Kirjoittaja: Mari Keränen, Business HR, johtamisen psykologian asiantuntija

 

”Joka kuuseen kurkottaa voi kaiken saavuttaa. Anna mennä, lennä vaan. Rohkeus on ilmaista, voit kaiken tuhlata. Anna mennä, lennä.”

Näin laulaa Mikko Harju kappaleessaan Anna mennä lennä. Tämä laulu soi päässäni eräänä sunnuntaina, kun katselin ja kuuntelin omia teini-ikäisiäni ja ystäväni eri-ikäisiä lapsia juttelemassa ja touhuamassa syksyisessä metsässä. Kuulin sanoja sieltä täältä. He keskustelivat joidenkin lasten huonosta käyttäytymisestä, jonka taustalla he viisaasti ymmärsivät olevan henkilöiden huonon olon. Silti lasten oli vaikeaa hyväksyä, miksi joku toinen saa tehdä tyhmästi – ja toista rangaistaan ilman syytä. Miksi opettajat eivät puutu? Miksi lapsen vanhemmat eivät tee mitään? Lapset miettivät, kuinka olla vahva ja pitää kiinni oikeudenmukaisuudesta, mutta olla samalla myötätuntoinen ja katsoa oikeassa kohtaa läpi sormien. Tajusin yhtäkkiä kirkkaasti, kuinka vähän päiväkoti- ja koulumaailma eroavat työelämästä.

 

Jos uskalletaan yrittää, me voidaan tehdä ihmeitä. Voittajat kasvaa virheistä. Klikkaa ja Twiittaa

 

Uuden oppimisen ja ihmisenä kasvamisen tärkein alusta on psykologinen turvallisuus. Useiden tutkimusten mukaan psykologisesti turvalliset tiimit menestyvät parhaiten, ovat tuottavampia ja ihmiset ovat näissä tiimeissä tyytyväisempiä. Työterveyslaitoksen määritelmän mukaan psykologisesti turvallisella työpaikalla kunnioitetaan toisten osaamista ja työkavereihin suhtaudutaan myönteisesti. Turvallisessa ympäristössä voi olla oma itsensä ja tuoda omat mielipiteensä ja ideansa rohkeasti esille. Virheiden tekeminen on sallittua, eikä kukaan joudun naurunalaiseksi, jos mokaa.

Tänä syksynä kiinnitämme LähiTapiolassa erityistä huomiota mielen hyvinvoinnin tukemiseen. Lähes jokaisella meistä on jossain elämänvaiheessa ollut psyykkisiä oireita, jotka tilapäisesti heikentävät toimintakykyämme. Tavallisimpia näistä oireista ovat uniongelmat, keskittymisvaikeudet ja stressi. Lyhytaikainen mielen pahoinvointi on aivan normaalia, mutta pitkään jatkuneena se voi muuttua sairaudeksi. Syitä mielen järkkymiseen on useita ja sen vuoksi myös keinot mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen ovat moninaiset. Avoin, keskusteleva ja hyväksyvä työyhteisö tukee ihmisen kykyä selviytyä vastoinkäymisistä. Jokainen voi myös itse vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa.

Yksi tapa lisätä mielen hyvinvointia on luoda työympäristöstä sellainen, että se kannustaa avoimeen vuorovaikutukseen ja tiedon jakamiseen. Puhun väsymättä hyvän itsetuntemuksen puolesta. Kun tutustumme omiin vahvuuksiimme ja heikkouksiimme, uskallamme katsoa itseämme armollisten ja myötätuntoisten lasien läpi. Näin huomaamme hyvän myös muissa ihmisissä. Meille ei yhtäkkiä olenkaan enää niin merkityksellistä olla aina oikeassa, ja uskallamme näyttää myös heikkouden. Tasapainoinen ihminen huolehtii terveellä tavalla itsestään ja omista rajoistaan. Hän harvoin provosoituu. Hyvinvoivat ihmiset ovat yrityksen menestymisen tae.

 

 

 

Omille lapsilleni olen pyrkinyt viestimään itseensä luottamisen, keskustelun ja hyvyyden tärkeydestä. Tuolla metsässä ymmärsin, että yksi tärkeimmistä tehtävistäni on antaa noille lapsille tuulta siipien alle. Elämä ei ole aina helppoa ja kivutonta, mutta yhteistyössä muiden ihmisten kanssa vaikeuksista selvitään. Itseään täytyy aina kuunnella. Aikuisena voin muistuttaa, että he ovat arvokkaita juuri sellaisena kuin ovat – ja että he pystyvät elämässään saavuttamaan kaiken, kun toimivat rohkeasti omien arvojen mukaan. Täysin samat asiat toimivat myös työelämässä. Pyritään jokainen olemaan se ihminen, joka mahdollistaa toisen kyvyn lentää.

”Tää on maratoni, ei pikamatka. Vaik välil mennään tuhat lasissa, mielenrauha on arvokkainta mitä voidaan täällä saavuttaa. Mä uskon itseeni, ihmisiin ja rakkauteen, jokaisen askel maailmassa merkitsee. Jatketaan yhdessä kohti latvaa. Määränpää on aina matka”

 

Tämä blogi on julkaistu 26.9.2019 LähiTapiolan nettisivuilla. Sen kirjoittaja Mari Keränen on myös LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -lisenssivalmentaja.

 

 LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -VALMENTAJISTA ESITTELYSSÄ

TANJA MERONEN, KETTU valmennus ja viestintäTanja valmentajana

KETTU valmennuksen LUONTAISET TAIPUMUKSET™ -palvelut

Kirjoittaja:luontaisettaipumukset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *