Kirjoittaja Jaana Saramies, Piilo-osaajat Ry:n puheenjohtaja

Työnhaun ei tarvitse olla uuvuttavaa, tylsää tai yksinäistä, vaan se voi olla innostavaa, yhteisöllistä ja iloisen kuplivaa, kunhan keskityt vahvuuksiisi ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Miten sen teet? Alla kahdeksan neuvoa, joilla pidin itse yllä positiivista virettä parin vuoden unelmaduunin metsästyksen aikana. Puolet tuosta ajasta olin työttömänä työnhakijana, mutta energinen vire ja toivo pysyivät yllä asiantuntijaverkoston ja työnhakuyhteisön Piilo-osaajien avulla!

 

Alla olevilla neuvoilla voit saada samanlaista iloa ja energiaa omaankin työnhakuusi.

 

1. Karista häpeä tai nolous

 

Aivan ensimmäiseksi tulee unohtaa häpeä tai nolous omasta tilanteesta. Työttömyydessä ei ole nykyään mitään ihmeellistä tai nolottavaa; se voi tapahtua kenelle tahansa. Kun virittelet työnhakua ja siihen liittyvää verkostoitumista, et kerjää säälipisteitä keneltäkään. Muista, että neuvojen pyytäminen tai kontaktikutsun lähettäminen voi ilahduttaa ja hyödyttää myös vastapuolta.

 

2. Sanoita tilanne positiivisesti

 

Eräs konkreettinen keino häpeän ja nolouden karistamiseen on oikeanlainen sanoittaminen. On aivan erilainen vaikutelma, kerrotko olevasi työtön vai aktiivinen työnhakija tai osaaja. Ensimmäisestä huokuu passiivisuus, kun taas jälkimmäiset vaihtoehdot antavat toimeliaan kuvan.

Oikeanlaisella sanoittamisella on iso vaikutus paitsi ulospäin, myös sinun omaan mielialaasi. Pyri siis sanoittamaan tilannettasi sekä muille että itsellesi positiivisessa ja dynaamisessa hengessä. Osoita toimeliaisuutesi myös käytännössä, esimerkiksi some-aktiivisuudella, rohkeudella lähestyä potentiaalisia työnantajia tai tekemällä työnhausta yhteinen projekti, kuten minä olen tehnyt timanttisen Piilo-osaajat –porukan kanssa!

 

Piilo-osaajissa on energiaa!
Kuva:
Karoliina Nurmi

 

3. Kerro avoimesti työnhaustasi

 

Kun nolous on karistettu ja positiivinen vire päällä, on aika astua ulos työttömyyden kaapista ja olla avoin työnhaustasi. Et voi koskaan tietää, missä tai kenen kautta oikea tilaisuus voi tulla vastaan, joten kerro lähipiirin lisäksi muille tutuillesi sekä verkostosi jäsenille tilanteestasi. Hyvä keino ulostuloon on tehdä julkaisu omissa some-kanavissasi: Facebook ja LinkedIn ehdottomasti, mutta myös persoonasi mukaan Twitter, Instagram, Snapchat tai muut kanavat kannattaa valjastaa hyötykäyttöön. Julkaisut kannattaa tehdä julkisiksi, jotta verkostosi voi jakaa viestiäsi edelleen – toivottavasti suosittelevin sanoin.

Innovatiivinen hakija keksii vielä jonkin lisäkeinon erottautua some-massasta. Omalla kohdallani tätä erottautumista on edesauttanut Piilo-osaajien osaajagallerian mahdollisuus saada LinkedIn-profiilin lisäksi toinen ammatillinen osaajaprofiili esille.

 

4. Verkostoidu päämäärätietoisesti ja vastavuoroisesti

 

Verkostoitumisen hyötyjä ja jopa pakollisuutta toitotetaan nykyään joka paikassa, olitpa työnhakija tai työssä. Haluan korostaa tässä strategisuutta ja vastavuoroisuutta. Pinnallinen verkostoituminen sattuman varaisesti sinne tänne harvemmin tuottaa haluttuja tuloksia. Pohdi, miten saisit aitoja kontakteja haluamaasi yritykseen, toimialalle tai ammattikuntaan. Keskity löytämään sinulle luontaiset keinot verkostoitumiseen: tapahtumat, LinkedIn ja muu some, kahvi- tai lounaskutsut… Tee selväksi verkostollesi, että sinäkin olet heidän käytettävissään aidosti. Hyödynnä myös jo olemassa olevia yhteyksiä.

 

5. Hakeudu vertaisien pariin ja voimaannu yhteisössä

 

Älä jää yksin työnhakusi kanssa. Vertaistuen avulla saat purettua ajoittaista turhautumista tai pettymyksiä, jos et taaskaan päässyt haastatteluun tai jos jäit jälleen kerran kakkoseksi rekrytointiprosessissa. Vertaistuki voi auttaa, kunhan muistat, etteivät saamasi neuvot (välttämättä) ole ammattilaisten antamia. Kaikkia neuvoja kannattaa siis noudattaa – tai olla noudattamatta – oman harkintasi mukaan. Mukaan lukien tämän artikkelin neuvot!

Kehotan vertaistoimintaan mukaan, koska yhdessä tekeminen on hauskempaa. Voit samalla löytää uusia keinoja työnhakuun tai kartuttaa taitojasi. Piilo-osaajien myötä moni meistä on antautunut ensimmäistä kertaa esim. bloggaamisen tai twiittaamisen pariin. Yhteisössämme me myös vinkkailemme toisiamme avoimista työpaikoista ja tulevista tapahtumista sekä puramme ajoittaista työnhakuketutustakin.

 

Verkostoituminen on tärkeää.
Kuva: Laura Tammisto, Studio Torkkeli

 

6. Avaa oma osaamisesi laajasti ja konkreettisesti

Kartoita ja sanoita oma osaamisesi. Älä listaa vain titteleitä ja tehtyjä työtehtäviä, vaan kerää ylös metataitoja ja yleisiä työelämätaitoja. Tee näin paitsi työurasi suhteen, myös vapaa-ajan toimistasi! Näin pystyt paitsi kertomaan osaamisestasi uskottavasti ja vakuuttavasti sekä hakemuksissa että haastattelussa, myös nostattamaan omaa itsevarmuuttasi. Listaa kertaamalla tulee itsellekin hyvä mieli. Oma pätevyys ja ammattitaito pysyvät mielessä; Sinä osaat! Vain oikea tilaisuus sen toteuttamiseen puuttuu hetkellisesti, mutta itse osaaminen ei ole hävinnyt minnekään.

 

7. Hakeudu kohti unelmaasi

 

Vaikka joillain aloilla on työnantajan markkinat, haluan korostaa sitä, että työnhakijakin saa olla valikoiva. Sinun ei tarvitse tyytyä mihin tahansa vaan saat etsiä tietä kohti omaa unelmaasi. Tämä on myös työnantajan etu; jos otat vastaan työpaikan, johon et lähtökohtaisestikaan ole tyytyväinen tai joka on alle kykyjesi tai toiveittesi, sinä et tule viihtymään siellä pitkään. Se on myös työnantajalle menetetty sijoitus. Joten pidä pitkän tähtäimen unelmasi mielessä ja kartoita aktiivisesti erilaisia askelmia sitä kohti.

 

8. Muista muutkin puolesi

 

Viimeisimpänä neuvon: Ole myös muuta kuin työnhaku. Älä täytä jokaista hereilläolohetkeä työnhaulla, vaan pidä itselläsi ”työaika”. Muista pitää lomia sekä arkivapaatkin ovat sallittuja! Työnhaku on työlästä ja käy työstä, mutta onneksi siinä on hyvät joustot. Ota siitä ilo irti!

 

Yhdessä tekeminen tuo iloa ja energiaa myös työnhakuun!
Kuva:
Karoliina Nurmi

 

Työnhaku voi olla puuduttavaa ja mieltäalentavaa puuhaa. Erityisesti työttömyyden pitkittyessä voi helposti unohtaa omat vahvuudet ja alkaa epäillä omaa ammattitaitoaankin. Sen vuoksi on tärkeää pitää vahvuudet ja oma osaaminen aktiivisesti omassakin mielessä. Hyödynnä niitä työnhaussasi ja maksimoit mahdollisuutesi sekä luot samalla positiivista energiaa omaan työnhakuprojektiisi!

 

Hyödynnä vahvuutesi työnhaussa, luot samalla positiivista energiaa omaan työnhakuprojektiisi! Klikkaa ja Twiittaa

 

Kirjoittaja JAANA SARAMIES on Piilo-osaajat Ry:n puheenjohtaja ja yhteisökatalyytti, aktiivinen verkostoituja sekä ekonomi, joka innostuu paremman työelämän luomisesat sekä työhyvinvoinnin ja tuottavuuden lisäämisestä henkilöstöanalytiikan ja HR-tiedolla johtamisen keinoin.

 

Tämä blogiartikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran sivustollamme 2.8.2017. Kirjoituksen neuvot varmasti monelle hyödyksi, joten julkaisemme sen päivitettynä uudelleen.

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *