Aetnassa toimitusjohtaja Mark Bertolini on vakavissaan asian kanssa – työntekijät saavat jokaisesta yli 7 tuntia nukutusta yöstä 25$ bonuksen!

 

Faktaa päätöksenteon tueksi!

Loppuun vielä faktaa varmemmaksi vakuudeksi. Vuonna 1942 Amerikassa 11% ihmisistä nukkui vähemmän kuin seitsemän tuntia yössä. Tänä päivänä tuo sama luku on 40% eli lähes puolet ihmisistä nukkuu liian vähän. Minun mielestä tämä täyttää luonnonkatastrofin kriteerit! Kiitos epäkypsän digiTV-teknologian ja jesarin, meidän perheessä tuosta katastrofista on jo selvitty.

tämä täyttää luonnonkatastrofin kriteerit

Kuka on Suomessa ensimmäinen yritysjohtaja, joka tämän oivaltaa?

Missä yrityksessä aletaan ensimmäisenä maksaa työntekijöille bonusta riittävästä yöunesta?

Entä miten unijohdat itseäsi?

Hyvällä yöunella ja tuottavuudella on positiivinen korrelaatio! Klikkaa ja Twiittaa

 

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *